Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, nelu-pelu, Danusia, wojtek, DorotaZ
--=reklama=--
Rudbekia (Rudbeckia) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie
2025/08/24 08:05 #349526
wojtek
Wylogowany
Moderator
Otrzymane podziękowania: 49522
Rudbeckia triloba ... w tym roku udało mi sie ograniczyć jej zapędy i utrzymać tę rudbekię w ryzach na moich rabatach.
Natomiast w ogrodach Weihenstephen szalała ona w najlepsze i zdecydowanie więcej było tu tej pomarańczowej. Pięknie to wyglądało ... w połączeniu z dzielżanami miodzio
Ostatnio zmieniany: 2025/08/24 08:07 przez wojtek.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz, basik, Danusia, a.nia, janka.p, DorotaZ
2025/08/25 07:55 #349562
wojtek
Wylogowany
Moderator
Otrzymane podziękowania: 49522
W ogrodzie całym łanem kwitnie moja ulubiona Rudbeckia fulgida var. deamii ... fot. 22.08.2025
Za to w ogrodach Weihenstephen wypatrzyłem rabatę "doświadczalną" która pozwalała porównać ze sobą dostępne na rynku odmiany. I te starsze i te najnowsze.
Wiele odmian do siebie bardzo podobnych ale moją uwagę przykuła niska rudbekia 'Sun Ka Ching' ... będę się za nią rozglądał.
Ostatnio zmieniany: 2025/08/25 11:18 przez wojtek.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, nelu-pelu, basik, Danusia, a.nia, DorotaZ
2025/09/02 22:47 #349860
basik
Wylogowany
Moderator
Otrzymane podziękowania: 74518
Kwitnie Rudbeckia hirta'Dwarf Becky Mixed'. Jest to niska odmiana o dużych kwiatach. U mnie pozyskana z zimowego siewu, ale trochę zaniedbana, bo późno pikowana i wciąż rośnie w doniczce.
... a ta to nie wiem skąd się wzięła
fot. 27.08.2025
pozdrawiam Basia