Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2020/07/29 19:31 #209200

• Maryna44
  • Maryna44 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2261
Delektuję się zdjęciami i podziwiam kosmos siarkowy..ma w sobie coś, że go uwielbiam! :bravo Zapomniałam posiać choć czasem sam się wysiewa,, W tym roku klapa! :oops:
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2020/08/01 18:34 #209402

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 51777
Dziękuję Ci Maryniu! :buziak To mój debiut! Ale kosmos siarkowy podziwiałam tu na forum i w końcu kupiłam nasionka. Nie mam doświadczenia i nie mam pojęcia, czy mi się rozsieje. mam nadzieje, że tak!
Sucho strasznie się zrobiło, muszę podlewać. Z dobrych wiadomości - dalia przejechana przez kosiarkę będzie żyć, bo puściła nowe pędy. Kolejne dalie rozkwitają, a ja się obawiam, czy oby zdąży przez kolejne dwa tygodnie rozkwitnąć więcej.
Wczoraj udzielałam się florystycznie. Robiłyśmy z Kluseczką dekoracje na ślub do kościoła. Wyszło pięknie, dodatek kopru, mięty, marchwi dzikiej i nutki dalii dał niesamowite wrażenie.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, a.nia, Maryna44 ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

--=reklama=--

Ogród takisobie 2020/08/01 20:23 #209404

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24967
Miłko -cudnie ,kosmosu siarkowego nie znałam a ładny ci on ,Yerba mówisz ,że pomaga na zgagę to muszę też wypróbować,fotki jak zawsze przepiękne hu_rra clap hu_rra
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2020/08/01 21:49 #209409

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26460
No i nie zrobiłaś żadnego zdjęcia tym pięknym dekoracjom :( , Koper to świetny dodatek, na pewno wyglądało pięknie flower
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2020/08/01 23:54 #209416

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ano zrobiłam zdjęcia Wiesiu! Ale ze ślubu poleciałam dalej i nie miałam kiedy zrzucić zdjęć. Ja nie rozkładałam i nie mocowałam w kościele, ale pomagałam Klusce robić bukiety.

Żanetko!
Dziekuję! Wypróbuj koniecznie, może Ci yerba podpasi. Ale taka z kartonika to niedobra jest. Może warto kupić niewielka paczkę dobrej jakości i wtedy spróbować.

I dalie moje na dobranoc:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, Efkaraj, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/08/02 10:00 #209424

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 34279
Miłko, bukiety cudowne zrobiłyście :bravo Podziwiam, bo ja zawsze się bardzo męczę przy takich aranżacjach. Wciąż mi jakieś miotły wychodzą 2smiech

Co do porównań, to Obie z Anią macie poczucie humoru: jeżówka w kolorze babcinych gaci ...umarłam ze śmiechu polewkamax

Yerba nie dość, że smakuje jak siano to wygląda jak siki

Poplułam monitor ze śmiechu 2smiech
Za tę wiadomość podziękował(a): a.nia

Ogród takisobie 2020/08/02 19:35 #209456

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17382
Bukiety wyszły bardzo urocze.

Czy dalia z przedostatniej fotki rośnie wysoka..? i co za ona, że się tak wyrażę..? :lol:
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Ogród takisobie 2020/08/02 20:22 #209460

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 20482
A tak wogóle to jaki kolor mają babcine gacie think: bo jeżeli lekko żółty ( jakkolwiek to brzmi polewkamax ) i to ta jeżówka którą pokazałaś jest cudna zdziwko Znasz nazwę ?

Kościelny wystrój piękny :bravo
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2020/08/02 21:57 #209480

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26460
Bukiety piękne i niezłe z Was florystki, gratuluję vishenka
A dalie już Ci pięknie kwitną, u mnie pojedyncze marne sztuki :(
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2020/08/02 22:08 #209482

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7093
Miłeczko pokazałaś tyle różności do podziwiania, dalie co jedna, to ładniejsza, bukieciki ślubne prześliczne i ten cudny echinopsis. :kocham
Kiedyś miałam to szczęście obserwować i wąchać te zjawiskowe kwiaty, szkoda tylko, że tak krótko kwitną . :(
Czy Twój też tak pięknie pachnie ( pachniał ) ?

Ogród takisobie 2020/08/03 17:59 #209530

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24967
Miłko -przepiękne bukiety i bukieciki ślubne :bravo :bravo :bravo dziewczyny,
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2020/08/03 21:57 #209571

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Żanetko! Zawsze jest ta niepewność, że się coś nie uda. Najbardziej się obawiałam, ze jakiś fachowiec to zobaczy i zacznie coś tam o kompozycji i perspektywie. gwizdac

Aniu! na pierwszą turę się nie załapałam, a ostatni marudera kwitł nazajutrz i mogłam go powąchać. hu_rra Chwilę się sobą nacieszyliśmy.

Wiesiu!
U mnie też nie ma jeszcze daliowego szału, ale pąków sporo. Coś tam będzie na wystawę. I będą inne jak w zeszłym roku, to już wiem!
A czy florystki - takie wiedźmy raczej co wiją i szeptają... :czarownica

Aniu! Swego czasu można było kupić na straganach tzw milanezy, czyli z dzianiny jedwabnej (?) z Milanówka. Miały kolor różowy, beżowy lub biały . Jeszcze halki były do tego B) Te beżowe to takie żółtawe były... think: A jak noszone, to tym bardziej! rotfl Ale umówmy się, że to jednak o te różowe chodzi! Fajnie, że kościelne bukiety Ci się podobają!

Nelu! Dziękuję! :buziak Ta przedostatnia dalia to niewysoka jest. Tak 50-70cm. To Creme do Cassis! :mniam

Ewka! Ja też miałam wrażenie, ze docelowo wyjdą miotły, ale na szczęście Opatrzność nad nami czuwała i wyszło ładnie dość!
No tak! Chyba powinnyśmy z Aneczką usiąść na ławce, wypić po piwku i zacząć gadać. Pewnie tez byśmy się posikały! 2smiech

Dziś cały dzień równo pada. Jestem przeszczęśliwa, bo bałam się,z e dalie już zaschną się, albo, że będę musiałam codziennie z wężem ganiać. Wczoraj niczego nie robiłam, bo trzeba było odpocząć, tylko po południu usiadłam w ogrodzie z koleżankami i popijałyśmy kawkę. Szykuję zdjęcia na wystawę dalii, chciałabym również pokazać kolekcję pocztówek od Ani - Elżbietki z bukietami kwiatów z lat 80-tych i zastanawiam się, jak ja zrobić. Chyba zrobię tak jak w Wojsławicach Pola wystawiła kartki paprociowe.

Na dziś:

ważka cudowna fruwałam na makówkach. jak to malowniczo wygląda!

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, Pani Bestia, inag1, Dagusia, nowababka, Elżbieta ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/08/03 22:10 #209576

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25219
Z Twoich rąk zawsze wychodzą piękne bukiety więc się nie kryguj że miałyście obawy wink-3
Dobrze że u Ciebie pada i niech zostanie w Twoich rejonach na dłużej :deszcz
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka

Ogród takisobie 2020/08/04 20:08 #209653

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5605
Te pomponowe dalie są absolutnie śliczne .Ta dwukolorowa na trzeciej fotce od dołu jest cudna .Pamiętasz jej nazwę ? ja mam wolną rękę i na pewno kilka na wiosnę kupię .Nie uwierzysz ,ale ślimaki zostawiły mi dwie dalie .Reszta zjedzona z łodygami krecigl Kosmosy siarkowe też nie doczekały się kwitnienia ,chociaż posiane w doniczki ,wyrosły na piękne kępki ,no ale ślimory były tego samego zdania :mlotek .Za dwa dni po wysadzeniu do ogrodu ,już nie było co oglądać :(

Ogród takisobie 2020/08/04 20:28 #209661

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24279
Miłeczko przepiękne te fotki ważek :bravo :bravo :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2020/08/04 21:05 #209669

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dziękuję Danusiu! :buziak Ważka była, słońce było, makówki były! Ważka jakby czekała, aż jej zrobię zdjęcie. B)

Ewuniu! To chyba Ci chodzi o Hapet Duplo. Ja też mam słabość do kulek i pomponików. Zawsze miałam ich sporo. I u mnie byłyby zjedzone wszystkie dalie. Ale wytępiłam je , bo żal mi było dalii. Zresztą nie tylko nich, bo warzywnik został zjedzony całkowicie.

Majeczko! Nie zawsze bukiety moje piękne są. Ja tylko te przyzwoite pokazuję, miotły trzymam w ukryciu! 2smiech Dziś nadal kropi i jest chłodniej. Przynajmniej nie wyschnie wszystko a zdąży wsiąknąć.

Senny dziś dzień. Snułam się , trochę pofociłam. Ale światła mało. Oto co wyszło:

Bishop of Llandaff

Golden Scepter

Pinneland Princess

nn

Polka

York&Lancaster
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, Pani Bestia, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/08/05 16:02 #209735

• dultom
  • dultom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14745
Miłko, obrazek zawisł... :fotka

Pozdrawiam, Tomek

Mój ogród jest mym najpiękniejszym arcydziełem (Claude Monet)

Ogród na kółkach
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, takasobie, VERA, Dagusia

Ogród takisobie 2020/08/05 23:29 #209787

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7093
Ten różowy porcelanowy pomponik przecudny.... :kocham

Ogród takisobie 2020/08/06 21:05 #209854

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 26037
Chyba przestanę zaglądać do Ciebie think: zaczynają podobać mi się dalie....................................... :mlotek

Ogród takisobie 2020/08/07 10:53 #209893

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Vera! Dalie są piękne i muszą się podobać. Są doskonałym materiałem kolekcjonerskim, bo są bardzo różnorodne. Niestety wymagają dość dużych nakładów pracy przy takiej ilości, jaką mam. Dlatego muszę się na nich skupić, praktycznie przez cały rok. Ale to nie przeszkadza, żebyś posadziła wiosną kilka sztuk na próbę, czy będą pasowały w Twoim ogrodzie. Fajnie wkomponowuje w ogród dalie Gabriel. Można u niego podpatrzeć, co z czym pasuje.

Aniu! To fenomenalna dalia, bardzo stara odmiana York & Lancaster! Powinna mieć biało - czerwony kwiat, ale zdarzają się całe czerwone lub całe białe z różowa poświatą. Pierwsze kwiaty w tym roku takie u mnie były, kolejne już są prawidłowe (widać pąki z czerwienią). Przeczytałaś wcześniej, ze kartki od Ciebie też pokażę na wystawie? Taki kącik sentymentalny zrobię!

Tomku! Jestem dumna i szczęśliwa, że czapla wisi u Ciebie! Jak już pisałam w wątku pomocowym, obrazki wystawione były dla mnie niezwykłe i ważne. Wcześniej nie oferowałam nikomu, bo czekały na szczególną okazję. No i się nadarzyła! Ciesze się bardzo! :buziak

Znów nastała fala upałów. Dalie otwierają swoje kwiaty jeden po drugim. Niestety część mam w pojemnikach i muszę je codziennie podlewać. Cała balia na to idzie codziennie. Naliczyłam, że na wystawę być może się uda wystawić nieco więcej kwiatów , jak w zeszłym roku. Mam nadzieję, że wszystko z Kluseczką ogarniemy jak trza! Mamy już doświadczenie, ale pracy będzie i tak więcej! 2smiech
Wydruki odebrane!

I na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, Elżbieta, zanetatacz, Danuta, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.233 s.