Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Hania SantaFe? Czemu nie?

Hania SantaFe? Czemu nie? 2026/03/12 10:40 #357298

• SantaRispetto
  • SantaRispetto Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2074
Ela na bank byłaś grzeczna! To prawda z tymi trawami, wiosna to istna masakra. Wczoraj lekko wygrabiłam pas wzdłuż można powiedzieć głównej ścieżki, bo krokusy zaczynają się pchać do słońca i zaraz nie będzie można bez ich uszkodzenia zrobić porządku. Trawy mamy już prawie zlikwidowane w ogrodzie, szkoda naszych kręgosłupów. Co do ranników, to nie wiem kiedy tak się mi spodobały. Chyba to ich wczesne kwitnienie tak mnie do nich przekonało. Wpadłam jak śliwka w kompot! Planuje wsadzić ich jeszcze więcej, w różnych częściach ogrodu, niech się rozgoszczą i grzeją serce po zimie.

Gosiu, mądrego to i miło posłuchać. Kręgosłup powinien podziękować za te niespieszne ruchy :) Ale takiej zimy to ja się nie spodziewałam i nawet nie pamiętałam od x lat. Udało mi się za to zobaczyć niezwykłe zjawiska nad naszym Bałtykiem, no i najdalej zamrożone morze nad Niemiecką częścią Bałtyku, zaskoczona byłam, nawet Paweł powiedział, że czegoś takiego to nie pamięta od dzieciństwa.

Rugia malowniczo zmrożona i to ledwie 2 tygodnie temu.

Na naszej plaży widziałam przepiękne, zjawiskowe morszkulce. Zadziwiające zjawisko, ta zima była (patrząc na nasz ogród troszkę jeszcze jest) inna od wielu poprzednich zim

Jak widać morze cofnęło się znacznie, jak nigdy dotąd od wielu lat, na szczęście ma wrócić z morza Północnego. Bardziej natlenione, poprawi to ekosystemem, ponoć to bardzo dobrze dla dorsza, więc nie ma tego złego. Porządna zima się od czasu do czasu przyda! recourse
Ostatnio zmieniany: 2026/03/12 12:24 przez SantaRispetto.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, Pani Bestia, nowababka, a.nia, DorotaZ

Hania SantaFe? Czemu nie? 2026/03/12 12:29 #357300

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 56549
Ja pobiegłam do ogrodu, żeby zobaczyć, czy irysy reticulata kwitną, ale nie... :(
Na Rugii byłam wiele lat temu na pełnowymiarowych wakacjach. Baaardzo mi się podobało, ale to było latem.

--=reklama=--

Hania SantaFe? Czemu nie? 2026/03/12 12:54 #357303

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22565
Marzenko piękna kolekcję ranników macie... ładnie proszę jak gdzieś napotkasz, podczas Waszych wojaży, jakieś odmianowe - pamietaj o mnie. Mam tylko gatunek i pomarańczowy z Berlina- przynajmniej taki ma być bo jeszcze nie kwitł ..
Aaaa i melduję, że Twoje przylaszczki kwitną.. Jedynia transylwańska obija się i nie pokazała jeszcze ani pół kwiatka- obym jej nie zamordowała... mam nadzieję, że moje "szwajcarki" też nie przyniosły wstydu. One były tak poturbowane, że masakra. Także jak nie wylazły to daj cynka będziemy kopać jeszcze raz...

Rugia cudna- to jest nasz "majówkowy plan", chyba dwa lata temu, latem byliśmy na kilka dni na rowerach... fajne tereny.. szczególnie Hiddensee mnie zauroczyła...
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.113 s.