Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/03/10 22:21 #337783

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 71823
Cyklamen dyskowaty rosnący na wiosną tylko lekko ocienionej rabacie, później cienia ma więcej.

fot. 08.03.2025

pozdrawiam Basia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, takasobie, Krzysia, nelu-pelu, Danusia, ewacz, a.nia, DorotaZ, Kika

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/03/11 20:17 #337826

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Cyclamen coum Pinkish Leaf ... fot. 11.03.2025

Bluszcz rozpanoszył się w miejscu gdzie rośnie. Jak ja go teraz stamtąd usunę, aby nie zniszczyć malutkiego cyklamena, to nie wiem :mur
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, halszka, takasobie, Krzysia, Danusia, ewacz, a.nia, DorotaZ, tragopan ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

--=reklama=--

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/03/11 20:40 #337832

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 30032
basik napisał:
Cyclamen coum Pinkish Leaf ... fot. 11.03.2025
Bluszcz rozpanoszył się w miejscu gdzie rośnie Jak ja go teraz stamtąd usunę, aby nie zniszczyć malutkiego cyklamena, to nie wiem :mur

Myślę obywatelko Barbaro, że łatwiej będzie przenieśc malutkiego cyklamena na nowe miejsce ;)

Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, takasobie, Krzysia, basik, Danusia, ewacz, DorotaZ, Kika

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/03/13 22:52 #338024

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Cyclamen coum Silver Leaf Pink dobrze rośnie na stanowisku półcienistym, przepuszczalnym, na podwyższanej rabacie.

fot. 12.03.2025

pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, takasobie, Krzysia, nelu-pelu, ewacz, DorotaZ, tragopan, Luke, Borislava.Kirilova

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/03/15 10:30 #338138

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Te dwa cyklameny rosną obok siebie. Kwiatów mają niewiele, ale coś mi się zdaje, że zbyt bogato sypnęłam tam zrębkami :glupek

Cyclamen coum Porcelain

Cyclamen coum Joe's Hope

pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, halszka, takasobie, Krzysia, ewacz, a.nia, DorotaZ, tragopan, Luke

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/03/15 14:17 #338147

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7847
Mój 'Porcelain' też w tym roku słabiutko, 2 czy 3 kwiatki, a wcześniej był cały obsypany kwieciem :nie_wiem .Inny dyskowaty tuż obok kwitnie normalnie. Nie sypałam zrębków w ich okolicy :nie
Pozdrawiam
Halina
Za tę wiadomość podziękował(a): basik, ewacz, a.nia, DorotaZ, tragopan

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/03/15 23:18 #338186

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Cyclamen coum Christmas tree leaf Alba Special Leaf

Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2025/03/16 07:03 przez halszka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Tomek Mr, takasobie, Krzysia, nelu-pelu, basik, ewacz, DorotaZ, tragopan

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/03/16 08:51 #338205

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 30032
U mnie 2 sztuki coum wylądowały w nowym, wiosennym kącie... po upierdliwym epimedium i deinanthe, które po wielu latach dostało eksmisję. Stwierdziłem, że nasz kklimaat jej nie sprzyja...jak nie ścinały jej przymrozki to w upalne dni pokładala się, pomimo cienia... :nie_wiem

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, halszka, Krzysia, Iwona1311, nelu-pelu, ewacz, a.nia, DorotaZ, tragopan

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/03/16 16:39 #338219

• tragopan
  • tragopan Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
  • Nie wstawiam linków :)
  • Otrzymane podziękowania: 245
Cyklamen purpurowy zrobił psikusa. I zakwitł w kwietniu. Dla porównania na cyklamenie położyłem kwiaty przebiśniega i cyklamena alpejskiego.

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, halszka, Krzysia, nowababka, ewacz, a.nia

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/03/16 16:51 #338222

• tragopan
  • tragopan Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
  • Nie wstawiam linków :)
  • Otrzymane podziękowania: 245
Cyklamen alpinum

Cyklamen dyskowy

Cyklamen dyskowy pod śniegiem.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Tomek Mr, th, halszka, Krzysia, edulkot, nowababka, nelu-pelu, ewacz, a.nia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/03/17 18:37 #338296

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Cyclamen coum Silver Leaf Pink - rośnie pod pienną laurowiśnią i chyba dobrze mu tam :) .

Cyclamen coum Album

Pozdrawiam
Halina
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Tomek Mr, th, Krzysia, edulkot, nowababka, basik, ewacz, a.nia, nena08 ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/03/18 21:40 #338402

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Cyclamen coum Christmas Tree Leaf Pink powoli kończy kwitnienie i zawiązuje nasiona.

fot. 18.03.2025

pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, halszka, Krzysia, edulkot, nelu-pelu, ewacz, nena08, DorotaZ, Borislava.Kirilova

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/03/21 20:50 #338595

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 76851
Do ubiegłego roku unikałam tego gatunku, bo obawiałam się, że źle będzie zimował, ale uwiodły mnie te różowawe liście... Cyclamen mirabile 'Tilebarn Nicholas' dobrze zniósł niiskie temperatury w Jędrzejówce pod liśćmi kasztana jadalnego:

fot.21.03.2025r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, takasobie, Krzysia, edulkot, nelu-pelu, basik, ewacz, nena08, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/03/27 21:08 #339039

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7932
Jedyny, który teraz kwitnie- Christmas Tree Leaf Alba. Nie mam do nich szczęścia, bluszczolistne lepiej sobie radzą.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, edulkot, nelu-pelu, basik, ewacz, DorotaZ

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/03/30 11:53 #339188

• ewacz
  • ewacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6367
U niektórych odmian cyklamenów dyskowatych przymrozki uszkodziły liście.

Cyklamen pseudobericum też liście ma trącone przymrozkami.

Cyklamen dyskowaty 'Christmas Tree Leaf Alba' powoli mi przyrasta.

Cyklamen coum 'Chtistmas Tree Leaf Pink' niewiele mi przyrósł.

Cyklamen dyskowaty 'Porcelain' sprawił mi miłą niespodziankę. Ładnie rośnie i obficie kwitnie.

U mnie cyklamen 'Joe's Hope' już nie jest taki chętny ani do wzrostu ani do kwitnienia.

Odmiana 'Rubrum' ma sporo kwiatów.
Pozdrawiam, Ewa
Ostatnio zmieniany: 2025/03/30 12:26 przez ewacz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, halszka, Krzysia, nelu-pelu, basik, DorotaZ, Luke, Borislava.Kirilova

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/03/30 20:06 #339238

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Kwitnie Cyclamen pseudibericum . Kwiatów jest niewiele, ale stosunkowo bardzo duże. Kojarzą mi się z kwiatami miniaturowego cyklamena perskiego.

fot. 30.03.2025
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, halszka, Krzysia, nelu-pelu, ewacz, DorotaZ, Borislava.Kirilova

Cyklamen (Cyclamen) – gatunki, odmiany, uprawa w ogrodzie 2025/04/02 09:12 #339500

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 19991
Marcowe cyklameny w obu moich ogrodach..

Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, Krzysia, basik, ewacz, DorotaZ
Moderatorzy: takasobie
Czas generowania strony: 0.149 s.