Oto kilka przepisów na tradycyjne polskie podpłomyki. Są proste, smaczne i idealne dla polskiego odbiorcy. :

heart
Podstawowy przepis na podpłomyki:
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (lub mieszanka pszennej i pełnoziarnistej)
1/2 łyżeczki soli ( dla mnie trochę za słone, dodaje mniej soli)
3/4 szklanki wody (dostosuj ilość, jeśli potrzeba)
Opcjonalnie: 1 łyżka oleju lub masła dla bogatszego smaku
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę z solą. Stopniowo dodawaj wodę, wyrabiając ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (około 5-7 minut). Odstaw ciasto na pół godziny pod przykryciem.

Podziel ciasto na 4-6 równych części i rozwałkuj każdą na cienki, okrągły placek (ok. 1-2 mm grubości).
Rozgrzej suchą patelnię lub ruszt na średnio-wysokim ogniu. Można smażyć na maśle dla lepszego smaku.
Smaż każdy placek przez 1-2 minuty z każdej strony, aż pojawią się złociste plamy.
Podawaj ciepłe z masłem, miodem lub wytrawnymi dodatkami, np. śmietaną i ziołami.
W wersji uproszczonej nakładam rozmieszane ciasto na patelnie jak naleśniki, bez wyrabiania, bo kilka razy wyszło za twarde
Podpłomyki na zakwasie
Składniki:
1 szklanka aktywnego zakwasu
1,5 szklanki mąki (pszennej, żytniej lub pełnoziarnistej dla rustykalnego smaku)
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki wody (dostosuj do konsystencji ciasta)
Przygotowanie
:Połącz zakwas, mąkę, sól i wodę w misce. Wyrób miękkie ciasto.
Opcjonalnie odstaw ciasto na 1-2 godziny, by nabrało smaku.
Podziel na 4-5 części i rozwałkuj na cienkie placki.
Smaż na gorącej, suchej patelni przez 1-2 minuty z każdej strony, aż lekko się przyrumienią. Można smażyć na maśle dla lepszego smaku.
Podawaj z serem, ogórkami kiszonymi, etc
Podpłomyki ziołowe
Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonych ziół (np. oregano, tymianek, koperek)
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę, sól i zioła. Dodaj wodę oraz oliwę, wyrób gładkie ciasto.
Opcjonalnie odstaw ciasto na 30 minut.
Rozwałkuj na cienkie placki.
Smaż na gorącej patelni przez 1-2 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące.
Podawaj z masłem czosnkowym lub dipami, np. hummusem.
Podpłomyki drożdżowe
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (lub mieszanka pszennej i pełnoziarnistej)
1 łyżeczka suchych drożdży (lub 15 g świeżych drożdży)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, dla lepszej aktywacji drożdży)
3/4 szklanki ciepłej wody (ok. 35-40°C)
1 łyżka oliwy lub oleju
Opcjonalnie: zioła (np. rozmaryn, tymianek) lub czosnek w proszku dla smaku
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę, sól, suche drożdże (jeśli używasz świeżych, rozpuść je najpierw w ciepłej wodzie z cukrem i odstaw na 5-10 minut, aż zaczną się pienić).
Dodaj ciepłą wodę i oliwę, wyrabiaj ciasto przez około 5-7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30-60 minut, aby podwoiło objętość.
Po wyrośnięciu podziel ciasto na 4-6 części i rozwałkuj na cienkie placki (ok. 2-3 mm grubości).
Rozgrzej suchą patelnię lub blachę na średnio-wysokim ogniu (możesz też piec w piekarniku na 220°C). Można smażyć na maśle dla lepszego smaku.
Smaż każdy placek przez 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumieni i lekko napęcznieje. Jeśli pieczesz w piekarniku, piecz przez 8-10 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Podawaj ciepłe z masłem, śmietaną, miodem lub wytrawnymi dodatkami, np. serem lub konfiturą.
Dzisiaj inne menu, materiał zdjęciowy dodam przy okazji, ale może spróbujecie i pochwalicie się swoimi podpłomykami. Moje są na kuchni na prawdziwym ogniu z drewna, zwykle chrustu