Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/09/29 20:11 #351156

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25176
Edytko kosmos ma przepiekny kolor :kocham oczko cudowne oczywiście a starsza część ogrodu czaruje jak zwykle bardzo lubię Twój ogród :buziak
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, Franusiowa

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/09/29 21:43 #351167

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6213
edyta napisał:
Janeczko,. Inspiracja, jaką zamierzam wykorzystać w przyszłym roku, to dereń kiszony z płatkami chilli. Smakował mi i nie trzeba drylować owoców.

Wycięłam w końcu różę, która idzie do przesadzenia i przed domem otworzyła się przestrzeń. Jeszcze muszę zagospodarować gdzieś te hortensje think: .

Ja tylko chcę dopowiedzieć, że dereń kiszony jest do kupienia w sklepiku w Bolestraszycach nie tylko podczas święta derenia, chociaż dla mnie taki sobie a i mój men woli oliwki. Jednak sadzonki dereni (w wielu odmianach) poza świętem derenia nie sprzedają, przynajmniej tak mówili w czerwcu.

Edytka, jak widzę robisz sobie większy placyk trawiasty :) .
A wiesz, że mnie niektórzy odwiedzający zachęcali do zmniejszenia swojego, uważam, że taki taki jednak daje ogrodowi więcej "oddechu" wink-3
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, Ave, nowababka

--=reklama=--

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/09/29 23:02 #351172

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17991
Edyta widzę tyle zmian w ogrodzie, że nie wiem czy go poznam :P

Już dziś zapowiadam się z wizytą polewkamax po drodze na lubelski zlot..!!
Koniecznie chcę te zmiany zobaczyć na własne oczy..!

Zdziwił mnie klon Emerald Lace... mój jeszcze całkiem zielony... Pewnie ma więcej cienia think:
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/09/30 18:48 #351211

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6643
Ukisilam 5 litrów derenia 3 lata temu. Do tej pory mam kilka słoiczków (pasteryzowanych), bo jakoś smak nam nie podszedł. Ale z chili może byłby lepszy think: .

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/10/04 23:05 #351415

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 11335
Kosmos faktycznie ma przepiekny.
U mnie w tym roku kicha. Mam tylko jednego.
Za to dzieki Tobie w końcu miałam aminki. Może się wysieją i będą już same sobie radziły jak i orlaje. Chociaz jakoś dziwnie mało mam siewek w tym roku. Może powinnam jeszcze dosiać?

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/10/12 18:07 #351865

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18353
Gosiu - Margo, mi też chyba pozostanie liczyć na samosiew aminków, bo nie zabrałam nasion think: .

Janko, próbowałam w Bolestraszycach kiszonego derenia z ziołami i mi nie smakował. Ten z chili był zdecydowanie bardziej wyrazisty w smaku ;).

Nelu, oczywiście, że zapraszam do mnie. Może być z noclegiem :buziak . Mało ostatnio robie w ogrodzie, bo dzień coraz krótszy, a pogoda byle jaka :P . Liczyłam na to, że w końcu popracuję w weekend, a tu całe dnie pada deszcz krecigl . W sumie to jest sucho, o czym przekonałam się wczoraj przesadzając parocję Persian Spire, ale czy nie mogłoby padać głównie nocami :silly: ?

Parocja poszła do oczka, obok osmundy:

Elu - Elsi, dokładnie tak, chcę w końcu mieć przed oknami trochę przestrzeni i większą perspektywę ogrodu. Cieszę się, że w końcu altana nie przysłania mi roślin :) .

Danusiu, stara część ogrodu ma teraz swoje "pięć minut" ;).

Miłko, krajobraz, to ten klon robi jak się porządnie wybarwi, co już nastąpiło kilka dni temu. Nawet udało mi się uchwycić w koronie kilka promieni słońca:

Oba moje klony czerwone. Z lewej, szerszy to Sun Valley, z prawej, kolumnowy Red Rocket:

Ave, ostatecznie przed zapowiadanymi przymrozkami zebrałam moje dynie:

I początkowo ułożyłam w altanie na stole i przykryłam na noc kocem. Jednak temperatura na poziomie -3 szybko przekonała mnie do zabrania ich do domu i leżą tu nadal zajmując pół korytarza wejściowego 2smiech

W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Ostatnio zmieniany: 2025/10/12 18:10 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, takasobie, Semper, Ave, nowababka, nelu-pelu, Danusia, Isia, wojtek ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/10/12 18:36 #351869

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Marzenko, tyle komplementów od Ciebie dostałam, że chyba się zarumienię :oops: wink-3 .

Majeczko, altana została rozebrana na elementy i złożona od nowa. Z odmian jadalnych posadziłam w ogrodzie 3 oliwniki baldaszkowe i 2 wielokwiatowe. Jesienią owocują baldaszkowe i są rzeczywiście bardzo smaczne. Podobne w smaku do porzeczki, ale chyba lepsze ;). Dla dobrego owocowania powinny być 2 krzewy. Obawiam się jednak, ze mogą się u Ciebie Maju nie sprawdzić, bo to krzewy światłorządne. Nie wiem czy masz jeszcze w ogrodzie miejsce z wystarczającą ilością światła słonecznego think: . Owocki są smaczne na surowo (ciągle podjadam z krzaka), ale można robić z nich także dżemy, konfitury, soki, nalewki i wino.

W ogrodzie coraz więcej przebarwień, ale dni są bardzo ponure i ciężko znaleźć moment na dobre zdjęcia. Dlatego dzisiaj będą ujęcia w deszczu :P :
świdośliwa gładka Ballerina

klon palmowy Villa Taranto

klon japoński o wyjątkowo dużych klapach

trzmielina Little Moses

klon tatarski

dereń kwiecisty Rubra

dereń Venus

I kilka ogólnych widoczków:

W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Ostatnio zmieniany: 2025/10/12 18:43 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, piku, takasobie, Semper, Ave, nowababka, nelu-pelu, Danusia, Isia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/10/12 18:45 #351873

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 54726
O mamuniu! Ile korboli! Aż mi ślinka pociekła. Jestem zdecydowanie korbolożerna :mniam

Ile kolorów! Pięknie przebarwione klony i derenie. Piękne jesień u Ciebie Edytko!

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/10/12 18:49 #351875

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17991
Byłam dziś na działce i cieszyłam się kolorami jesieni, ale przy Twoim ogrodzie to u mnie jest ponuro :lol:

Trudno wymarzyć sobie piękniejszą jesień :kocham
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/10/12 19:42 #351881

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6643
Piękny dyniowy zbior! Tak to właśnie powinno wyglądać:). No nic, za rok będę znowu u siebie próbować wink-3 .
Klony fantastyczne!

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/10/12 21:30 #351888

• Grażka
  • Grażka Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 474
Ależ dynie u Ciebie obrodziły :bravo a ogród jest po prostu bajeczny w jesiennych barwach, te klony i cała reszta po prostu zapiera dech...pięknie :kocham

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/10/12 21:51 #351890

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 31908
Edytko, jesień u Ciebie jak zwykle ładna flower ...natomiast na dynie szkoda czasu i miejsca krecigl :lol:

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/10/13 00:11 #351897

• IK-W
  • IK-W Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1325
Edyto,
ogród taki, jak Twój zdecydowanie poprawia samopoczucie (nawet w pochmurną pogodę) i zwiększa energię.
To ta Twoja tajemnica skąd masz tyle zapału:)
ŚLICZNIE JEST a dynie uroczo wesołe.
Tyle tego u Ciebie a ja korzystałam z Kalisiaka, żeby zrobić trochę jesiennego nastroju.
Może w przyszłym roku kilka posadzę?
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, SantaRispetto

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/10/13 21:42 #351959

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4969
Zbór dyniowy imponujący :bravo będzie pysznie :mniam
Drzewa i krzewy przebarwiające się na czerwono/pomarańczowo/żółto jesienią robią niesamowitą robotę w ogrodzie :kocham

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/10/13 22:17 #351966

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6213
Upiekłam pół dyni i jedliśmy dwa dni, do wszystkiego :lol: i upiekę znowu, bo pyszna cook .
Niewiele miałam swoich, ale sąsiadka mnie wspomogła, niby to cukiniami :lol: .
Takie otwarcie na ogród to rozumiem, jesienią widok otworzył się cudny, te klony zdziwko .
Ulotne to zjawisko, bo widzę trochę liści już na trawie, ale warto zadbać o takie nasadzenia.
A mój klon czerwony (Red Sunset) ma dopiero kilka przebarwionych listków.
Edit: próbowałaś owoców lejcesterii? moja ma owoce dwojakie: czerwone - te są twarde i kwaśne;
brunatno-fioletowe - te są miękkie, czy powinny być takie miękkie? czy może przemarzły?
Gdyby jednak przemarzły, to pewnie wszystkie by rozmiękły, te niedojrzałe także.
Ten miękki był słodkie, trochę rodzynki w nim czułam, trochę suszonej figi, potem czułam pieczenie na podniebieniu.
No i nie do końca byłam pewna, czy na pewno mogę je jeść????
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Ostatnio zmieniany: 2025/10/13 22:26 przez Elsi.

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/10/14 07:49 #351984

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4649
Pięknie przebarwia się Twój ogród , w którą stronę nie spojrzeć piękne kolory..Dyniedaly prawdziwy popis- zdradź co z nich będziesz robić.Edytko jaką odmianę papryczek wkładasz do słoików

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/10/14 20:35 #352043

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25176
Edytko bajeczne przebarwienia u Ciebie jak zwykle :kocham
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/10/14 22:50 #352055

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Pozwólcie, że odpowiem zbiorowo i zacznę od dyni, bo one chyba jednak najwięcej komentarzy dostały rotfl . W większości pozytywnych wink-3 .
Jedynie Tomasz, warzywny bluźnierca, skomentował moje uprawy w sposób wskazujący na zupełny brak zrozumienia tematu krecigl , ale wciąż daję mu szansę na rehabilitację wierząc w jego nawrócenie gwizdac .
A więc, w kwestii dyni. Po pierwsze, nie jestem w stanie podać wyników moich testów uprawowych, ponieważ nie wszystkie odmiany okazały się zgodne :unsure: . Co najmniej 3 dały inne owoce niż oczekiwane think: .
Jedna pomyłka to nawet mi się podoba i bardzo chętnie bym ją powtórzyła, ale nie mogę jej zidentyfikować, a nie udało mi się zrobić kontrolowanego zapylenia, żeby była szansa na powtórzenie cech. Chociaż mam jeszcze jakieś nasionka kupione w zeszłym roku, więc może nie wszystko stracone ;).
O ta:

Generalnie to nie był dobry rok dla dyni, bo dużo nie zdążyło dojrzeć. Na szczęście dynie piżmowe (a te stanowią u mnie większość) można jeść także niedojrzałe, ale maja wtedy mniejsze walory smakowe i odżywcze.
Powiem Wam, że wczoraj zrobiłam wstępne podsumowanie i zakupy na przyszły sezon i liczba odmian do wysiewu na przyszły sezon niewiele się zmniejszyła krecigl . W tym roku miałam 14 odmian, na przyszły mam już 11 gwizdac . Ale zajadam się nimi kolejny sezon, więc raczej nie zanosi się na to, że mi przejdzie. Szczególnie, że przy diecie bezglutenowej dynia jest świetną alternatywą węglowodanową.
Co robię z dyni? W tym sezonie robiłam zupę krem w 2-óch wariantach (dyniowo - pomidorową oraz dyniowo - paprykową). Ponadto zajadam się placuszkami z dyni, które za każdym razem robię inaczej eksperymentując ze smakami ;). Co jeszcze wymyślę - to się okaże wink-3 .
A wracając do podsumowania, które mogłam przeprowadzić w ograniczonym stopniu to pierwsze uwagi mam takie, że z pewnością powtórzę dynie z miękką skórką, bo nie dość, ze są bardzo smaczne, to jeszcze łatwe w obróbce. Ja w zeszłym roku wysiałam nasiona dyni Georgia Candy Roaster i zachwyciłam się nią. W tym roku wykorzystałam pozyskane nasiona, ale nie były z kontrolowanego zapylenia i nie wszystkie dynie powtórzyły cechy Georgii. Dla tych, co nie wiedzą o czym mówię zamieszczam zdjęcia pokazowe upieczonej dyni:
Tak wyglądała po wyjęciu z piekarnika - zwróćcie uwagę na cieniuteńką, marszczącą się skórkę:

Na poniższym zdjęciu oderwałam ją nieco od miąższu, żeby pokazać jej bibułkowatą strukturę. Skórka jest jadalna, ale można też ją bardzo łatwo zdjąć ;).

Odmiana o której piszę, jest trudna do dostania. Nie chcę podejmować ryzyka kupowania nasion w woreczkach strunowych, bo część ostatnio kupionych w ten sposób nasion okazało się pomyłkami, dlatego nabyłam Jumbo Pink Banana, która ma być siostrą Georgii ;).

Jeżeli chodzi o smaki to poza wymienioną smakują mi wszystkie dynie piżmowe i oczywiści Hokkaido. W miarę testowania kolejnych odmian będę Was informować o wrażeniach wink-3 .
Pozdrawiam,
Edyta
Ostatnio zmieniany: 2025/10/14 22:53 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, nowababka, nelu-pelu, Isia, DorotaZ

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/10/14 23:04 #352056

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
No dobrze, o posilaniu ciała już było, to teraz strawa dla ducha.
Klony czerwone straciły po weekendowych deszczach i wiatrach większość liści, ale nie martwi mnie to szczególnie, bo kolejne rośliny mają swoje 5 minut wink-3 .
Dzisiaj nawet pojawiło się :slonko , więc wstawiam trochę aktualności:
trzmielina Little Moses

Dereń Venus

dereń kwiecisty Rubra

dereń kousa Satomi

powoli trawnik zastępowany jest przez mech, co niezmiernie mnie cieszy :lol:

klon Emerald Lace

klon Koto-no-Ito

oliwnik baldaszkowy

świdośliwa gładka Ballerina

ttachment=595950]20251014_114651min.jpg[/attachment]

oczar Diana
Pozdrawiam,
Edyta
Ostatnio zmieniany: 2025/10/14 23:09 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, Tomek Mr, Kalmia, Semper, nowababka, nelu-pelu, Isia, DorotaZ

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/10/14 23:16 #352058

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Sprawdziłam jeszcze raz Wasze wpisy i zostały mi 2 pytania ;).

Elu - Elsi, w tym roku nie próbowałam jeszcze owoców lejcesterii, ale smakowałam w zeszłym i kojarzę smak słodko - pieprzny think: . Muszę sprawdzić moją czy ma dojrzałe owocki.

Gosiu1, generalnie to do słoików wkładam ostre papryczki czereśniowe Koral i Koral Yellow, a także ostrą odmianę Bishop Crown. W tym roku, w ramach eksperymentu, wrzuciłam do słoika kilka papryczek typu chili, a konkretnie Lemon Drop, ale jeszcze ich nie jadłam ;).
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): Elsi
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.207 s.