Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Aster rozkrzewiony (Eurybia divaricata)

Aster rozkrzewiony (Eurybia divaricata) 2025/09/25 09:30 #350946

• elakuznicom
  • elakuznicom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1016
Kupiłam 4 doniczki astra rozkrzewionego z podanego poprzednio linka, nie są może najpiękniejsze ale to na pewno ta odmiana, tak myślę...O tej porze roku pięknie wyglądają w ogrodach a w szkółce wiadomo, mam nadzieję że przyjmą się i w przyszłym sezonie będę się nimi mogła nacieszyć.
Tak wyglądają sadzonki:

pozdrawiam Ela
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, Semper, nowababka, janka.p, DorotaZ, Borislava.Kirilova

Aster rozkrzewiony (Eurybia divaricata) 2025/10/23 23:30 #352488

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 19005
Elu... szczęściaro, kupiłaś astra rozkrzewionego z kwiatami... koniecznie pokaż, jak go wkomponowałaś w swój ogród :zdrowko
Ja sadząc tego astra, musiałam sobie wyobrażać, jaki będzie na wysokość i szerokość, bo dostałam same liście 037

Bez wątpienia zaletą astra rozkrzewionego jest długi okres kwitnienia... zaczyna w sierpniu, kończy w październiku zwyc

Na przełomie września i października nadal piękny, acz żółte środki żarzą się już na nielicznych kwiatach, ustępując ciemnym tonom różu

(fot. 27.09.2025)

(fot. 2.10.2025)

W połowie października aster rozkrzewiony zaczyna masowo zasuszać a następnie tracić płatki i wchodzi w moim ogrodzie w fazę przejściową... czyli przejściowo brzydnie :P

(fot. 14.10.2025)

Ale nic to... już za chwileczkę, już za momencik... :silly: cały pokryje się puchatymi kulkami i będzie dalej zdobił ogród aż do momentu, gdy poszargają go zimowe wiatry tudzież połamie - uwaga: zjawisko atmosferyczne obecnie nader rzadkie gwizdac - mokry śnieg albo... sami zdecydujemy, by jego suche badylki wyciąć zwyc

(fot.22.10.2025)

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Ostatnio zmieniany: 2025/10/24 00:10 przez th.
Za tę wiadomość podziękował(a): nowababka, elakuznicom, janka.p, DorotaZ, Borislava.Kirilova

--=reklama=--

Aster rozkrzewiony (Eurybia divaricata) 2025/10/24 14:23 #352501

• elakuznicom
  • elakuznicom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1016
Monia astry zadołowane, :( mniej więcej wiem gdzie posadzę ale to dopiero na wiosnę.
Mieszkam w Łodzi a działka 47 km od, tam jest zupełnie inny klimat, przeszły kilka razy przymrozki, może dlatego że płynie rzeka(Grabia), tak jak w Łodzi na + to tam już na - i to sporym, w ogóle nie pamiętam tak ohydnego października od lat :oops: .Oczywiście jak doczekam wiosny wstawię zdjęcia astrów na dzień dzisiejszy jestem
czdziura ...
pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): th

Aster rozkrzewiony (Eurybia divaricata) 2025/10/27 21:32 #352674

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 11395
Monia, mylisz się
Tego astra kupiłam na zlocie w Nałęczowie w tej szkółce, w której nas burza złapała.
Wtedy sporo osób go kupiło.
Iza chyba też.
I to były 2 odmiany, ale ja różnicy nie widzę.
Za tę wiadomość podziękował(a): elakuznicom
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.107 s.