Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Chleb i bułki własnego wypieku

Chleb i bułki własnego wypieku 2025/08/25 20:28 #349581

  • Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1867
  • Otrzymane podziękowania: 4969
o matko...ja tu nie mogę zaglądać :mniam :mniam :mniam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb i bułki własnego wypieku 2025/08/25 22:47 #349603

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 16996
  • Otrzymane podziękowania: 54723
Ewuniu! Zaglądaj do woli! Ja piekę chleb lub bułki, ewentualnie placek drożdżowy jak chce się odstresować. Conajmniej raz w tygodniu coś piekę. Tak ćwiczę cierpliwość. To wszystko wymaga czasu, ale niezbyt wiele pracy. Najważniejsze, żeby chlebkom nie przeszkadzać, a zrobią się same, no z małą naszą pomocą wink-3
Ostatnio zmieniany: 2025/08/28 12:43 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): halszka, Ave


--=reklama=--

 

Chleb i bułki własnego wypieku 2025/09/29 09:20 #351097

  • Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 5587
  • Otrzymane podziękowania: 11335
Andzia wyglądają świetnie.
Pokaż jak w środku.
Najgorsze, że ja powinnam unikać glutenu B)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Katarzyna2021

Chleb i bułki własnego wypieku 2025/09/29 11:23 #351105

  • Katarzyna2021
  • Katarzyna2021 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 3926
  • Otrzymane podziękowania: 13421
Chlebki zacne i kuszące! U mnie podpłomyki na ogniu, jak nazwa wskazuje, zamiast pieczywa, choć to też rodzaj pieczywa. Odpowiadam na hasło, że nie ma smakoszy w wątku. Tak sycące na śniadanie, że nie było potrzeby przygotowywania obiadu w ciepły dzien. Jak ktoś byłby zainteresowany, to przygotuję materiał zdjęciowy i przepisy. cook
Ostatnio zmieniany: 2025/09/29 11:24 przez Katarzyna2021.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, takasobie, Ave

Chleb i bułki własnego wypieku 2025/10/09 14:03 #351695

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 16996
  • Otrzymane podziękowania: 54723
Każdy nowy przepis na pieczywo codzienne mile widziane. ja cały czas szukam inspiracji, bo jestem uzależniona od pieczenia.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Katarzyna2021

Chleb i bułki własnego wypieku 2025/10/09 15:48 #351699

  • Katarzyna2021
  • Katarzyna2021 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 3926
  • Otrzymane podziękowania: 13421
Dobrze, pomyślę i przygotuję materiały do zamieszczenia, :fotka cook .
Ostatnio zmieniany: 2025/10/09 15:48 przez Katarzyna2021.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb i bułki własnego wypieku 2025/10/09 18:38 #351706

  • Katarzyna2021
  • Katarzyna2021 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 3926
  • Otrzymane podziękowania: 13421
Oto kilka przepisów na tradycyjne polskie podpłomyki. Są proste, smaczne i idealne dla polskiego odbiorcy. : cook heart

Podstawowy przepis na podpłomyki: cook

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (lub mieszanka pszennej i pełnoziarnistej)
1/2 łyżeczki soli ( dla mnie trochę za słone, dodaje mniej soli)
3/4 szklanki wody (dostosuj ilość, jeśli potrzeba)
Opcjonalnie: 1 łyżka oleju lub masła dla bogatszego smaku

Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę z solą. Stopniowo dodawaj wodę, wyrabiając ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (około 5-7 minut). Odstaw ciasto na pół godziny pod przykryciem. hu_rra
Podziel ciasto na 4-6 równych części i rozwałkuj każdą na cienki, okrągły placek (ok. 1-2 mm grubości).
Rozgrzej suchą patelnię lub ruszt na średnio-wysokim ogniu. Można smażyć na maśle dla lepszego smaku.
Smaż każdy placek przez 1-2 minuty z każdej strony, aż pojawią się złociste plamy.
Podawaj ciepłe z masłem, miodem lub wytrawnymi dodatkami, np. śmietaną i ziołami.

W wersji uproszczonej nakładam rozmieszane ciasto na patelnie jak naleśniki, bez wyrabiania, bo kilka razy wyszło za twarde wink-3 2smiech

Podpłomyki na zakwasie cook

Składniki:
1 szklanka aktywnego zakwasu
1,5 szklanki mąki (pszennej, żytniej lub pełnoziarnistej dla rustykalnego smaku)
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki wody (dostosuj do konsystencji ciasta)

Przygotowanie
:Połącz zakwas, mąkę, sól i wodę w misce. Wyrób miękkie ciasto.
Opcjonalnie odstaw ciasto na 1-2 godziny, by nabrało smaku.
Podziel na 4-5 części i rozwałkuj na cienkie placki.
Smaż na gorącej, suchej patelni przez 1-2 minuty z każdej strony, aż lekko się przyrumienią. Można smażyć na maśle dla lepszego smaku.
Podawaj z serem, ogórkami kiszonymi, etc

Podpłomyki ziołowe
cook

Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonych ziół (np. oregano, tymianek, koperek)
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę, sól i zioła. Dodaj wodę oraz oliwę, wyrób gładkie ciasto.
Opcjonalnie odstaw ciasto na 30 minut.
Rozwałkuj na cienkie placki.
Smaż na gorącej patelni przez 1-2 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące.
Podawaj z masłem czosnkowym lub dipami, np. hummusem.


Podpłomyki drożdżowe
cook

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (lub mieszanka pszennej i pełnoziarnistej)
1 łyżeczka suchych drożdży (lub 15 g świeżych drożdży)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, dla lepszej aktywacji drożdży)
3/4 szklanki ciepłej wody (ok. 35-40°C)
1 łyżka oliwy lub oleju
Opcjonalnie: zioła (np. rozmaryn, tymianek) lub czosnek w proszku dla smaku

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mąkę, sól, suche drożdże (jeśli używasz świeżych, rozpuść je najpierw w ciepłej wodzie z cukrem i odstaw na 5-10 minut, aż zaczną się pienić).
Dodaj ciepłą wodę i oliwę, wyrabiaj ciasto przez około 5-7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30-60 minut, aby podwoiło objętość.
Po wyrośnięciu podziel ciasto na 4-6 części i rozwałkuj na cienkie placki (ok. 2-3 mm grubości).
Rozgrzej suchą patelnię lub blachę na średnio-wysokim ogniu (możesz też piec w piekarniku na 220°C). Można smażyć na maśle dla lepszego smaku.
Smaż każdy placek przez 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumieni i lekko napęcznieje. Jeśli pieczesz w piekarniku, piecz przez 8-10 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Podawaj ciepłe z masłem, śmietaną, miodem lub wytrawnymi dodatkami, np. serem lub konfiturą.

Dzisiaj inne menu, materiał zdjęciowy dodam przy okazji, ale może spróbujecie i pochwalicie się swoimi podpłomykami. Moje są na kuchni na prawdziwym ogniu z drewna, zwykle chrustu teacher
Ostatnio zmieniany: 2025/10/09 21:05 przez Katarzyna2021.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Ave
Czas generowania strony: 0.103 s.