Nelu dziękuję. Chyba najbardziej fascynują mnie języczniki,jas ich taka mnogość,a wysiewając można trafić na perełki.
Paprotniki jeszcze ładnie się prezentują.Polystichum Plumosum
Języczniki to moje ulubione paprocie. Szkoda, że nie są skore do samosiewu, kiedyś nawet zebrałam zarodniki, ale na tym się skończyło . Kilka Asplenium scolopendrium rosnących na leśnej działce.
Kupiony jako gatunek, ale ma mocno pofalowane frondy, więc może to Undulatum?
Inny egzemplarz gatunku
Jeden z trzech moich ECV - jedyny, który przyzwoicie wygląda, bo dwa pozostałe ledwo dychają
Cristatum
Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2025/10/26 19:43 przez halszka.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, jugo, nelu-pelu, a.nia
Z niektórymi miłośnikami paproci rozmawialiśmy kilka razy o tym że gdyby ktoś nam w nocy pozmieniał etykiety z nazwami odmian to mielibyśmy nie lada trudności z ich rozpoznaniem. Szczególnie dotyczy to paprotników. Oczywiście trudno nie odróżnić niektórych charakterystycznych odmian jak P.s..Bevis czy P.s. congestum ale inne już sprawiają trochę trudności. Ja w swojej pysze myślałem że bodź zapamiętam bądź też będę w stanie rozpoznać gdzie co rośnie. Efekt tego jest taki że teraz głowię się co to może być za odmiana. .Czasem proszę Tomka Mazura o pomoc gdyż nikt tak jak on nie zna tajników paprotników (wyszedł rym częstochowski).
I teraz jeden z Polistichum setiferum którego nie mogę rozpoznać. Posiada cechy grupy multilobum ale niektóre liście mają też cechy pośrednie pomiędze mulilobum a divisiolobum. Jest to duża roślina (długość frondu 90 cm.) o liściach ciemnozielonych twardych i błyszczących w dotyku. W tym roku wytworzyła dość dużo rozmnóżek. Do grupy mulilobum należy P.s. 'Helena' ale moja roślina trochę się od niej różni
Może ktoś z Was pomoże ją rozpoznać.
"Zielono mi ...."
Ostatnio zmieniany: 2025/10/27 15:04 przez wojtek.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): wojtek, SantaRispetto