Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2025/12/13 07:23 #354621

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4905
Edytko takie małe lampiony widziałam ostatnio w Jysku
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2025/12/13 21:05 #354655

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7253
takasobie napisał:
Elu, też tak myślę, że kiepsko radzą sobie z natłokiem zamówień 2smiech

Jak się ma w ofercie niebieskie tulipany, to nie ma co się dziwić rotfl
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot

--=reklama=--

Ogród takisobie 2025/12/13 22:28 #354656

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 55422
Iwonko! Ja pod nazwą 'niebieskie tulipany' kupiłam u nich 'Blue Aimable' hu_rra wiec się nie czepiam. Mają fajne odmiany i ostatnie moje zakupy u nich były zgodne. Nie czepiam się ich. Za to Królik mnie zirytował niezgodnością i kiepską jakością :angry:

Gosiu! Edyta! Lampiony kupowałam w różnych miejscach. Ikea miała największa jakość i trwałość. Kupowałam jeszcze względnie przyzwoite w Aldi i Brico. Ale to artykuły sezonowe. teraz może nie być, trzeba rozejrzeć się wiosną.

Dziś byłam w Lidlu i są przecenione pałeczki nawozowe do doniczek.
A cały dzień pierniczyłam... gwizdac

Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, edulkot, nowababka

Ogród takisobie 2025/12/13 23:19 #354658

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8758
Skusiłam się na tulipany u Królika, bo miał tulipany Artist, które w zeszłym roku niechcący uśmierciłam. Oczywiście coś jeszcze wpadło do koszyka gwizdac . Ciekawe, czy będą zgodne... Jeśli chodzi o zgodność, to też na Benex nie narzekam.
Pierniczki :mniam ! U mnie pierniczy dziatwa, muszę przypomnieć jej o cieście :buziak
Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2025/12/13 23:20 przez halszka.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2025/12/14 07:45 #354661

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 26838
Ooo pierniczenie, z kilkanaście lat już nie piekłam małych, ewentualnie mufinki piernikowe z owocami w środku.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"

Ogród takisobie 2025/12/14 10:04 #354667

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 14637
Ja nie mam serca do cebulowych, długie lata nie sadziłam prawie wcale, ale po wizycie w Keukenhof trochę się zawstydziłam :oops: i kupiłam kika odmian - dawno temu. Teraz jakoś co roku mam swoje cebulki więc tylko je suszę i jesienią znowu sadzę. U mnie sprawdziło się sadzenie w doniczkach zadołowanych całkiem w ziemi.
A takie małe pierniczki pieką moje wnuki na szczęście hu_rra Ja tylko duży piernik z masą orzechową, przekładany powidłami śliwkowymi co roku piekę bo bardzo mi smakuje :mniam
I jeszcze się wytłumaczę - rośliny domowe, doniczkowe morduję, więc nie wklejam :fotka w wątkach :P
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Ostatnio zmieniany: 2025/12/14 10:05 przez nowababka.

Ogród takisobie 2025/12/14 15:02 #354673

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 55422
Marysiu! To jesteś dzielna! ja nie wykopuję i nie sadze ponownie jesienią. Zdarzyło mi się to zrobić, kiedy wsadziłam w donice i po kwitnieniu wykopałam, a jesienią posadziłam w gruncie.
Pierniczki robił syn z dziewczyną, ja tylko wsadzałam do pieca i wyciągałam, taka pomoc. Potem posmarowałam czekoladą: dla mnie deserową, dla Macieja - mleczną. Połowę wzięły dzieciaki bez dekoracji.
2smiech No i wywołałam do tablicy z tymi doniczkowymi! wink-3 Wytłumaczenie przyjęte! :buziak

Majka! Ciekawe te mufinki! Podasz przepis w kulinarnych wątkach ('Ciasta, ciasteczka')?
Ja też jakiś czas nie piekłam, ale chyba moje dorosłe dzieci zatęskniły, a ja też lubię :mniam Cisto krótko dojrzewałam, bo tylko dwa tygodnie, ale ma dużo miodu i tak trochę jak toruńskie wyszły.

Halszka! Ale dopiero zamówiłaś, czy już posadzone? Bo jak jeszcze nie, to obfoć, please! Bo ja miałam naprawdę kiepskie cebule tak z 3 sezony temu, potem nie kupowałam. Były popleśniałe i małe. Ja w Benexie miałam jeszcze jeden koszyk ale tam już były przebiśniegi i inne takie. Zrezygnowałam, bo już nie chce mi się sadzić. :(

Dziś pomimo tego, ze pochmurno i ciemno, wyszłam po śniadaniu do ogrodu i trochę powycinałam suchelców, i posprzątałam kilka zakątków. Jeszcze kilka takich dni, to będzie ładnie. Wyszłam z założenia, ze jak nie będzie śniegu i nie będzie wiało i padało, będę w weekendy trochę skubać, bo tylko tak dokończę prace.

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, halszka
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.197 s.