Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ciasta bezglutenowe

Ciasta bezglutenowe 2016/12/07 22:37 #38412

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 52233
Fajnym ciastem bezglutenowym jest rafaello z kaszy jaglanej.

Ugotowaną do miękkości kaszę miesza się z wiórkami kokosowymi, słodzi, blenduje, wlewa do foremki wyłożonej folią lub papierem do pieczenia i się chłodzi do stęgnięcia. Potem posypuje się wiórkami kokosowymi i można jeść. O proporcje mnie nie pytajcie, bo nigdy nie pamiętam i tak muszę szukać za każdym razem w necie. Ale jest pyszne :mniam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, piku, zielonajagoda, sierika, Izula

Ciasta bezglutenowe 2016/12/08 16:46 #38452

• Izula
  • Izula Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2414
Wątek dla mnie ciekawy clap potrzebuję na początek... prostych sprawdzonych przepisów na ciasta bo ze mnie laik cukierniczy
dlatego że do niedawna kupowałam w zaprzyjaźnionej cukierni
ale to się zmieniło :(
marzą mi się kokosanki i pyszny chleb :mniam może kiedyś mi jadalne wyjdą to podzielę się z radością przepisem
a może podpowiecie coś sprawdzonego :bezsil
Rafaello z kaszy jaglanej wypróbuję ...dzięki
:hejka
Pozdrawiam Izula

--=reklama=--

Ciasta bezglutenowe 2016/12/08 19:39 #38480

• Izula
  • Izula Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2414
No i zrobiłam 2smiech
Po modyfikacji bo masa za gęsta wyszło takie Rafaello

ale sięgam po kolejne to znaczy że :mniam
Przepis wstawię jak zrobię kolejny raz wersje wzbogaconą z mlekiem kokosowym i białą czekoladą
Pozdrawiam Izula
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, piku, takasobie

Ciasta bezglutenowe 2016/12/23 21:29 #40392

• zielonajagoda
  • zielonajagoda Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2479
takasobie napisał:
Fajnym ciastem bezglutenowym jest rafaello z kaszy jaglanej.

Ugotowaną do miękkości kaszę miesza się z wiórkami kokosowymi, słodzi, blenduje, wlewa do foremki wyłożonej folią lub papierem do pieczenia i się chłodzi do stęgnięcia. Potem posypuje się wiórkami kokosowymi i można jeść. O proporcje mnie nie pytajcie, bo nigdy nie pamiętam i tak muszę szukać za każdym razem w necie. Ale jest pyszne :mniam

To jest pyszne clap , ja robiłam z tego przepisu veganbanda.pl/index.php/recipe/jagielnik-raffaello-bez-pieczenia/, ale zamiast mleka sojowego, za którym nie przepadam, użyłam mleka kokosowego i zrobiłam tak jak w przepisie, w formie placka, nie chciało mi się kulek lepić ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, halszka

Ciasta bezglutenowe 2025/06/29 21:46 #346842

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8122
Brownie, o którego przepis prosiłyście, a zwłaszcza Isia :kocham , jest ciastem bezglutenowym.

Proporcje na małą tortownicą, śr. 21 cm.

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady
200 g masła

200 g cukru
200 g migdałów
5 jajek
cukier waniliowy
aromat migdałowy

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (zwrócić uwagę na wagę tabliczki czekolady, teraz w sprzedaży są zazwyczaj 90 g) i ostudzić.
Migdały zmielić, jeśli nie używamy mąki migdałowej.

Jajka ubijać ze szczyptą soli, dodać cukier i ubić na puszystą masę, zmniejszyć obroty miksera i kolejno dodawać zmielone migdały/ mąkę migdałową, cukier waniliowy, rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę z masłem, na koniec aromat migdałowy.

Piekarnik ustawić na 170 st z termoobiegiem.

Tortownicę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą i tu się kończy wersja bezglutenowa, nie wiem czym można zastąpić bułkę, ale może ktoś podpowie wink-3. Przelać masę do tortownicy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Czasu pieczenia nie mierzę, sprawdzam patyczkiem po ok. 40 min, choć patyczek w upieczonym brownie nie jest zupełnie suchy. Wierzch ciasta lekko popęka.
Wyjąć z piekarnika i gorące przewrócić na deskę, tacę...zdjąć tortownicę.

To brownie zawsze lekko opadnie, czasem mocniej, ale taka jego natura.

Syn dodaje mieszankę cukru Dark Muscovado + zwykły brązowy, jest bardziej mokry wewnątrz, zakalcowaty :P , taki ma być, ja różnie, tym razem zapomniałam krecigl i zrobiłam z białym.

Ganache

100 ml śmietanki 30 lub 36 %
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej

Śmietankę wlać do rondelka i podgrzewać aż zacznie wrzeć, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i mieszać aż uzyskamy gładką masę, przestudzić i posmarować ciasto.
Najbardziej lubię ganache z czekoladą 'Jedyna', ale może być każda inna.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, piku, sierika, Isia

Ciasta bezglutenowe 2025/06/29 23:15 #346853

• Isia
  • Isia Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 565
Czy jak użyję mąki migdałowej zamiast zmielonych migdałów to gramatura taka sama 200 g ?
W Isiowym Ogrodzie - Pozdrawiam ciepło Isia

Ciasta bezglutenowe 2025/06/29 23:40 #346857

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8122
Tak, kilka lat temu trudniej było o mąkę migdałową czy już zmielone migdały, przepis podstawowy był z migdałami, które należało zmielić razem z cukrem. Potem w Lidlu pojawiły się migdały mielone w opakowaniu 200g, nie zawsze udaje mi się kupić, ale wypatrzyłam je w Auchanie, czasami jako mielone migdały, a ostatnio mąka migdałowa, cena ta sama za 500 g.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Isia

Ciasta bezglutenowe 2025/06/30 07:01 #346864

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 52233
Zapomniałam, że jest osobny wątek o ciastach bezglutenowych i przepis podałam w wątku "Chleb i bułki własnego wypieku"
Podaję więc ten przepis również tu.
Składniki:

Nasiona babki płesznik, chia i siemienia lnianego - po 2 łyżki (nie dokładnie, można nieco mniej). Zalewamy to 100ml wody zimnej i czekamy aż napęcznieją.

250g maki gryczanej
100g maki kukurydzianej
150g ryżowej
15g soli
600ml wody
2,5 dag świeżych drożdży (ja kładę czasami nieco więcej) - mieszam z odrobiną maki gryczanej wody i cukru do rozhulania.

Wszystkie składniki połączyć, ostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godz. (ja nakładam na miskę czepek plastikowy).
Keksówkę 26cm (trochę mniejsza od klasycznej) smaruję masłem i wysypuję makiem. Wkładam tam wyrośnięte ciasto i czekam do ponownego wyrośnięcia do brzegów foremki.
Piekę 1 godz w 240st.

Babka płesznik, cierpliwość przy wyrastaniu i wysoka temperatura są konieczne, bo nie mamy glutenu. Jak tylko coś zlekceważyłam, miałam zakalca.

Ostatnio zmieniany: 2025/06/30 07:01 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta
Czas generowania strony: 0.114 s.