Dziękuję serdecznie Wojtku za podpowiedź, po zdjęciach widzę, że to musi być 'Matrix'. I wiem już, że muszę ją przesadzić na kolejny sezon, żeby nie zasłaniały jej wyższe kwiaty...
Dziś kolejne wysokie Lilie Azjatyckie, które zakwity u mnie w ostatnim czasie:
'Purple Dream' - ma piękne kwiaty, ale stosunkowo szybko tracą one swoją pierwotną intensywność koloru.
'Forever Susan' - ma nieco mniejsze kwiaty niż inne Lilie porównywalnej wysokości, ale zwykle kwitnie dość obficie, więc jest bardzo ozdobna:
Odmiana 'Forever Susan' dobrze komponuje się kolorystycznie z lilią 'Pieton', która ma chyba jeszcze mniejsze kwiaty. Mankament polega na tym, że 'Pieton' zakwita na dobre wtedy, gdy 'Forever Susan' kończy kwitnienie.
Niezawodnie zakwitła też 'Morpho Pink' nieco skryta pod Rokitnikiem.
Na koniec jedna z dziwniejszych odmian Azjatyckich, jakie mam. Na pewno widziałem jej zdjęcia gdzieś na tym forum, a teraz nie mogę ich znaleźć

W ilustrowanym spisie tylko 'Double Sensation' wygląda podobnie, ale nie mam pewności, czy to jest ta odmiana. Rośnie wysoka na około 140 cm, jej pączki rozwijają się pojedynczo w dłuższych odstępach czasu, więc w sąsiedztwie odmian 'Sweet Sugar' i 'Sweet Valley' wygląda bardzo osobliwie.