Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Jeżówka (Echinacea) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie

Jeżówka (Echinacea) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/01/09 18:30 #334995

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 78704
Jeżówki wyglądają malowniczo nawet zimą i są wśród bylin, które usuwam z rabat, jako ostatnie. Ma to też ujemna stronę- przez cały sezon pojawia się wiele siewek, które systematycznie usuwam.

fot 05.01,2025r.

edit: właśnie usuwam suche pozostałości jeżówek

fot.24.02.2025r.
.

.
Ostatnio zmieniany: 2025/02/24 22:10 przez Poll.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, nowababka, Danusia, DorotaZ, Willow, Grażka

Jeżówka (Echinacea) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/07/03 14:32 #347124

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 21437
Jezówka blada ślicznie sie prezentuje w tym roku. Nie pokłada się i kwiaty są ładnie widoczne... u mnie rośnie w pełnym słońcu, na górce, w glinisatej ziemi. Od czasu do czasu znajduję siewki i mam nadzieję, że w tym roku będzie ich dużo...
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, takasobie, edulkot, nowababka, nelu-pelu, janka.p, DorotaZ, Katarzyna2021, SantaRispetto ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

--=reklama=--

Jeżówka (Echinacea) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/07/04 22:16 #347191

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 78704
Dość wysoka jeżówka 'Eccentric' w pełnym słońcu:

fot. 03.07.2025r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, edulkot, nowababka, wojtek, a.nia, DorotaZ, Grażka

Jeżówka (Echinacea) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/07/16 21:58 #347871

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 53895
Jak pięknie wyglądają jeżówki w kępie! :kocham U mnie nigdy nie rozrosły się tak. ciesze się, ze przetrwają sezon po sezonie. Bladą kiedyś posadziłam, ale jej nie widzę think:

teraz kwitną:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, edulkot, nowababka, Danusia, wojtek, a.nia, DorotaZ

Jeżówka (Echinacea) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/07/21 12:35 #348110

• wojtek
  • wojtek Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 49522
Ostatnio stawiam na samosiejki, bo nie chce mi się sadzonkować i odmładzać tych odmianowych.

fot. 19.07.2025

Chociaż czasem się zdarzy ... w zeszłym sezonie postanowiłem odratować "starą" Leilani która przegrywała w nierównej walce z miskantem.
Zrobiłem około 20 sadzonek i teraz mam cały żółty łan.

Obiecałem sobie że nie będę już żadnych nowości wprowadzał, ale wiadomo jak kończą się obietnice ogrodnika 2smiech ... no i kupiłem chyba wszystkie półpełne odmiany z serii SunSeekers :oops:

SunSeekers Golden Sun

Ostatnio zmieniany: 2025/07/21 20:39 przez wojtek.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, edulkot, nowababka, Danusia, a.nia, janka.p, DorotaZ, Borislava.Kirilova, Willow, Grażka

Jeżówka (Echinacea) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/08/11 22:04 #349130

• Willow
  • Willow Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2666
U mnie rośnie najlepiej zwykła jeżówka - gatunek, wysiała się w niemożliwie trudnym miejscu - przy borderze z cegieł i wyskoczyła na 1,50 wysokości. Rośnie świetnie i wygląda imponująco. :kocham

pozdrawiam słonecznie Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): th, edulkot, nowababka, Danusia, DorotaZ

Jeżówka (Echinacea) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/08/19 00:40 #349331

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 18582
Niedawno taka dyskusja przetoczyła się przez wątek >> Zamieszanie z zaplątaniem w pobliżu Łowicza a że interesująca, zwłaszcza dla wielbicieli jeżówkowych łanów, pozwalam sobie ją udostępnić szerszemu gronu (podkreślenia moje) zwyc

Najpierw jednak prezentacja pięknej kolekcji Gosi :kocham

zanetatacz napisał:
Kolejna wspaniała kolekcja hu_rra clap hu_rra .....co robisz, że Ci zimują?
Margo2 napisał:
Jak zwykle Gosia powie, że to nic trudnego uprawa jeżówek polewkamax
Żanetko, u mnie też nie chcą zimować.
Tylko te najzwyklejsze są niezawodne. I chyba na nich poprzestanę.
Gosiu, kolejna kolekcja robi wrażenie.
Gosia1 napisał:
Dziewczyny, dziękuję za miłe słowa, ale nie wszystkie jeżówki ładnie rosną i ładnie zimują. Zeszłoroczna susza zniszczyła kilka jeżówek. W tym roku też suszy i grzeje, co nie pomaga roślinom ładnie przyrastać.
Małgosiu. odrobinę racji masz, u mnie rosną rośliny, które dają sobie radę, nie traktuję żadnych ze szczególną troską. Jedną radę, jaką mogę napisać, ale to chyba wszyscy wiedzą :na_ucho Jeżowki trzeba co kilka lat wykopać I usunąć tworzący się korzeń palowy. Po wytworzeniu tego korzenia sadzonka robi się coraz słabsza i obumiera. Można podzielić sadzonkę, jeżówki lubią być dzielone.
Jeśli chodzi o zimowanie to jeżówki nie lubią zalegającej wody, ale w moim żółtym piasku wody nie bywa za dużo :grabie
takasobie napisał:
Piękne masz jeżówki. :kocham A ja się cieszę, że mi 3 odmiany przetrwały od zeszłego sezonu. polewkamax
Może jeszcze dokupię i uda im się przetrwać? think: U mnie wiele żyło tylko przez rok, a potem wysychały...
Elżbieta napisał:
Jeżówkowy zawrót głowy. Piękna kolekcja . :kocham U mnie podobnie jak u dziewczyn, wszystkie odmianowe ginęły po jednym lub dwóch sezonach.
Za to gatunek radzi sobie świetnie, sieją się na potęgę, co bardzo mnie cieszy, niektóre mają ciekawe kolorki.
Gosia1 napisał:
Milko, jeżówki bardzo lubię i pewnie też jakąś dokupię bo ładnych odmian sporo kusi.

Elu, dziękuję. Troszkę się nazbierało jeżowek a różowe i białe sieją się wszędzie a niektóre krzyżówki są naprawdę śliczne
Tomek Mr napisał:
Gosiu, na przykład ja nic o tym korzeniu nie wiedział....zwykle jak korzeń palowy roślinie uszkodziłem, to ona mówiła żegnaj ;)
Dzięki za info ;)
Gosia1 napisał:
Tomku, zaskoczyłeś mnie w 100% …byłam pewna, że wszyscy wiedzą o wytwarzaniu przez jeżówki korzenia, który sprawia, że są coraz słabsze i nie przyrastają.

Pewnie o tym, że kupione jeżówki należy przed posadzeniem wyczyścić z torfu to wszyscy wiedza
Margo2 napisał:
Ja tam też nie wiedziałam o tym korzeniu, póki mi nie powiedziałaś.
Tomek Mr napisał:
Gosiu, to radzisz zeby jeżówkom zaglądać w korzenie i palowe ewentualnie usuwać? think:
Gosia1 napisał:
Tomku, jesli chodzi o jeżówki, to ja taką radę otrzymałam od szkółkarza. Staram się co trzy lata wykopać jeżówki, podzielić jeśli są rozrośnięte, usunąć korzeń palowy i posadzić. Jeśli jeżówka słabo rośnie, wykopuję i często okazuje się, że korzeń palowy już jest rozrośnięty i po usunięciu najczęściej ładniej rośnie. Nowe odmiany są też bardziej chimeryczne,
Tomek Mr napisał:
Jeszcze dopytam odnośnie jeżówkowego korzenia. Przegląd robić jesienią czy na wiosnę? think:
Gosia1 napisał:
Tomku, kiedy robić przegląd jezówek-nie jestem najlepszym nauczycielem- w moim przypadku obowiązuje jedna zasada: najlepszy czas na działanie to wtedy, gdy mamy czas.
Obserwuję jeżówki, jak mam czas a od pomysłu do realizacji potrafi być chwila.
Wczoraj zaniepokoił mnie wygląd jednej jeżówki, mizeroty

Pogoda jest bardzo zmienna, w gruncie trudno mi dopilnować, żeby miała wilgotno, więc resztki jeżówki zasadziłam do doniczki
Kalmia napisał:
Gosiu, temat korzenia jeżówek jest ciekawy. U mnie nie chciały rosnąć. Znaczy się inaczej: rosły, ale na wiosnę nie wychodziły. I ja z nich zrezygnowałam. A ta od Ciebie rośnie (i przezimowała) i zaczynam się zastanawiać, czy nie spróbować znowu :nie_wiem
takasobie napisał:
Mówisz, że te jeżówki miały uszkodzone korzenie? Coś je podjadało? "Obrobiłaś" je fachowo!
Gosia1 napisał:
Swietko. jesli chodzi o jeżówki, to ta, którą Ci dałam, rosła w ziemi bez torfu a kupione sadzonki są najczęściej w ziemi torfowej. Zasadzone jeżówki bez wcześniejszego wytrzepania z torfu niestety nie dadzą rady.

Milko, jeżówki nie miały uszkodzonych korzeni, tylko wytworzyły wcześniej wspominany przeze mnie korzeń palowy, który sprawia, że jeżówka, zamiast się rozrastać, zanika
Grażka napisał:
Gosiu, cudownie jest u Ciebie :bravo i te kępy jeżówek miodzio clap powiem ci, że to przycinanie korzeni jeżówek to bardzo ciekawy temat think:
Był okres, że u mnie słabo rosły, dużo czytałam o ich wymaganiach i gdzieś wyczytałam, że nie lubią kwaśnej ziemi a u mnie taka właśnie jest. Teraz do ziemi dodaję dolomitu i są dużo ładniejsze...ale jednej korzonek chyba trzeba będzie przyciąć 2smiech
Gosia1 napisał:
Grażynko, co do ziemi to nic nie dosypuję jeżowkom.Z pewnością trzeba je odmładzać, dzielić i usuwać drewniejący korzeń. Takie są moje obserwacje, ale specjalistką nie jestem i nie będę się mądrzyć

Ze swej strony dziękuję Gosi za te rady i podzielenie się z nami swoim osobistym doświadczeniem w uprawie jeżówek... w szczególności zaś za instruktaż foto w kwestii postępowania z jeżówkową mizerotą :buziak

A teraz ręka do góry, kto wiedział o tym korzeniu palowym? :woohoo:

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Ostatnio zmieniany: 2025/08/19 11:34 przez th.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, nowababka, nelu-pelu, Danusia, janka.p, SantaRispetto, Willow

Jeżówka (Echinacea) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/08/19 17:04 #349339

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 53895
Fajnie Moniu, że przytoczyłaś tu ta dyskusję. :buziak

Mam jeszcze taką jeżówkę

I takie tam impresje

Za tę wiadomość podziękował(a): th, nowababka, Danusia, Willow
Moderatorzy: Tomek Mr, Efkaraj, wojtek
Czas generowania strony: 0.153 s.