Mozna ją podawac zwierzętom, ale u ludzi prowadzi do niestrawności. Nie jest też zbyt smaczna.
Słyszalam kiedyś o ich kiszeniu, ale sama nie próbowałam.
Detlev Henschel w swojej pozycji o jadalnych dzikich jagodach i roślinach podaje, że młode liście Pastinaca sativa można dodawać do sałatek. Mają mieć marchewkowy, lekko pikantny smak i jako jeden ze składników takich dań, nie powinny szkodzić...
Najbardziej stałą cechą natury jest jej zmienność
Agnieszka Lisiak
Dziękuję za odpowiedzi. Zainteresowałam się tematem bo posadziłam na parapecie kupne pietruszki (same końcówki, stożki wzrostu bodajże) żeby mieć świeżą natkę i tak czekając na nią zastanawiałam się że co to będzie jak jednak sprzedano mi pasternak zamiast pietruszki (nie jestem pewna czy odróżniłabym je po korzeniu). I stąd dylemat czy takie pasternakowe natki są jadalne. Na szczęście okazało się że rośnie pietruszka
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.