Arachniodes simulans
Arachniodes to grupa paproci, obejmująca około 70-80 gatunków i mieszańców. Wiele z nich rośnie w tropikach i subtropikach, ale najwięcej i najbardziej zróżnicowane wystepują w Azji.
Nazwa pochodzi od greckiego słowa
arachnion oznaczającego sieć pajęczą, lecz do końca nie wiadomo dlaczego otrzymała taka nazwę ?
Do najbardziej znanych i uprawianych u nas można zaliczyć
Arachniodes standishii,
Arachniodes miqueliana i
Arachnioses simplicior. Niestety większość gatunków pochodzi z cieplejszych rejonów, a szkoda ...
Wydaje się, że
Arachniodes simulans nalezy do tych bardziej wytrzymałych i nieźle zimujących. U mnie rośnie przynajmniej od 5 lat i zimuje bez specjalnych zabezpieczeń.
Naturalnie wystepuje w Chinach, Indii i Japonii. Zwykle można ją spotkać w lasach, na zacienionych, wilgotnych skałach, w dolinach, zaroślach lub pod krzewami przy strumieniach. Rozrasta się pełzającym kłączem, nie wytwarza dużo liści , są one zwykle rozproszone i jak podają żródła na łodydze 40-60 cm potrafią osiągać od 70-120 cm. dł. Największą ozdobą jest jednak wybarwienie młodych liści, które przez pewien czas są w kolorze pudrowego różu.
Wydaje mi się, że w ogrodzie najlepiej będzie rosła w półcieniu, w podłozu wilgotnym ale dobrze przepuszczalnym. Myślę, że jej dzielenie będzie dość ryzykowne i trudne, więc najlepiej rozmnażać przez wysiew zarodników, których wytwarza w dużych ilościach.
Część liścia z zarodnikami