Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, takasobie, VERA, Semper, markussch01, zanetatacz, Danusia, Maryna44, dultom ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych
Kaktusy Twoje podziwiałam już w kaktusiarni. Mnie tak cieszy widok każdego kwiatu kaktusa! Może to dlatego, ze jako mała dziewczynka z pomocą babci, taty i pani od przyrody uprawiałam kaktusy i sukulenty na parapecie i nigdy nie udało mi się doprowadzić ich do kwitnienia.
Te ceglaste lilie masz zjawiskowe.
Miłko, Ja też, jako mała dziewczynka, uprawiałam kaktusy na parapecie więc moja miłość do tych roślin ma sporo lat
Teraz znowu mnie wzięło i dokupiłam kilka kaktusków
Lilie bardzo lubię. Generalnie rosną u mnie nieźle z wyjątkiem martagonów. Najwyraźniej dla nich jest u mnie zbyt sucho ...
Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
Otrzymane podziękowania: 34828
Magnolie cudne Kalmio, ale Twój ogród już chyba dawno przestał być tytułowo, magnoliowo kwitnący. Piwonie również dają popis i rojniki w cudownych aranżacjach
Kalmio podziwiam Twoje, Wasze magnolie ,są niesamowite
Chyba z M jesteście opiekunami tych pięknych magnoli i ogrodu .
zresztą nie tylko magnoli ,bo ogród chociaż doglądany z daleka ciągle pięknieje.
Przesyłam pozdrowienia
Efkaraj Ewo, tak, jeszcze trochę się nazbierało i rododendronów, i azalii ... Cały czas coś nowego do ogrodu dosadzam No może już nie w takich ilościach jak kiedyś
janka.p, zdecydowanie bardziej odpowiada mi wiosenne kwitnienie magnolii. Latem pąki nie rozwijają się normalnie. Wolałabym nawet, żeby rośliny nie traciły siły na ich wyprodukowanie. No i dlatego też jestem zaskoczona prawie otwartymi kwiatami 'Genie' i 'Cleopatry'. Franusiowa, Dziękujemy W tym roku, dzięki dużej ilości wilgoci i ciepłej pogodzie ogród jakoś tak ... urósł
Niestety, ślimaki są wszędzie i porobiły duże szkody. Hosty w strasznym stanie. Trochę późno zaczęłam z nimi walczyć...
Westchnęłam na widok nenufarów, zwłaszcza tych żółtych, oryginalnych! Cudnie wyglądają wszystkie w takich ilościach kwiatów.
A dynie - miodek! Ja posadziłam kilka sztuk, ale dynie małe. Zbyt sucho było
Też ci aronie obrodziły! Ja chyba w tym roku zostawię ptakom, bo soki z zeszłego roku nie ruszone, a spirytus na nalewki się skończył
Jesienne róże zawsze mnie wzruszają...
Miłko, Ja mam tylko jeden krzak aronii i zawsze pełno owoców. Posadzony w początkowym okresie mojego ogrodowania, kiedy działka była jeszcze zupełnie pustym polem.
U mnie jakoś nie idzie z przetworami no może spróbuję zrobić sok ... Ty robisz sok w sokowniku?
Róż dużo nie mam. Zostało dosłownie kilka. Takie tam pozostałości po okresie, kiedy je namiętnie sadziłam. Róże są bardzo wymagające i potrzebują dużo zabiegów pielęgnacyjnych. U mnie musiały się dostosować do warunków panujących w ogrodzie. Zostały takie, co im nic nie szkodzi, jak widać )
Masz rację, jesienne róże są bardzo urokliwe...
Ostatnio w ogrodzie bardzo przydają się piła i sekator. Wszystko zarasta i trzeba ciąć na potęgę. Syn mi w tym pomaga, to już nie dla mnie praca...
Soku nie robię w sokowniku, bo aronia ma za grubą skórę. Rozdrabniam owoc, zasypuję cukrem i zalewam wodą 2cm nad owoc. Gotuje długo i powoli jak rosół. Przecedzam, wyciskam w gazie i rozlewam gorący do wyparzonych butelek.