Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: u Bry

u Bry 2025/08/21 09:31 #349412

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2898
A futra proszę bardzo

Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, th, piku, nowababka, zanetatacz, Franusiowa, Danusia, DorotaZ

u Bry 2025/08/21 09:56 #349413

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 53910
No faktycznie w porównaniu do zeszłorocznych zdjęć o tej porze - bida! Ale kilka dni słonecznych, to jakoś się rozwinie - mam nadzieję. wink-3

--=reklama=--

u Bry 2025/08/21 09:58 #349414

• DorotaZ
  • DorotaZ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6931
Futra wyglądają na całkiem zadowolone ze swojego towarzystwa :) . Widzę, ze bransoletki tkasz. Może pochwal się w wątku z rękodziełem bo wygląda zachęcająco :mniam .
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

u Bry 2025/08/21 10:36 #349416

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25341
Joasiu -to prawda mały kot to łobozuwanie ....ale ile ono sprawia radości i ta energia clap ,ja uwielbiam obserwować małe kociaki ...ależ masz ogromny tunel zdziwko ....moje pomidory już poległy całkowicie uchowało się kilka koktajlowych do posmakowania i kilka samosiejek jeszcze daje radę ,ale czy będą pomidory :nie_wiem
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

u Bry 2025/08/21 16:39 #349426

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłko bida to na prawdę mało powiedziane... wygląda na to, że najulubieńsze straciłam, ale kilka pomponów się ostało... z nowości - miały być trzy kołnierzyki wyszły trzy czerwone zwyklaki :glupek

Dorota to jest niezmiennie jedna bransoletka, którą próbuję skończyć od pół roku... ale albo mi się kończą nici, albo koraliki, albo cierpliwość :diabelek nie ma się czym chwalić :glupek

Żaneta łobuzowanie to mało powiedziane, to jest formuła jeden... co rusz trzeba ją ściągać z miejsc, w których być nie powinna... załatwiła mi ulubione firany dziadyga... no szogun...

Przysiadłam do kompa, zgrałam w końcu zdjęcia... nie lubię się z nowym aparatem...

Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Ostatnio zmieniany: 2025/08/21 20:31 przez th. Powód: Uaktywnienie plików
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, th, takasobie, nowababka, Danusia, DorotaZ, Makuma

u Bry 2025/08/21 17:21 #349427

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25341
Cudowne kwitnienia ....Joasiu firanki ,kanapa to norma polewkamax :hejka
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

u Bry 2025/08/21 19:39 #349428

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17680
'A futra proszę bardzo' - 2smiech 2smiech 2smiech

Do teraz nie mogę opanować śmiechu 2smiech

Hortensje bardzo mnie zaskoczyły bo po majowym przemarznięciu nie spodziewałam się wiele, a tu
całkiem nieźle sobie zakwitły :) i to te w gruncie bo z antresoli odchodzą jedna po drugiej...
Na pociechę kupiłam sobie nową :silly:

Fotki fajne - czemu nie lubisz nowego aparatu?
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

u Bry 2025/08/21 21:49 #349440

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6875
Pięknie sfociłaś kwiecie, ale czarny diabełek i tak skradł cały show :diabelek Poposław te cudny. No przeuroczy komplecik :kocham
Mam od miesiąca dwa małe dzikawe diabełki i 4 swoje "stare konie", więc wiem, do czego są zdolne - na szczęście także do uszczęśliwiania ludzkości :kocham
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

u Bry 2025/08/21 22:10 #349443

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Przyzwyczaisz się do nowego. No ten tego... bardzo bym chciała, bo fajnie wychodzi. Czy możesz zdradzić, co masz?

u Bry 2025/08/23 08:08 #349488

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Żaneta fotele to nawet z zamysłem przeznaczyłam na straty, bo już swoje lata mają, a kolejny raz obszywać ich mi się nie chce... Ale to co ten mały psuj wyprawia, to Popo z Iśką we dwoje tak nie fruwały krecigl polewkamax

Nelu u mnie hortensje z donic - kaszanka, jak co roku opuchlak pożarł połowę, a ta co się uchwała, wybujała, zielona, bez kwiatów. Zorro ładnie się trzyma i chyba Diva, ale nie jestem pewna odmiany, bo ją rok wcześniej opuchlak żarł i przy przesadzaniu pomerdałam oznaczenia.... a te w gruncie... proporcjonalnie odwrotnie powiedziałabym, te co nie powinny - kwitną, te co nigdy nie zawodziły... wielkie zielone... Pochwał się jaką kupiłaś, rozglądam się z piłkowanymi, u sąsiadki w końcu zakwitła variegata, genialnie wygląda, liczyłam w tym roku na blaumeise, ale ma i owszem... aż jeden kwiat gwizdac a w górach całe łany w zeszłym roku kwitły :mur

Aparatu nie lubię nowego, bo ja co do zasady z nowościami jestem jak stary indianin.... największa kara dla mnie to aktualizacja systemu, nowy telefon, czy nowy aparat.... o samochodzie już nawet nie wspomnę 2smiech zdecydowanie jestem nieintuicyjna i grubo ciosana w temacie nowości...

Siberia Gali - bo tak ochrzcił młody kotkę totalnie mi rozwaliła system, spojrzałam i wiedziałam, że mogą się w domu obrażać, a i tak przywiozę.... najwyżej zamieszkamy za ścianą polewkamax ożywiła dom, brakuje jeszcze psa.... przyjdzie i na to czas

Miłko canon r8, ma jedną potężną wadę - słaba bateria, na całodniowy wyryp jedna zdecydowanie nie wystarczy przy intensywnym pstrykaniu... Jest dużo jaśniejszy, klarowny i generalnie żyleta...

W powietrzu zdecydowanie jesiennie. Ma popadać w końcu dzisiaj, zobaczymy, uschły mi 2 potężne tawuły szare, nawet nie wiem kiedy, wyglądają jak spalone...
Lecę sadzić hosty i przeprowadzić rododendrona.... gwizdac jak się już rozpada, zaszyje się w tunelu i będę pikować siewki host, ostróżek, gaury,dzielżanów.... i szpetnie dziamgać, po co tyle wysiałam....i gdzie to posadzę...

Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, elakuznicom, Danusia, janka.p, DorotaZ

u Bry 2025/08/23 12:55 #349496

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
No to poustawiać trochę trzeba, np skrócić czuwanie i takie tam. Miałam to jak byłam we Włoszech. Codziennie nie starczały dwie baterie. Szlag mnie trafiał. Potem pozmieniałam i jedna na dzień starczyła. Możliwości maszyny wymagają energii wink-3

u Bry 2025/08/23 20:39 #349506

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26692
No to możemy sobie podać ręce, bo ja z nowym sprzętem też tak mam, ustawić się do nowej komórki to tragedia a do nowego samochodu przyzwyczajałam się cały rok krecigl . Moje dalie też w większości poległy po zimie a w ogrodzie w tym roku zachwycają głównie owoce :zielony . Susza mnie wykańcza a chwasty i tak szaleją krecigl
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

u Bry 2025/08/25 21:11 #349590

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24826
Oj jak ja Cię rozumiem ostatnio jak syn mi przywiózł nowego laptopa to było cięzko strasznie nie lubię nowych sprzętów wchodzę najczęściej na tryb nie umiem nie chcę nie będę próbować wink-3 wink-3
Hortensje przepiekne u mnie wreszcie jedna ogrodowa zakwitła -całym jednym kwiatostanem polewkamax
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

u Bry 2025/08/29 14:37 #349700

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłko,w ustawieniach M mi pogrzebał, nie zmienia to jednak faktu, że ja lubie sobię popatrzeć w monitorku, pooglądać, pobawić się... a tu już mam kaganiec... :glupek

Wiesiu podesłać Ci jakieś karpy? pewnie coś do podziału się uchowa :)

Danusia, a może chcesz kawałek Europy, albo Bouqet rose, te stare odmiany dosyć dzielnie po dwóch-trzech latach idą kwieciem. Byłam wczoraj w Gdańsku i aż mi oko skoczyło z poczucia niesprawiedliwości, bo na totalnej patelni, pod blokiem, w wysokiej trawie, przy prawie 30 stopniowym upale stały sztywno w wersji na bogato... ogrodówki... olbrzymie... nakarmiłam oczy, ale odeszłam z poczuciem niesprawiedliwości, bo u mnie liźnie krzak przed południem słońce i już z konewką trzeba stać...
Ale też takie krzaki pamiętam z Dziadkowej działki, potężne, kwitnące, prawie zupełnie nie doglądane specjalnie.... ale i klimat łagodniejszy...

i ogródkowe to i owo

dostałam dwie sztuki... jeszcze nie wiem jak je przezimuje, ale postawiłam przy wejściu i zachywcam się ilekroć wychodzę, chyba Amistad (bo w szałwiach to ja biegła nie jestem...)

montana powtarza...

tu idzie nowe.... ale idzie jak po grudzie, bo najpierw było 'a róbcie co chcecie', ale jak przycięłam samosieje ligustru i irgi, to już nie było tak różowo... więc małymi krokami... w końcu samosieje wylecą, a w ich miejsce docelowo bym chciała klony wszelakie.... ważne, że obrzeże powstrzymuje zapędy wygrabiania ziemi i namiętnego pielenia do chin... bo spadek na tej ścieżce robił się już momentami niebezpieczny. Po prawej będzie 'grubiej' trzeba rozebrać stary kojec i wykopać hektary konwalii, pokrzyw, podagrycznika i tone śmieci z lat 60... po gospodarsku zakopywanych pod murem.... :mur więc jak tylko mam zły dzień i potrzebuje się wyżyć, to kawałek po kawałku zawłaszczam.... wszystko jest w koronach welkich akacji... ziemia wyjałowiona i sucho... ale wiem jak to będzie wyglądało za pięć lat i ten obraz mnie już cieszy.

Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia

u Bry 2025/08/29 14:49 #349702

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Te hortensje masz obłędne. Ja chyba moje jakoś źle traktuję, albo po prostu mam z natury mniejsze, no i warunki trudniejsze mają.
Amistad to moje marzenie, ale kupić gotowych roślin wiosna nie idzie. Z nasion nic mi nie wyszło, sadzonki od Majeczki Franusiowej zmarnowałam, mimo, że się nimi zajmowałam.
A ona taka fotogeniczna. :kocham

Dziewczyny! Proponuję daliowe wymienianki wiosną. Mam nadzieję Asiu, że w tym czasie będziesz do złapania, aktywna na forum. Zawsze mam karton do wydania. W tym roku Asia2 dostała zmiotki ode mnie a tak pięknie porosły!

u Bry 2025/08/29 15:32 #349703

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłko hortensje nie moje, zdjęcie z Gdańska, spod bloku.... :diabelek no obłędnie kwitły

moje przy tym to pikusie i wypierdki...

Szałwie jeśli zawiąże nasiona( a próbowałam już grzebać włosem, by zapylić 2smiech) to będę siać, a i chyba spróbuję sadzonkować - jak się uda to wyślę wiosną. Jest jeszcze różowa (kisses and wishes chyba).
Co do dalii... o ile przy wykopkach pamiętać będę, tak już do wiosny może mi umknąć, szturchnij mnie proszę na PW przypominajkowo w okresie wiosennym... tylko ja od razu bez bicia się przyznaje, że nie oznaczam... co roku zarzekam, że na pewno zaznaczę, posegreguję, a w listopadzie w obłędzie wykopuje i wrzucam razem... krecigl
Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, nelu-pelu, Danusia

u Bry 2025/08/29 21:54 #349720

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26692
Idzie nowe i już jestem ciekawa co tam zaplanowałaś oprócz klonów think: . A za dalie tymczasem dziękuję, porażki nieco studzą moje zapędy i pora trochę rozsądniej podejść do ogrodowania bo nie nadążam za swoimi pomysłami :silly:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

u Bry 2025/08/29 22:14 #349727

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17680
Brydziu, trzy tygodnie temu pomieszkiwałam w Gdańsku-Osowej i mam te same poczucie zazdrości
w sprawie hortensji... :blink: czas się przeprowadzić czy jak...?
Człowiek dba, zabiega, ochrania, pielęgnuje i co? kshchysbx.. :angry: :angry:

Och, nowości zawsze cieszą, aż mnie skręca co jeszcze tam planujesz :silly:
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

u Bry 2025/08/31 19:33 #349793

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dużo więcej na nowym nie będzie, poupycham hortensje w wolne kąty, ale będzie trzeba tam pokopać wielkie doły, nawieźć gliny, obornika, kompostu, raczej musi być luźno, żeby łatwo śmieciuchy z akacji wygrabiać. Przy obrzeżach hosty przeplecione hakonechloa czy żurawkami. ciemiernikom jeśli się spodoba miejscówka też tam zrobię miejsce. Najwięcej energii zabiera wykopywanie śmieci i przygotowywanie ziemi i niestety to będzie bardzo długi proces. Tylko dzisiaj wyciągnęłam z ziemi parę metrów folii z małego dołu... w połowie miałam ochotę zakopać z powrotem i posadzić na to słoneczniczek szortski... temu by się spodobało....
M dzisiaj wyprowadził Gali do ogrodu, trochę zesztywniałam... wolałabym jakby została kotem domowym jednak...

Hot chocolate, nie umiem jej fotografować...

omszona, przetrwał tylko jeden krzew z trzech, upchnięta za bukszpanami w przedogródku, mam nadzieję, że będzie wielka kiedyś...

Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Ostatnio zmieniany: 2025/08/31 19:37 przez Brydziasia.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, Semper, Franusiowa, Danusia, DorotaZ

u Bry 2025/08/31 20:15 #349797

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Piękne pomidorki w tunelu. Moje poległy. Właśnie dziś poobrywałam ostatnie.
Koniecznie pooznaczaj dalie! Ale od Ciebie wzięłabym w ciemno 2smiech
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.164 s.