Plejone (Pleione)
Pleione to rodzaj roślin z rodziny storczykowatych (
Orchidaceae)., które w warunkach naturalnych spotkać można na górskich terenach Azji, głownie u Indiach, Tajlandii, Tybecie, na Tajwanie i w Chinach. Różne gatunki wymagają różnych warunków uprawy, ale najczęściej rosną w miejscach półcienistych i dość wilgotnych. Rodzaj nosi nazwę zaczerpniętą z mitologii greckiej - Pleione była córką tytana Okeanosa i tytanidy Tetydy, żoną Atlasa i matką Plejad, czyli siedmiu nimf , umieszczonych przez Zeusa wraz z matką, wśród gwiazd, pod postacią białych gołębic.
Rodzaj
Peione nie jest zbyt liczny, bo obejmuje 16 gatunków oraz 6 hybryd/mieszańców międzygatunkowych. Ich kwiaty mają zazwyczaj kolor biały, różowy, karmazynowy , ale spotykane są też gatunki o kwiatach żółtej barwy.
Z tego rodzaju posiadam:
- Pleione limprichtii
- Pleione formosana
Pleione limprichtii
plejone Limprichta
Storczyk upamiętniajacy nazwą XIX-wiecznego niemieckiego botanika i kolekcjonera roślin (głownie z terenu Chin), Karla Gustava Limprichta.
Pochodzenie: Chiny, Birma, Syczuan
Kwiaty: pojawiają się przed rozwojem liścia, marzec-kwiecień, czasem do maja
Kolor kwiatów: różowo karminowe płatki, rurkowata długa warżka, o postrzępionych brzegach, z czerwonymi plamkami w środku
Wymagania glebowe: odczyn lekko kwaśny, z domieszką kompostu, żwiru i odrobiny gliny, przepuszczalna, w zimie dobrze zabezpieczyć przed nadmiarem wody !!
Stanowisko: półcień
Naziemny storczyk, który może być uprawiany w naszym klimacie w ogrodzie, jednak trzeba zapewnić mu odpowiednie warunki.
Nie mam doświadczenia w tym temacie, ponieważ mój /posadzony w doniczce/ zimował trzeci sezon w przydomowym, nie ogrzewanym pomieszczeniu.
Storczyk tworzy pseudobulwy, które tworzą rodzaj spichlerza rośliny. Co roku z nasady zeszłorocznej pseudobulwy wyrasta nowy pęd.
To pierwsza pseudobulwa, od której zaczęłam przygodę z tym storczykiem

ma w tej chwili ok.3cm wysokości
Jak zaczyna kwitnienie to przenoszę do domu
a potem stawiam na stole i podziwiam kwiaty ok. 1 m-ca