Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, wojtek, a.nia, dultom, DorotaZ
Stopowiec/ biedrzyga (Podophyllum) i dysosma (Dysosma) - gatunki, odmiany, warunki uprawy w ogrodzie
2025/09/08 20:07 #350157
Poll
Wylogowany
Administrator
Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
Otrzymane podziękowania: 79842
Siewki Podophyllum Spotty Dotty, które jesienią ubiegłego roku przesadziłam spod mamusi na nowe stanowisko w półcieniu. Były malutkie, miały kapelusiki ok 2cm średnicy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, nelu-pelu, wojtek, DorotaZ
Stopowiec/ biedrzyga (Podophyllum) i dysosma (Dysosma) - gatunki, odmiany, warunki uprawy w ogrodzie
2025/09/27 21:05 #351033
Poll
Wylogowany
Administrator
Dziś, korzystając z ochłodzenia, w końcu przesadziłam Podophyllum hemsleyi i Dysosma majoensis z tzw. tymczasowych miejscówek , na docelowe. Przy okazji mogłam ocenić, jak pod ziemią zawiązały się pąki na przyszły sezon.
Podophyllum hemsleyi bardzo szybko startuje wiosną i co rok, pierwsze parasolki przemarzają. Dostał więc bardziej cieniste stanowisko niedaleko sosny.
Za tę wiadomość podziękował(a): jugo, a.nia, DorotaZ, SantaRispetto
2025/10/20 16:07 #352313
Poll
Wylogowany
Administrator
U mnie wszystkie stopowce już zbrązowiały i padły od mrozów, tylko 'Hunan' prezentuje się pięknie, jak spod igiełki. Rośnie na zacisznym stanowisku za murkiem z cegły.
Za tę wiadomość podziękował(a): jugo, a.nia
2025/10/20 17:36 #352319
jugo
Wylogowany
Platynowy forowicz
Otrzymane podziękowania: 16961
U mnie też 'Hunan' jeszcze dobrze wygląda.Powyżej to maleństwo to jego dziecko .Co ciekawe, roślina którą kupiłam rosła w tym
miejscu przed sześcioma laty,została przeniesiona na inne miejsce.Jakież było moje zaskoczenie gdy po czterech latach zobaczyłam w tym miejscu
nową roślinę a w następnym roku ,drugi kapelusik.Tłumaczę sobie że musiało zostać kawałek kłącza i z niego mam nową roślinę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, wojtek, janka.p
2025/10/23 15:51 #352467
Poll
Wylogowany
Administrator
a.nia napisał:
Dysosma veitchii nad wyraz dzielnie się trzyma...
Aniu, niezmiennie podziwiam piękną kępę Twojej Dysosma veitchii.
U mnie dwukrotnie przepadła, ale uparłam się i podjęłam tej wiosny trzecią próbę. Tak więc kępka jest malutka, ale jest.
Dziwią mnie trochę te niepowodzenia, bo wszystkie gatunki stopowców świetnie u mnie rosną, tylko ten jeden nie chciał współpracować.