Wojtek, ale poszalałeś z tymi nowościami

Wszystkie są piękne i ciekawe, choć dla laików niektóre odmiany są trudne do rozróżnienia między sobą. Choćby te niebieskie odmiany z Litwy, które bardzo przypominają mi
C. chrysanthus 'Zenith'. Mimo wyraźnych podobieństw i tak podziwiam te wszystkie nowości
U mnie zakwitła jedna z dwóch zamówionych nowości -
Crocus chrysanthus 'Mariette'. Zamówiłem te Krokusy, bo na zdjęciu wyglądały jak odmiana 'Gipsy Girl', której chciałbym mieć więcej, ale od kilku lat nie udaje mi się jej skutecznie dokupić (zawsze dostawałem 'Fuscotinctus', niezależnie od tego gdzie je kupiłem). Tak się złożyło, że obie wspomniane odmiany zakwitły u mnie w tym samym czasie, a ponieważ rosną ze dwa metry od siebie, to bardzo łatwo mogłem je ze sobą porównać. Okazuje się, że nie są identyczne, 'Mariette' jest wyraźnie jaśniejszy od 'Gipsy Girl', odcień żółci jest u nich bardziej cytrynowy. Co ciekawe w katalogu roślin cebulowych, który przysłała mi holenderska hurtownia, wedle zdjęć tych odmian powinno być odwrotnie.

Zatem tak oto wyglądają moje krokusy 'Mariette':
Dla porównania 'Gipsy Girl', które mam od kilku lat. W tym roku rosną na nowym stanowisku:
Różnica kolorystyczna między zaprezentowanymi Krokusami jest mniej więcej taka, jak między odmianami 'Herald' i 'Elegance'.
Herald:
Elegance: