Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2020/10/01 14:29 #214318

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 51812
Jak postanowiłam, tak zrobiłam! Pomachałam wczoraj po południu widełkami, ale po drugiej stronie ogrodu. Miałam czarną porzeczkę na pniu do wsadzenia (kupiłam w Kauflandzie) i musiałam przygotować pod nią miejsce. Najpierw musiałam poobcinać bluszcz zwisający z ogrodzenia. Zarasta mi straszliwie. To pokłosie nasadzeń sąsiadki i chęci odizolowania się od nas. Zawsze jak to obcinam, mam ochotę popryskać rundapem. Ale dałam radę! Wycięłam powyrywałam, przekopałam widłami, zrobiłam dołek, wsypałam kompostu. Posadziłam i przy okazji posadziłam wkoło tulipany. Już 16 sztuk mam z głowy 2smiech
Poobcinałam tez przekwitłe dalie - znów taczka kwiecia! Ale pąków jeszcze sporo i kilka sztuk jeszcze nie zakwitło.

Na dziś (bezdaliowo):

Ostatnio zmieniany: 2020/10/01 14:58 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Efkaraj, edulkot, Olusia, VERA, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, Maggie, Maryna44 ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/10/05 13:06 #214586

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Witajcie po weekendzie! Dla co poniektórych to weekend po spotkaniu w Rykach. Wiem już, ze było udane! zwyc

Ja spędziłam w domu i ogrodzie. Dalie przetrwały do soboty, urodziny mamy. Pierwszy obowiązkowy bukiet był. hu_rra Byle teraz do 20.10 (imieniny mamy dla odmiany).
Dziś cudne słońce. Zrobiłam nieco zdjęć, ale jeszcze nie obrobione, będą później. Jeszcze kilka dalii w pąkach - jest szansa, że zakwitną :)
Udało mi się posadzić kolejne rośliny po spotkaniu i winnika od Majki przy altanie w skrzynce. Powinien wyglądać tam dobrze. Byleby tylko rósł i kwitł.

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, piku, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia

--=reklama=--

Ogród takisobie 2020/10/06 09:10 #214705

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dziś owadzio

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Efkaraj, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, Danusia, a.nia, Maryna44, dultom

Ogród takisobie 2020/10/06 09:42 #214707

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25225
Słonko jak przyświeci to zaczyna się ruch na kwiatach, lubię patrzeć ale już focić nie mam czasu więc zawsze chętnie oglądam takie zdjęcia.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2020/10/06 20:27 #214755

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24282
Miłeczko ale pięknie uchwyciłaś owady :bravo :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2020/10/06 21:06 #214768

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26460
A ja coś straciłam refleks i wszystkie motyle przede mną umykały B) :owady
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2020/10/06 21:31 #214774

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24973
Fotki jak zawsze cudowne hu_rra no i dalie fantastyczne clap
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2020/10/07 09:45 #214806

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7093
Oby jak najdłużej nie było przymrozku u Ciebie Miłeczko, niech dalie cieszą nasze oczy. flower

Ogród takisobie 2020/10/07 10:51 #214819

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Aniu! Dwa poprzednie sezony praktycznie skończyły się w listopadzie. Wykopałam dalie, bo już nieładnie wyglądały, ale jeszcze nie zmarzły tak do końca. Ale mam sporo pokory, jak przymrozi - to przymrozi! Teraz są cudowne, dodatkowo na ich urodę działa jesienne słońce, które niżej świeci i ma ciepłą barwę.

Żanetko! Dziękuję! :buziak Ja mam niedosyt. Szkoda, ze dalie tak późno zaczęły, ale i tak długo kwitną w porównaniu do innych kwiatów. hu_rra

Wiesiu! Polecam yerbę! rotfl Motyle nie nadążą za Tobą! Ale faktycznie z lekka płochliwe są, zwłaszcza admirały. Ja robię tak, ze staję przy werbenowym gąszczu i czekam aż coś usiądzie, a że usiądzie, jestem pewna!

Danusiu! Dziękuję bardzo! :buziak Cudowne są w słoneczku! Miło mi dodatkowo, ze siadają na daliach, choć dostęp do nektaru maja nieco utrudniony.

Majeczko! Oj z foceniem też mam problem. Udaje mi się czasami w weekend, albo w poniedziałek przed pracą. Normalnie już nie mam słońca po południu w ogrodzie, bo świeci tam, kiedy jestem w pracy.

Oglądam relacje uczestników spotkania w Rykach i postanowiłam jeszcze przed zimą zrobić betonowe poidełka. Liście host jeszcze są, beton mi pozostał z chodniczka hostowego. Jak mi się uda, to pokażę. wink-3
Posprzątałam już jedną warzywną skrzynię i posiałam tam roszponke i szpinak. Nie wiem, co z tego będzie, ale jak nie będzie mrozu, to może zdążę to zjeść gwizdac

No i dalii ciąg dalszy, dopóki są! Ja wiem, że to nudy, ale musicie wytrzymać!

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Efkaraj, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, Danusia, a.nia, Maryna44, dultom

Ogród takisobie 2020/10/07 10:53 #214820

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, Danusia, a.nia, Maryna44, dultom

Ogród takisobie 2020/10/07 11:04 #214821

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8083
Miłka, ja tam się nie nudzę oglądając Twoje dalie clap . O tej porze roku, gdy większość roślin szykuje się do snu, tyle barwnego kwiecia koniecznie trzeba pokazywać clap
Przypomnij mi proszę, jaki to ptak na środkowym obrazku? Wiem, że mi mówiłaś, ale zapomniałam :oops: , a w moim małym atlasie ptaków chyba go nie ma.

Pozdrawiam
Halina
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, VERA, Danusia, dultom

Ogród takisobie 2020/10/07 11:05 #214822

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 20485
Wcale nie nudy...
Ja tam uwielbiam oglądać Twoje kwiatki :przytulam
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2020/10/07 11:20 #214824

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Aniu! :buziak

Halszka! Mówiłam Ci, że bohomaz! 2smiech To samica zięby!

CD dalii:

Ostatnio zmieniany: 2020/10/07 11:39 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, halszka, edulkot, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, a.nia, dultom

Ogród takisobie 2020/10/07 14:07 #214828

• vimen
  • vimen Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 9
Miłko na poprzedniej stronie jest zdjecie Sunny Boy i jeden z kwiatów jest po prostu książkowy, więc z tej identyfikacji bym tak łatwo nie rezygnowała - tym bardziej, ze pod tą nazwą są zarejestrowane 3 dalie. Mnie nieodmiennie zachwycają Twoje anemonki - na wiosnę bedę się bardzo intensywnie do Ciebie uśmiechała :D

No i to zdjęcie powyżej - tej żółtej dalii podświetlonej słońcem - to prawdziwy majstersztyk :kocham
Katarzyna
Ostatnio zmieniany: 2020/10/07 14:08 przez vimen.

Ogród takisobie 2020/10/07 14:57 #214829

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
No Kaśka! Znalazłaś mnie hu_rra (Patrzę, a Ty już tu byłaś u mnie wcześniej, ale dawno temu i już zapomniałam! wink-3 )
Z tym Sunny Boy to jest tak, że w różnej fazie różnie wyglądają, a to jest kapersowa, ale wiesz... mam nieco pokory i dziesiątki dalii źle identyfikowanych (w końcu wiele z nich zidentyfikowałam ).
Mam w tym roku 4 kuliste odmiany z podejrzeniem Sunny Boy, bardzo podobne, ale każda nieco inna i wszystkie w sumie nn, bo połamały się znaczniki w moich dwóch a kolejne dwie dostałam bez nazw. Ale są piękne.

Wysoka 120cm sztywna i końcówki płatków ciemne

Ta z kolei wpadająca w pomarańcz

Ta z pomarańczem wędrującym:

I jest jeszcze jedna, ale zdjęcie podam później. Taka jak Golden Scepter, ale 2x większa.
Ostatnio zmieniany: 2020/10/07 15:02 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, piku, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, a.nia

Ogród takisobie 2020/10/07 20:14 #214842

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26460
Ależ cudne te ostatnio zapodane :kocham :kocham :kocham , to moje ukochane barwy, niech Ci dobrze przyrastają bo będę się uśmiechać szeroko :woohoo: .
A za yerbą nie przepadam zażywam różeniec górski ale motylki i tak szybsze B)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2020/10/07 22:34 #214880

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Jakie nudne, w każdym poście są inne i takie kolorowe clap
Ja to jak wstawiam to zawsze te same bo tylko takie mam 2smiech
A ta Honkowata to jaka?
Śnieżka

Ogród takisobie 2020/10/08 08:53 #214887

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Majka! Ta honkowata to Honka Fragile. Pola mi załatwiła w zeszłym roku! A co? Podoba się? B)
Ale jak od 2 miesięcy tylko dalie pokazuję, to nuda lekka na pewno... No chyba, że ktoś lubi, bo ja mogę dalie bez końca oglądać :diabelek

Wiesiu! Też lubię te słoneczne pompony i zawsze się cieszę, jak ktoś mnie takowymi obdaruje, ale muszę je jakoś oznaczyć i nie za bardzo wiem jak. think:
A yerbę kupiłam taka smaczną, sypaną bez gałęzi i ma fajny aromat (z owocami goi, czy coś) więc piję. Nie wiem, czy to na mnie wpływa, ale nie oklapłam.

Od dziś znów w domu będę pracować jakiś czas, bo ma być luzowanie w biurze przez wirusa. Może i dobrze, bo przypadków wkoło coraz więcej. Tylko czekać, aż nas dopadnie w najmniej oczekiwanym momencie. :nie_wiem
Wolę jednak pracować w biurze, ale cóż. Tylko sama droga do pracy wkurza.
Nastawiłam dziś buraczki na kiszony sok. Pewnie wiele z was to robi, ale ja dopiero drugi raz w życiu. Wtedy był bardzo dobry, ale nie pamiętam, jak go robiłam.
Czy wiecie dlaczego w necie każą szumowiny zebrać? Bo ja w takich przypadkach zawsze szukam naukowego uzasadnienia przy takich obrzędach.

Miałam robić poidełka z betonu do kompletu do ścieżki, ale znów nie wyszło, czasu za mało... :mur

Na dziś:
Kołnierzyki samotne:
Pipsqueak

Pooh

I takie, co dopiero zaczynają:

Sassafrass

Cambridge

pomyłka kapersowa i w ogóle strasznie dziwna

Sandia Shomei - kilka ciepłych dni i będzie

Holly
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, nelu-pelu, a.nia, Maryna44

Ogród takisobie 2020/10/08 10:24 #214906

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Miłko jak na Honka Fragile wydawała mi się za jasna, ale to tylko moje niewprawne oko.
Wszystkie wiatraczki mi się podobają i dużo łatwiej koło nich się pracuje, nie trzeba brać sekatora żeby oberwać przekwitnięte resztki, nie łamią się po deszczach, a jak wdzięcznie bujają się na wietrze.
Chciałabym ale poczekam do wiosny.
Śnieżka

Ogród takisobie 2020/10/08 11:11 #214909

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Honka Fragile jest jasna. W zasadzie biała z liliowym brzegiem. Czasami przebarwia sie bardziej na liliowo.
Jeśli płatki od tyłu są liliowo-fioletowe, to już Willie Willie.
(Coś mi się wydaje, ze Kluska ma jednak 2xHonke Fragile)

Ja wiatraczkom ucinam przekwitłe kwiaty, ale masz rację, ze w zasadzie nie trzeba, bo i przyzwoicie wyglądają, a chętnie i tak kwitną i nie trzeba ich stymulować.
Oczywiście, pogadamy wiosną! :buziak

Fancy Pants

Rdest - zaraz będę znierać nasionka dla uczestników spotkania daliowego, oraz kto tam jeszcze zechce. Dostałam od Wiesi i muszę dług spłacić B)

pomarańczowa grzybieniasta nn

Optic Illusion
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, VERA, Semper, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.231 s.