Wiem, że w literaturze jest mnóstwo sprzecznych ze sobą informacji, ale jak wspólnie sobie zrobimy zestawienia, dopisując nasze doświadczenia ogrodowo-warzywne, to może nam wyjdzie najlepsza lista świata zawierająca miłość i antagonizmy roślinne

Nie tylko chemią przecież, możemy walczyć z wrogami naszych ogrodów i warzywników. Spróbujmy zaobserwować, jakie rośliny zwabiają do nas pszczoły i ptaki, jakie środowisko najlepiej zachęci naszych ogrodowych sprzymierzeńców: żaby, skorki czy murarki.
Jakie rośliny sadzone obok siebie wzmocnią sąsiadów przed chorobami i szkodnikami.
Na początek lista ziołowa

Te informacje zbierałam przez kilka sezonów, porównując opisy przedstawione w czasopismach ogrodniczych.
WARZYWA I ZIOŁA
Pietruszka poprawia smak rosnących w sąsiedztwie ziemniaków i pomidorów
Bazylia wzmacnia smak rosnących obok pomidorów.
Cząber ogrodowy uniemożliwia rozprzestrzenianiu się mszyc i wspomaga sąsiadującą z nim fasolę. Wpływa też korzystnie na smak sałaty i kopru włoskiego.
Czosnek zapobiega szarej pleśni, wydziela substancje, które odstraszają wiele szkodników i hamują rozwój chorób grzybowych. Posadzony obok róż, truskawek, pod drzewami zwalcza mączniaka prawdziwego.
Rzeżucha poprawia smak rosnącej w pobliżu rzodkiewki.
Szałwia odstrasza bielinka kapustnika.
Naparstnica wspomaga rosnące obok niej rośliny.
Lawenda i tymianek odstraszają mrówki, które nie lubią ich zapachu.
Koper, szałwia i tymianek odstraszają bielinka kapustnika.
Koper ogrodowy wzmacnia smak cebuli, buraków ćwikłowych i grochu.
Koper i kminek stymulują wzrost roślin kapustnych.
Tymianek i cząber nadają się na obwódki rabat.
Tymianek przyspiesza dojrzewanie pomidorów.
Hyzop, szałwia i tymianek dobrze rosną w ogródku skalnym. Obecności tych ziół nie lubią ślimaki.
Mięta pieprzowa i cząber odstraszają mszyce.
Nasturcje i nagietki zwabiają mszyce, przez co stanowią ochronę dla warzyw.
Melisa posadzona na obrzeżu rabatek utworzy mały żywopłot - w drugim roku rozkrzewi się i będziemy mieć cytrynowo pachnący szpaler.
A co zaobserwowałam u siebie w ogródku? Tam gdzie mam lawendę i tymianek, nie mam w ziemi mrowisk. Nasturcje są zawsze oblepione czarnymi mszycami, których nie ma na roślinach rosnących obok.
I ogólnie na mocno aromatycznych ziołach nie mam ślimaków.