Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Jabłecznik, szarlotka - sprawdzone przepisy

Jabłecznik, szarlotka - sprawdzone przepisy 2017/04/14 11:29 #59078

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 25260
  • Otrzymane podziękowania: 64568
Zostawiłam swój zeszyt z przepisami w domu i potrzebuję przepisu na pyyyyyyszny...palce lizać jabłecznik. :tup
Bardzo prosze o sprawdzone przepisy, bo dziś chcemy piec :tup a sklepy krócej otwarte, bo jest bank holiday. :mlotek
Ostatnio zmieniany: 2021/12/03 20:15 przez Poll.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Jabłecznik, szarlotka - sprawdzone przepisy 2017/04/14 13:36 #59083

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 25260
  • Otrzymane podziękowania: 64568
Nikt, nic????
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.


--=reklama=--

 

Jabłecznik, szarlotka - sprawdzone przepisy 2017/04/14 15:48 #59098

  • Ness
  • Ness Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1915
  • Otrzymane podziękowania: 2881
pozdrawiam
Jaguś

Jeśli nie wiesz co masz dalej zrobić, zrób sobie kawę

Nad rzeczką, opodal krzaczka
Ostatnio zmieniany: 2017/04/14 15:49 przez Ness.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Jabłecznik, szarlotka - sprawdzone przepisy 2020/10/01 18:10 #214342

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14252
  • Otrzymane podziękowania: 42241
Szarlotka sypana

Składniki:
suche: szklanka cukru, szklanka mąki, szklanka kaszy manny
"mokre": jabłka (na oko, kilka), masło (pół kostki), pokrojone w plastry lub grube wiórki
cynamon

Mieszamy suche składniki. przekładamy warstwami: suche, jabłka, cynamon, wiórki masła. Ostatnia warstwa sucha i masełko. Posypać cynamonem!

Pieczemy 40-45 min 180stC.

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, piku

Jabłecznik, szarlotka - sprawdzone przepisy 2020/10/01 21:57 #214375

  • Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1550
  • Otrzymane podziękowania: 4617
Robię taką szarlotkę w wersji wegańskiej - zamiast masła dodaję olej kokosowy [ilość na oko].
Eksperyntuję też z mąkami i dodaję np. orzechową lub kokosową, wzbogacam grudkami masła orzechowego lub tahini, czasem posypuję siekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi. Szybko, bez kłopotu można mieć różne wersje tej szarlotki, wink-3 .
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Ostatnio zmieniany: 2020/10/01 21:58 przez Elsi.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie

Jabłecznik, szarlotka - sprawdzone przepisy 2020/10/02 07:47 #214382

  • beatazg
  • beatazg Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 3335
  • Otrzymane podziękowania: 10381
1/2 kg mąki
25 dag cukru pudru
kostka margaryny
2 jajka , 1 żółtko
2-3 łyżki śmietany
cukier waniliowy
2 lyżeczki proszku do pieczenia
Łączę wszystkie składniki w misce , daję na stolnicę , zagniatam kilka razy jeszcze podsypując mąką by nie kleiło się do rąk i do deski.
Dzielę na pół . Jedną częścią wyklejam blaszkę , na której jest pergamin i daję do lodówki ( i blachę i drugą część ciasta) .
Przygotowuję jabłka ścinając je na szatkownicy na plasterki lub nożem na małe plasterki .
Wykładam na blaszkę , posypuję cynamonem , można lekko galaretką owocową , jak ktoś nie lubi cynamonu . Drugą część ciasta rozwałkowuję i przykrywam jabłka .
Po upieczeniu robię polewę z cukru pudru i cytryny .

Beata
Ostatnio zmieniany: 2020/10/02 07:52 przez beatazg.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Efkaraj, takasobie

Jabłecznik, szarlotka - sprawdzone przepisy 2020/12/05 18:58 #220111

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14252
  • Otrzymane podziękowania: 42241
Dziś upiekłam szarlotkę.
W necie jest sporo przepisów, a ja skleciłam z kilku jeden. Dlaczego? Bo chciałam uzyskać szarlotkę, która nie będzie miało zbyt wysokiego rozciapanego ciasta na spodzie. A już mi się to zdarzało.
Jabłka też chciałam mieć nie w formie musu, a w kawałkach i tez niezbyt mokre.
Kiedyś miałam fajny przepis z "Poradnika domowego" z lat 90-tych, ale wczoraj go szukałam i nie znalazłam. Pewnie wyrzuciłam przy przeprowadzce.

Cisto zrobiłam klasyczne kruche: 2 szklanki mąki, masło, jajko, 3 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy. zagniecione, podzielone na pół. Połowę rozwałkowałam do blaszki i podpiekłam 15 min.



Ok. 1,5 kg jabłek pokroiłam na patelnię z łyżką masła, orzechami laskowymi, włoskimi i rodzynkami. Podsmażyłam z 2 łyżkami cukru trzcinowego i łyżeczka cynamonu. Małe kawałki się rozgotowały, większe przetrwały. Dodałam na koniec kopiastą łyżkę miodu.



Położyłam jabłka na podpieczony spód, wyrównałam i pokruszyłam resztę ciasta na wierzch. Piekłam jeszcze ponad pół godziny w 180 st.



Ostatnio zmieniany: 2020/12/05 19:32 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, Efkaraj, jugo, jolak, basik, dultom

Jabłecznik, szarlotka - sprawdzone przepisy 2021/12/03 18:28 #255093

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 25260
  • Otrzymane podziękowania: 64568
Ja szukam sprawdzonego (!) przepisu na .... może nie szarlotkę, ale ciasto z jabłkami, które można upiec w okrągłym prodiżu.
Nie mam piekarnika, więc sięgnęłam po to nieco zapomniane urządzenie. :nie_wiem Nie wchodzi w rachubę wykładanie dna i boków papierem do pieczenia, więc boki muszą być natłuszczone i wysypane, dlatego dobrze byłoby, gdyby to było ciasto ucierane.
Ostatnio zmieniany: 2021/12/03 19:09 przez Poll.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Jabłecznik, szarlotka - sprawdzone przepisy 2021/12/03 20:00 #255110

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14252
  • Otrzymane podziękowania: 42241
Polu! Moja mama całe życie piekła różności w prodiżu. Zwłaszcza latem, kiedy nie chciała rozgrzewać piekarnika. Wszystko piekła, wszystko wychodziło!

A jeśli chodzi o sprawdzony przepis, to pamiętasz mrówkowca, którego piekłaś z mojego przepisu? Bazą do tego ciasta jest tzw placek Emy (to koleżanka mojej mamy z pracy, przepis sprzed 50 lat)

Ciasto ucierane z jabłkami (lub innymi owocami)

2 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, kostka margaryny (ja teraz piekę tylko na maśle, czyli kostka masła), 5 jajek, 1,5 łyżeczki proszku.
Najpierw ucieramy tłuszcz z cukrem, potem dodajemy jajka i porcjami mąkę z proszkiem. Można dodać cukier waniliowy.
Prodiż smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub buka tartą. Ciasto wlewamy do prodiża, na to kładziemy owoce dowolne (ja jabłka obtaczam w cukrze trzcinowym i cynamonie).
Pieczemy ok 40 min (do suchego patyczka). Po lekkim ostudzeniu wyciągamy i posypujemy cukrem pudrem.
pokaż potem, jak Ci wyszło.
Zobacz w wątku o ciastach ucieranych, może inny przepis bardziej przypadnie Ci do gustu :-)
Ostatnio zmieniany: 2021/12/03 20:01 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll
Czas generowania strony: 0.231 s.