Chleb i bułki własnego wypieku
2023/07/06 15:56 #298847
OdaDoRadosci
Wylogowany
Senior forum
Posty: 45
Otrzymane podziękowania: 42
Dzięki za odpowiedź. no ja właśnie tez mam zwykły piekarnik. Raz piekłam chleb, i to na naczyniu żaroodpornym bo innego nie miałam..... Jakoś tam wyszedł, ładnie pachniał itd, ale.... nie wyglądał tak jak ten Twój.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Chleb i bułki własnego wypieku
2023/10/01 21:15 #304362
takasobie
Online
Moderator
Posty: 14618
Otrzymane podziękowania: 44178
Dawno niczym się nie chwaliłam, ale na weekend upiekłam różne chleby, bo miałam gości. Sitkowy tym razem upiekłam w foremce, fajny był, bardziej wilgotny. Doskonały do miodu albo do maczania w oliwie lub olejach smakowych.
Drugi to taki jak wcześniej pokazywałam (pszenny na zakwasie), ale dałam (w sumie przez przypadek) mniej wody. No i chyba przesadziłam
Ale był smaczny i urósł ładnie. No i pękł wzorcowo z góry, a nie jak kilka razy mi się zdarzyło - od dołu. Tym razem zostawiłam na noc w koszyczkach w lodówce.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pani Bestia, nowababka, ewakatarzyna
Chleb i bułki własnego wypieku
2023/10/13 18:12 #305048
Pani Bestia
Wylogowany
Ekspert
Ekspert niezależny
Posty: 121
Otrzymane podziękowania: 130
Faktycznie, chlebowa ciężkawa na ciabattę - ale i tak smakowicie wyglądają ( trochę jak bułki "poznańskie" ). Wczoraj w Lidlu widziałam "00" na tygodniu włoskim. Lubię białe pieczywo z pomieszanej mąki np 00 i 550-750.
Miłko, a co tam masz w słoiku - takie bieluśkie ? Bo ja właśnie jogurt robię
"Na początku był Smok..."
Renia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie
Chleb i bułki własnego wypieku
2023/10/13 19:35 #305059
takasobie
Online
Moderator
Posty: 14618
Otrzymane podziękowania: 44178
Mleko od krowy na zsiadłe nastawione
PS Kupiłam mąkę 00 w B. Taka do pizzy. Kolejny raz upiekę z niej.
Ostatnio zmieniany: 2023/10/14 10:20 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pani Bestia
Chleb i bułki własnego wypieku
2024/03/16 14:47 #315101
takasobie
Online
Moderator
Posty: 14618
Otrzymane podziękowania: 44178
Upiekłam dziś bezglutenowy z mieszanki mąk gryczanej, ryżowej i kukurydzianej z siemieniem i babką płesznik na drożdżach. Nie jest taki jak w internetach na zdjęciu, gdzie znalazłam przepis, ale nie ma zakalca i jest smaczny. Nie dla mnie oczywiście, ale na zamówienie.