Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2021/09/25 22:28 #249899

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 51620
Zuza! Obawiałam się, że straty będą większe. Pamiętam wichury z 2017r., kiedy na początku października połamało mi wszystko. Dalie połamało mi totalnie, po czym przyszły piękne słoneczne dni. Płakać się chciało.

Verka! Cieszę się, że Ci się dalie podobają. jak byłaś u mnie w zeszłym roku bałaś się, że złapiesz bakcyla. Niesłusznie. Można coś podziwiać, a nie mieć tego, zresztą wiesz to doskonale. Masz mnóstwo cudnych, doskonale zaaranżowanych roślin. Dalie podziwiaj u mnie! Zapraszam!

Choć sezon chyba był najgorszy, okazało się, że wiele dalii zakwitło i wyglądają ładnie. teraz miałabym z czego zrobić wystawę, ale już za późno. wink-3

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Efkaraj, edulkot, Olusia, VERA, Ave, nowababka, Franusiowa, Danusia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2021/09/26 22:16 #249956

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
I jeszcze kilka daliowych dzisiejszych fotek:

'Glory of Valdvijk'

Ostatnio zmieniany: 2021/10/04 10:54 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, Olusia, VERA, Ave, nowababka, nelu-pelu, Franusiowa, Isia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

--=reklama=--

Ogród takisobie 2021/09/27 22:10 #250030

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Specjalnie dla Verki moje zimowity, bo uskarżałam się, że jeden tylko wylazł:

i kolejne dalie:
Poppet

Bantling

Marble Ball

nn miała być Provincinis od Wiesi - adawi, ale to chyba nie ona, ale podoba mi się.

Hapet Silverblood

Eveline

Wyn's Mauve Mist
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Efkaraj, edulkot, VERA, Ave, nowababka, zanetatacz, Franusiowa, Danusia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2021/09/28 07:20 #250035

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 34264
Dalie nadrabiają swoje opóźnienie... szkoda, że tak późno cieszą Twoje serce Miłeczko. Ale piękne są, to pewnie im wybaczone ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2021/09/28 08:55 #250036

• kasik 69
  • kasik 69 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4342
Miłko z przyjemnością oglądam Twoje dalie. U mnie teraz tylko pojedyncze kwiaty jakoś wyglądają, większość albo połamane, albo kolory bardzo wyblaknięte .Nawet większość kosmosów wyrzuciłam bo już nie zdobiły. W zeszłym roku pięknie zaschły i co rano miałam wizytę szczygłów. I mnie też bardzo podoba się drugi malunek.
Zapraszam do Ogrodu z robalkiem.
Ostatnio zmieniany: 2021/09/28 08:56 przez kasik 69.

Ogród takisobie 2021/09/28 22:00 #250084

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26439
Poppet już raduje me oczy :buziak a teraz urzekła mnie Bantling :kocham , czy ona też ma takie sztywne łodygi? Jakoś nie mam serca do tych którym trzeba każdą gałązkę podwiązać bo inaczej robią za rośliny płożące :dry:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2021/09/29 12:37 #250113

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 15543
Miłko oj kusisz pięknymi zdjęciami dalii, oj kusisz :owady . Ledwo mogę sie powstrzymac z zakupami :tup
szkoda że ogród nie z gumy, bo te kwiaty zasługują na podziw.
Sliczne zdjęcia recourse można oglądać je ciągle dla poprawienia samopoczucia.
Miłko :buziak jesteś bardzo zdolną "babką" :bravo :bravo :bravo

Ogród takisobie 2021/09/29 21:56 #250161

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10736
A gdzie zbierasz zamówienia, bo ja chętnie przygarnę Creme de Cassis i tę z ostatniego zdjęcia z poprzedniej strony

Ogród takisobie 2021/09/30 21:59 #250210

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Gosiu! Wszystkie chciejstwa ode mnie sobie zanotuj i w marcu mi napisz jeszcze raz. Zawsze chętnie się podzielę, jak będzie z czego. Ja niestety jestem roztrzepana i nawet notatki gubię więc proszę, przypomnij mi wiosną. B)

Majeczko! Ano kuszę, bo dalie piękne są. Dobrze się mają w Twoim ogrodzie więc je uprawiaj! Cieszę się, że zdjęcia Ci się podobają. :buziak Lubię fotografować we wrześniu i październiku. Fajne światło wtedy jest i barwy w ogrodzie cieplejsze przez to. :fotka
Zdolności to może nieco mam, ale wena potrzebna i czas. Maluję od czasu do czasu, ale teraz bardziej mi się chce robić zdjęcia.

Wiesiu! Ja tą dalie też darzę sentymentem i uczuciem nawet. To jedna z pierwszych w moim ogrodzie i nie wyobrażam sobie rabat bez niej. A Bantling przy odpowiednim sezonie rozrasta się ładnie sztywno i w górę. Obficie kwitnie i cieszy oczy, ale w tym roku raczej koślawa nieco i rozlazła. Nawet nie próbuję jej prostować.

Kasiu! U Ciebie surowszy klimat. Jesień przyszła szybciej. Ale pociesz się, u mnie też w wielu przypadkach to pojedyncze kwiaty, ale dlatego, że dopiero są w pąkach. wink-3

Ewka! Jest dokładnie tak jak piszesz. Wybaczyłam im już i zapomniałam o mega kiepskim sezonie. Z optymizmem patrzę na kolejny sezon i snuję plany nasadzeń. :owady

Dziś miałam cudowny dzień, bo nie dość, ze pogoda dopisała, mogłam pofocić kwiaty, to miałam po południu małe w sumie spontaniczne spotkanie. Kluska miała przyjechać po doniczkowe rośliny i obejrzeć dalie, no to też zaprosiłam Halszkę. A Asia wysłała mi dziś smsa jak wyjeżdża z centrum handlowego z otwartym szyberdachem, z którego wystawały miskanty. No to też ją zaprosiłam. Więc dzięki dziewczynom miałam spotkanie daliowe! hu_rra tylko dlaczego trzy lata temu mogłam je zorganizować w sierpniu, w zeszłym roku było w połowie września, a teraz pod koniec dopiero można było pokazać cokolwiek. :mur

I musze się pochwalić, że kupiłam sobie wczoraj 3 róże Tantau z wyprzedaży w Auchan, paproć (chyba cos tam :oops: czerwonozawijkowe) i kolejne paczki cebul tulipanów. Muszę tylko zastanowić się, gdzie to posadzić... think:

na dziś:

Ostatnio zmieniany: 2021/09/30 22:01 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, VERA, Ave, nowababka, nelu-pelu, Franusiowa, Danusia, dultom ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2021/09/30 22:18 #250214

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 15543
Kupujesz róże :bravo :bravo ja tez kupiłam róże Tantau ale jeszcze czekam na przesyłkę.
Miłko ciekawe gdzie Asia sadzi te rośliny -podziwiam ją bardzo ma przecież mały ogród
dobrze ,że "Juka" jest odemnie daleko. :tup

Ogród takisobie 2021/10/01 07:05 #250219

• Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3922
Franusiowa napisał:
Miłko ciekawe gdzie Asia sadzi te rośliny ...

Wiesz Maju, też jestem ciekawa... polewkamax polewkamax polewkamax
Spać mi to nie daje...
Ostatnio zmieniany: 2021/10/01 07:06 przez Asia2.
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, Ave, zanetatacz, Franusiowa

Ogród takisobie 2021/10/01 09:46 #250226

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Asiu! Nie mów, że źle spałaś 2smiech Zasypiałaś z uśmiechem na ustach i wspomnieniach z zakupów oraz spotkania przed oczami. Ja już bym ruszyła do kolejnego sklepu, tyle teraz fajnych roślin na wyprzedażach.

Majeczko! Mam sporo róż i w zasadzie nie za bardzo mam te nowe gdzie posadzić, ale znajdę im fajne miejsce. Pewnie pójdą przed dom, bo tam patelnia i Bienneweide dobrze tam rosną i kwitną. Ja w Juce robię zakupy kilka razy w roku, ale roślin w sumie niewiele kupuję. Mają dość drogo, ale materiał dość solidny.

Dziś rano były 4 st.C. No zimno! Rano napaliłam w kominku, bo chłodno się w domu zrobiło. Ale dalie dzielnie, z lekką rosą.

Na dziś z wczoraj:

Ostatnio zmieniany: 2021/10/01 22:55 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, VERA, Ave, nowababka, zanetatacz, Franusiowa, Danusia, a.nia, dultom ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2021/10/01 21:10 #250259

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4578
Powiem Ci, że te fotki dalii dają takiego powera, ze wcale się nie mysli o jesieni, raczej wspomnienia biegną do lata, cudownie. clap

Ogród takisobie 2021/10/01 22:20 #250271

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ewka! :buziak Mnie też! Czekam cały rok na te widoki. Uwielbiam je fotografować. Chodzę, oglądam, szukam światła, podziwiam. Nie zawsze wyjdzie tak pięknie, jak jest w rzeczywistości. A czasami się udaje.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, VERA, Ave, nowababka, Danusia, dultom, DorotaZ

Ogród takisobie 2021/10/02 07:11 #250281

• Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3922
Wiesz Miłko, nie daje mi spokoju ta Senior's Art. Dlaczego ja jej nie mam think: ... ? Sprawdzałam i na pewno ją zamawiałam, a nie ma po niej śladu (po daliach, które mi nie wyszły pozostały chociaż labelki, a tu nic...) Jest możliwe, że jej zabrakło i nie dostałam? Chyba, że coś źle opisałam od samego początku :nie_wiem . Wot zagadka!
Będę się więc do Ciebie uśmiechać na wiosnę... jakbyś miała kawalątek na zbyciu wink-3 (bo Holendrzy w tym sezonie juz jej nie mają...).
Znasz eurobulb.nl? Właśnie tam przez przypadek trafiłam. Oferta dalii godna uwagi, a ceny niższe (2-3 eurosy).
Ostatnio zmieniany: 2021/10/02 07:12 przez Asia2.

Ogród takisobie 2021/10/02 19:42 #250295

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Asiu! Na pewno zamawiałaś, na pewno dostaliśmy i powinnaś mieć. think: Jeśli jednak zawiódł czynnik ludzki w postaci mojej osoby, to oczywiście ją ode mnie masz i jeszcze inne których sobie zażyczysz. Tyle, że ja z tabelką wszystko dokładnie rozdzieliłam i nie wiem, co się mogło stać. Mam nadzieję, że się jednak znajdzie... :oops:
Przejrzałam ofertę, ciekawa! Kilka na pewno bym zamówiła. I dostawa taniej wychodzi. Można by spróbować think: Od lutego można zamawiać.

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, VERA, nowababka, zanetatacz, Danusia

Ogród takisobie 2021/10/02 20:00 #250301

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Ajaj, niebezpieczne strony podpowiadasz Asiu :woohoo: , mało że kuszący wybór dalii to i sporo innych ciekawostek :zielony

Miłko, a ten żółty pomponik to może Potieger? Czy ona też Ci się tak bardzo wykłada?
Wiesia

Ogród takisobie 2021/10/02 20:04 #250303

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wiesiu! To Glenbank Honeycomb. Jest wysoka i sztywna.

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, VERA, nowababka, zanetatacz, Danusia

Ogród takisobie 2021/10/02 20:21 #250310

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Oooo, to chyba będę się do Ciebie uśmiechać szeroko :woohoo:
Wiesia

Ogród takisobie 2021/10/03 21:41 #250439

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Oczywiście Wiesiu, jak tylko da się podzielić! Potieger też miałam, ale na razie nie kwitnie.

Zrobiliśmy kolejne betonowe liście host. Jak ktoś miał zamiar to zrobić - teraz jest najlepszy czas. Liście host jeszcze przyzwoite i temperatury dodatnie:

No i dalie i inne takie tam:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, VERA, Ave, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Franusiowa, Danusia, dultom ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.241 s.