Brownie, o którego przepis prosiłyście, a zwłaszcza Isia

, jest ciastem bezglutenowym.
Proporcje na małą tortownicą, śr. 21 cm.
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
200 g cukru
200 g migdałów
5 jajek
cukier waniliowy
aromat migdałowy
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (zwrócić uwagę na wagę tabliczki czekolady, teraz w sprzedaży są zazwyczaj 90 g) i ostudzić.
Migdały zmielić, jeśli nie używamy mąki migdałowej.
Jajka ubijać ze szczyptą soli, dodać cukier i ubić na puszystą masę, zmniejszyć obroty miksera i kolejno dodawać zmielone migdały/ mąkę migdałową, cukier waniliowy, rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę z masłem, na koniec aromat migdałowy.
Piekarnik ustawić na 170 st z termoobiegiem.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą i tu się kończy wersja bezglutenowa, nie wiem czym można zastąpić bułkę, ale może ktoś podpowie

. Przelać masę do tortownicy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Czasu pieczenia nie mierzę, sprawdzam patyczkiem po ok. 40 min, choć patyczek w upieczonym brownie nie jest zupełnie suchy. Wierzch ciasta lekko popęka.
Wyjąć z piekarnika i gorące przewrócić na deskę, tacę...zdjąć tortownicę.
To brownie zawsze lekko opadnie, czasem mocniej, ale taka jego natura.
Syn dodaje mieszankę cukru Dark Muscovado + zwykły brązowy, jest bardziej mokry wewnątrz, zakalcowaty

, taki ma być, ja różnie, tym razem zapomniałam

i zrobiłam z białym.
Ganache
100 ml śmietanki 30 lub 36 %
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
Śmietankę wlać do rondelka i podgrzewać aż zacznie wrzeć, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i mieszać aż uzyskamy gładką masę, przestudzić i posmarować ciasto.
Najbardziej lubię ganache z czekoladą 'Jedyna', ale może być każda inna.