Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Wystawa tulipanów

Wystawa tulipanów 2026/03/21 20:05 #357782

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 19981
Wystawa tulipanów - już XVI-ta - właśnie trwa zwyc

Dziś i jutro, 21-22 marca 2026 r. w Oranżerii Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie można zapoznać się z kilkudziesięcioma odmianami tulipanów wyprodukowanych przez polskich ogrodników.

Byłam, widziałam, podziwiałam... :kocham jakieś zdjęcia też zrobiłam, acz warunki oświetleniowe dla mojego aparatu okazały się fatalne... skończyło się na tym, że zabrałam mężowi telefon i na nim działałam :silly:

Szczególne miejsce na wystawie zajmują 3 tulipany noszące imiona Pierwszych Dam Rzeczypospolitej: Marii Kaczyńskiej, Anny Komorowskiej i Agaty Kornhauser-Dudy

'Maria Kaczyńska' - po raz pierwszy została zaprezentowana 24 kwietnia 2008 roku w Ambasadzie Królestwa Niderlandów w Warszawie

'Anna Komorowska' - swoją nazwę otrzymała 21 marca 2012 roku podczas otwarcia sezonu w ogrodach Keukenhof w Holandii

'Agata Kornhauser-Duda' - została przedstawiona publiczności 1 maja 2022 roku podczas Międzynarodowych Targów Tulipanów w Chrzypsku Wielkim

Dlaczego w tym zestawieniu zabrakło 'Jolanty Kwaśniewskiej', która też pięknym tulipanem jest, nie wiem.

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Ostatnio zmieniany: 2026/03/21 20:35 przez th.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, nowababka, nelu-pelu, Shalina, DorotaZ, Katarzyna2021, Borislava.Kirilova
Moderatorzy: takasobie
Czas generowania strony: 0.088 s.