Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2025/07/04 15:53 #347170

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3925
Milko dalie kupilam bo maja bardzo ciemne liście i traktuje je jako jednoroczne.Pelargonie sadze w mieszankę kompostu z torfem i perlitem
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2025/07/04 18:36 #347172

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 13985
U mnie dalie jeszcze nie kwitną, ale część ma pąki i co mnie cieszy przeżyła Honka Surprise i rośnie...
Aniołek super u nas też jest aniołek :woohoo: Wiele lat temu kupiliśmy jakiegoś drewnianego na ludowym jarmarku, nawet nie pamiętam gdzie i kiedy i wisi na tarasie :)
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Ostatnio zmieniany: 2025/07/04 18:38 przez nowababka.

--=reklama=--

Ogród takisobie 2025/07/04 19:00 #347174

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 52423
Gosiu! Zrobiłam mieszankę wg Twojego przepisu. :buziak Pelargonie posadzone w donicach z terakoty. Ładnie to wygląda i chroni przed nadmiarem wilgoci, czego chyba pelargonie nie lubią.

Marysiu! Koniecznie zrób mu zdjęcie i pokaż. Może pokazywałaś, ale ja nie znajdę pośród tylu zdjęć z pięknego ogrodu. :kocham
Z Twojej Honki Suprise bardzo się cieszę, bo moje Honki kiepsko i nie wiem, co zakwitnie i czy w ogóle... :mur

Ja dziś pod tują i kosodrzewiną sprzątałam, sadziłam pelargonie i begonie, sadziłam aksamitki, podwiązywałam wszystko, co leży, ucinałam wszystko, co kłuło w oczy 2smiech

na dziś

Ostatnio zmieniany: 2025/07/04 19:02 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Kalmia, halszka, edulkot, nowababka, elakuznicom, Danusia, a.nia, Makuma

Ogród takisobie 2025/07/05 10:40 #347220

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 20871
Ogrodowy spacer po Twoim ogrodzie dzisiaj był baaardzo długi …. Zaczynałam w tulipanach i kwiatach wiśni kończ sną daliach… zaległości nadrobiłam … moje dalie jeszcze w pąkach ale sadziłam jak zwykle późno … tak jak u Ciebie na jednym stanowisku ślimaki wyżarły wszystkie wyłażące pędy i startują od nowa. Domek wyszedł pięknie …
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2025/07/05 12:32 #347223

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
No to nadrobiłaś Aniu! Ciesze się, że wróciłaś cała i zdrowa. Ja dalie sadziłam przez miesiąc więc też mam rozrzut.
Synek stwierdził, że wygląda jak w Portugalii. A znalazłam jeszcze stare krzesło drewniane i je tez pomaluję na niebiesko. Postawię w warzywniku i se będę patrzeć na te moje pelargonie i aniołyszka. 2smiech

Dziś gorąco więc chyba tylko się przechadzać będę. No chyba, że nie wytrzymam i coś zrobię. wink-3

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Kalmia, halszka, edulkot, nowababka, nelu-pelu, elakuznicom, Danusia, a.nia, Makuma

Ogród takisobie 2025/07/05 18:14 #347229

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 13985
Chyba nie robiłam zdjęć mojego aniołka, właśnie wkleiłam u siebie aby nie zaśmiecać Ci wątku. A tyle tu pięknych zdjęć :kocham
Ta róża na pierwszym zdjęciu to :nie_wiem ?
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Ogród takisobie 2025/07/06 01:40 #347256

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 78450
takasobie napisał:
Ja dziś pod tują i kosodrzewiną sprzątałam, sadziłam pelargonie i begonie, sadziłam aksamitki, podwiązywałam wszystko, co leży, ucinałam wszystko, co kłuło w oczy 2smiech

Boshhh, Miłeczko, jak dajesz radę w taką pogodę???? Ja praktycznie niczego nie robię do 19.30. :nie
O bodziszkach pamiętam, ale obawiam się, że w paczce doszłyby do Ciebie w formie dobrze wysuszonej herbatki- akurat na letnią suricę. 2smiech Zapewne nie byłaby tak dobra, jak Twój napój z kwiatów bzu, ale przy tych upałach wszystko się wypije.
Ostatnio zmieniany: 2025/07/06 01:41 przez Poll.

Ogród takisobie 2025/07/06 12:04 #347274

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Polciu! Ja też staram się unikać patelni. Robię chwilę, wybieram cień, odpoczywam, dużo piję. W sumie lubię jak jest ciepło. No ale bez przesady wink-3
Nie martw się o bodziszki. Co się odwlecze... Z letnich prezentów od Ciebie przetrwały tylko hosty. Reszta poległa przez upał i suszę. Najbardziej mi było żal róż, tych z bordowymi gałęziami. Ale pisałaś, że jeszcze znalazłaby się jakaś... wink-3
Pięknie kwitną dalie od Ciebie te Dark Angel. Bishopy wszystkie wyszły i rosną, ale jeszcze nie kwitną.

Marysiu! Widziałam aniołka u Ciebie! :kocham Jest taki prawdziwy, ten mój to takie rococo 2smiech
Ta róża na pierwszym to Merlin. Kiedyś kupiłam róże Harknessa kilka sztuk. Przetrwał ten jeden i pomyłka jedna, która okazała się Grahamem Thomasem :unsure:

Dziś gości mam po południu na grillu/ognisku więc uciekam piec placek na młodziach.

Na dziś

Ostatnio zmieniany: 2025/07/06 12:04 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Kalmia, halszka, edulkot, nowababka, nelu-pelu, elakuznicom, Danusia, Makuma

Ogród takisobie 2025/07/06 15:14 #347285

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25477
Marysia robi jajecznicę na liliowcach, a Ty placek na 'młodziach' ale tego to już nie rozumiem.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka

Ogród takisobie 2025/07/06 15:26 #347286

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3925
Cóż za pelargonie o podcinanych listkach dopatrzyłam u Ciebie
Ostatnio zmieniany: 2025/07/06 15:26 przez Gosia1.

Ogród takisobie 2025/07/08 21:09 #347452

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24361
Miłeczko staram się nadrobić zaległości ale strasznie mnie denerwuje oglądanie i pisanie na telefonie rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2025/07/08 21:17 #347456

• Grażka
  • Grażka Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 317
Greckie klimaty u Ciebie widzę :) ta róża łososiowa jest cudna, uwielbiam te kolorki :bravo
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.190 s.