Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2020/08/18 22:51 #210569

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3663
Śliczne bukiety, takie bezpretensjonalne :kocham
Dudki w aparacie 2smiech ja nie zaglądałam prawie 3 tygodnie krecigl , dobrze wstawiam u siebie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2020/08/18 23:15 #210573

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 20483
Miłka gratuluję wystawy... wiedziałam, że dobrze pójdzie. Milion dolarów bym dała za widok Twojej miny kiedy się dowiedziałaś, że Stanisław do Was dołączy :P ale musałaś się cieszyć...
Bukiety cudne... ten w ocynkowanym wiaderku boski :kocham
Szkoda, że tak daleko ten Poznań...
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

--=reklama=--

Ogród takisobie 2020/08/19 01:01 #210580

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7093
Wszystkie bukiety piękne i widać, że dobór wazonów nie był przypadkowy, :bravo
Para - floksy i dzbanek z wiejskim motywem - idealne. :mniam

Ogród takisobie 2020/08/19 09:37 #210592

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 13808
Dołączam do zachwytów :bravo Podziwiam zapał i talent recourse Ja czasami tworzyłam komozycje z ziół 15 sierpnia, ale zawsze byłam niezadowolona z efektu mojego starania :oops:
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Ogród takisobie 2020/08/19 14:03 #210600

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25219
Gratulacje dla całej ekipy.
Podziwiam naczynia z których zrobiliście te śliczne bukiety, są takie oryginalne że czasami nie do pomyślenia że mogą być wazonami.
Jakbym miała przyjechać za rok na tę imprezę to może bym przywiozła wazon po Babci z lat 60-tych.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka

Ogród takisobie 2020/08/19 22:52 #210659

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 51777
Majka! Ekipa dziękuje! :buziak Jak ja bym się cieszyła, jakbyś przyjechała na kolejną wystawę! Z wazonami, czy bez!!! A faktycznie, wazony też wzbudzały zainteresowanie, a mały Jacek z sąsiedztwa biegał od wazonu do wazonu i pytał, z czego jest zrobiony. Może dlatego, ze to one a nie kwiaty były na wysokości jego oczu.

Marysiu! Dziękuję! :buziak Ja też nigdy nie byłam zadowolona ze swoich bukietów, ale kwiaty same intuicyjnie się dobierają. mam fachową książkę o dobieraniu kolorów w ogrodzie, ale ... nie przeczytałam jej. Chyba powinnam... think:

Aniu! Dzban plus floksy to strzał w dziesiatkę! One razem tworzą zgrany duet. Tak jak pomarańczowy wazon z pomarańczowymi daliami i cyniami (jest wcześniej na zdjęciu razem ze słonecznikami).

A-niu! Super wyszło ze Stanisławem! Bo ja miałam dylemat z daliami. Nie zakwitło wiele odmian, albo przekwitło! kolekcja Stanisława uratowała daliową wystawę niewątpliwie! No i mieliśmy nareszcie możliwość poznać się osobiście! Opowieści o wystawach i wskazówki jak przygotować dalie naprawdę wiele nam dały!
Zdradzę Ci tajemnicę! Ten bukiet we wiaderku był na gąbce powtykany, dzięki temu taki zgrabny wyszedł!

Ewuniu! Proszę natychmiast uwolnić dudki!!! dzięki! :buziak

Kochani! Wróciłam ze Słońska! Naoglądałam się ptaków, cudownych krajobrazów i wypoczęłam!
Zajrzałam do ogrodu i już wiem, ze muszę trochę popodpierać niektóre dalie, bo była ulewa i się położyły. Rozkwitły tytonie leśne, które nie zdążyły na wystawę. Raczyły dojrzeć pierwsze pomidory.

A na dziś ze Słońska, bo takie mam:

wschód słońca:

przyroda

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, Pani Bestia, chester633, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, dultom

Ogród takisobie 2020/08/20 15:08 #210680

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Dziś ogarniam ogród. Podczas przygotowań do wystawy niewiele w nim robiłam, a potem wyjechałam. Trzeba było podeprzeć dalie, pozbierać jabłka z trawy, a te nadające się przerobić na sok do cydru.
Zakwitły kolejne dalie, ale nie fociłam ich rano, bo poszłam wreszcie na kije (pierwszy raz w sierpniu). Potem usuwałam przekwitłe kwiaty, porzadkowałam i takie tam. Trawę mam nie ściętą, bo wczesniej upał był, ale chyba teraz po ulewie (całe wiadro napadało) już chyba można.
No i dziś zaraz biegnę do końca posprzątać po wystawie, bo nie wszystko w sobotę zwiozłam... :mur
Ponudzę kilka postów zdjęciami z wyjazdu, dopóki ładnych fot dalii nie zrobię.

Szopy pracze - obce szkodniki

Krówki na wypasie

Gąsiorek

Czaple

Bociek o poranku
Ostatnio zmieniany: 2020/08/20 15:09 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Efkaraj, edulkot, Pani Bestia, chester633, nowababka, nelu-pelu, Danusia, dultom

Ogród takisobie 2020/08/20 21:42 #210710

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26460
Oj watro było wstać o wschodzie bo zdjęcia cudne :kocham
A szopki słodziaki :woohoo:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2020/08/20 21:51 #210712

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24968
Miłko twoje fotki bardziej zachwycają niż nudzą-,nie ważne na jaki temat są a ja jeszcze wrócę do wystawy i bukietów -marnujecie talent dziewczęta :bravo :bravo :bravo wszystkie bukiety urocze a pierwszy w glinianym garnku zdziwko muszę skopiować choć nie mam tylu odmian dali
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2020/08/21 20:46 #210756

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Żanetko! No właśnie nie marnujemy talentów, bo robimy wystawę! 2smiech Uwielbiamy kwiaty i ich układanie! Magda to z lekka kształcona jest w tym kierunku, a mną kieruje tylko intuicja (bywa niestety zawodna wink-3 )
I pocieszę się, że bukiet daliowy w glinianym garnku jest ułożony z siewek daliowych różnorakich więc nie jest bynajmniej z dalii odmianowych. Dalie Magdy, kompozycja, garnek moje, a nawłoć nie wiadomo czyja rotfl
Dziękuję! Cieszę się, że zdjęcia Ci się podobają.

Wiesiu!
Szopy były bardzo pocieszne, uciekały przed nami w podskokach. Jak w kreskówce. Pierwszy raz widziałam. Już od jakiegoś czasu jeździmy tam na wschód słońca, bo jest magicznie. Są inne dźwięki, inne zapachy, inne widoki. O każdej porze roku!

Dziś piękny leniwy dzień! Upał, jabłka dojrzewają, żywię się nimi! Trochę dyndania w hamaku, trochę telewizji. W końcu ostatni dzień urlopu. Jutro pewnie będę sok na cydr wyciskać, będziemy kosić, porządkować i takie tam.

Kilka z wyjazdu:

Kuliki

Bocian z czaplą

droździk?

Zimorodek

Zimorodek

I kwietne łąki:

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Efkaraj, edulkot, Pani Bestia, chester633, zanetatacz, Danusia, dultom

Ogród takisobie 2020/08/21 20:53 #210758

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
I dalie moje kochane, świeżo z ogródka (wreszcie)

I jeszcze chciałabym Wam pokazać moje akwarelki , które malowałam na wystawę. Mniej więcej połowa poszła, ale jeśli komuś się podoba, to proszę PW. 50% idzie na utrzymanie forum. Tak samo z fotami (dalie drukowane na pcv pokazywałam wcześniej).
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, edulkot, Pani Bestia, chester633, Elżbieta, zanetatacz, Maryna44, dultom

Ogród takisobie 2020/08/21 20:53 #210759

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24279
Miłeczko fotki jak zwykle miodzio ale zimorodek -cudny -no cudny :bravo :bravo :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2020/08/21 21:46 #210767

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26460
No ma rację Danusia, zimorodek cudny ale i inne równie udane :woohoo:
A ta przedostatnia dalia to ja się zwie?
A w akwarelkach poza ptakami wyspecjalizowałaś się już i w kwiatach :woohoo: , rudbekie wyszły Ci świetnie flower
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2020/08/21 21:48 przez piku.

Ogród takisobie 2020/08/22 11:43 #210781

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3257
Miłka piękne foty zdziwko :bravo , dudki i kulik wielki rewelacja......szopami mnie zaskoczyłaś ,znaczy jest ich dość dużo lub za dużo, znalazłem w necie na stronie,,Gatunki obce w faunie Polski''

cyt.,,

Jako wszechstronny drapieżnik, przy dużych zagęszczeniach, jakie jest zdolny osiągnąć (w Niemczech w siedliskach podmiejskich, jak np. w Kassel - podobnie jak w USA - osiągnął już zagęszczenie ok.100 osobn./100 ha; Hoffmann i Gottschang 1977, Lutz 1984, Hohmann 2001, Michler 2004, Michler i Hohmann 2005), stanowi poważne zagrożenie dla rodzimych zoocenoz, w szczególności gatunków rzadkich i ginących, jak kuraki leśne, duże dziuplaki, drozdy, ptaki siewkowe, wodne i wodno-błotne. Niemałe spustoszenia czyni w lęgach ptasich, które rabuje gdziekolwiek są umieszczone, nawet w zabezpieczonych przed kunami dziuplach, z których jaja bądź młode wybiera przebiegle łapami. Podobne straty wyrządza wśród innych drobnych (np. żaby) i średnich (np. zające) kręgowców, wpływając tym samym na strukturę i funkcjonowanie zespołów ekologicznych.

W rachubę wchodzi też konkurencja z niektórymi rodzimymi gatunkami, np. ze żbikiem Felis silvestris (Hohmann i Hupe 1999), jakkolwiek na razie oba gatunki występują allopatrycznie. Drapieżnik ten, wzbogacając krajową listę ssaków drapieżnych, podnosi w polskich ekosystemach poziom drapieżnictwa, a będąc roznosicielem pasożytów i zaraźliwych chorób pogarsza stan sanitarny środowiska przyrodniczego.''

krecigl :angry:
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, dultom

Ogród takisobie 2020/08/22 23:25 #210813

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Jurek! Święta prawda, ale ciężko je wszystkie wyłapać i unieszkodliwić. Walka trwa!
My jeździmy cały dzień w terenie i wtedy zawsze się coś zaobserwuje, jak ma się trochę doświadczenia i szczęścia. czasami warto wytęzyć słuch! Tak wyłapuje się sporo ptaków niewidocznych z daleka, np własnie kuliki ale też kszyki, przepiórki, dudki, wilgi i wiele innych. Cieszę się, ze foty Ci się podobają. Zapodam jeszcze potem, bo mam tego sporo.

Wiesiu! Nie wyspecjalizowałam się w kwiatach, ale była potrzeba, żeby coś wystawić na wystawie jako cegiełki więc się przebranżowiłam na chwilę. Kto wie, może coś kiedyś jeszcze napaćkam, ale nie lubię malować czegoś, co nie ma oczu! wink-3 Jakbyś spojrzała fachowym okiem, to miałabyś inne zdanie o tych bohomazach... 2smiech
No własnie nie jestem pewna co to za dalia... think: Ładna jest! Ale na razie nie ma etykietki. Kupiłam ją , jako coś innego :mur

Dziękuję Danusiu! Dla Ciebie inne ujęcia (no gdzieś muszę to pokazywać 2smiech )

Łąki ciąg dalszy:

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, zielonajagoda, edulkot, VERA, chester633, Danusia, Isia, a.nia, Maryna44, dultom

Ogród takisobie 2020/08/22 23:26 #210814

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
I z ogródka:

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, zielonajagoda, edulkot, VERA, chester633, Semper, Danusia, Isia, Maryna44, dultom

Ogród takisobie 2020/08/23 18:57 #210848

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24279
Miłeczko :buziak cudne a na tym pierwszym zdjęciu wygląda jakby sie trochę wstydził rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2020/08/23 22:44 #210892

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Danusiu! Siedziałam w czatowni ponad godzinę i napatrzyłam się na jego miny i słuchałam jakie dźwięki i gesty robi. To był piękny czas, bycie tak blisko takiego stworzenia to przeżycie!

Jeszcze pokażę z wyjazdu trochę zdjęć, ale teraz wieści z ogrodu. Wczoraj nieźle popadało i mam wszystko podlane. Mogłam wreszcie posadzić, co miałam do posadzenia. Całkiem spore siewki szałwii mi zostały! :mur Dzięki Majeczko za nasionka! :buziak
Obcięłam wreszcie liliowce, powyrywałam inne zeschnięte przekwitnięte. Podwiązałam sporo dalii, bo po deszczach się pokładły. Miałam dziś niczego nie robić, ale zmachałam się w ogródku strasznie, a i tak nie zrobiłam wszystkiego, co chciałam. Chwastów sporo, trawa nie skoszona, ale grunt to się nie przejmować. Dalii kwitnie coraz więcej. Na daliowe spotkanie będzie sporo! hu_rra

na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, halszka, zielonajagoda, edulkot, VERA, inag1, chester633, Semper, nowababka ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/08/24 12:23 #210907

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 20483
Miłka fotki zimorodka świetne.. jeden ptak w rożnych odsłonach. On naprawdę miny do Ciebie stroił. :P
Deszczowe dalie takie niespotykane u Ciebie... gwizdac
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2020/08/25 09:06 #210973

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Dziękuję Aniu! :buziak On nie wiedział o moim istnieniu. Siedziałam w czatowni bezszelestnie. Szemrała woda i listki a on tak jakby czkał. Kręcił główka, przymykał oczy. Trudno mówić o mimice, jak się ma dziób! 2smiech To były cudowne chwile sam na sam z takim ptakiem. Zwłaszcza, że obserwowanie go było moim marzeniem .

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Franusiowa, Danusia, Isia, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.291 s.