Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Warzenie serów czas zacząć

Warzenie serów czas zacząć 2016/07/03 14:24 #9469

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Wyrób serów to wcale nie trudne zajęcie.Wystarczy mleko kupione od gospodarza. do tego podstawowe dodatki jak chusty,formy do ociekania i właściwie możemy zaczynać.

Na początek podam przepis na błyskawiczny ser gotowany lub inaczej smażony

Do wykonania pysznego sera potrzebne nam będą dwa garnki,jeden większy drugi mniejszy.



blender


Produkty:
30 gram masła
500 gr twarogu półtłustego lub tłustego
1 jajko
1 żółtko
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka gęstej śmietany
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wkładamy do mniejszego garnka rozdrabniamy przez kilka sekund blenderem
Garnek wkładamy do większego garnka z gorącą wodą (prawie wrzącą)stawiamy na bardzo małym ogniu i mieszając gotujemy ok 10-12 minut aż wszystko się roztopi i będzie jednolita masa.
Pod koniec gotowania można dodać łyżeczkę kminku
Ot i cała tajemnica sera smażonego :)

Ostatnio zmieniany: 2016/07/14 01:05 przez Poll. Powód: dodanie znacznika
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Efkaraj

Warzenie serów czas zacząć 2016/07/04 11:24 #9754

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15668
  • Otrzymane podziękowania: 48469
A tą sodą nie trzeba posypać twarogu i odczekać aż zgliwieje?
Ostatnio zmieniany: 2016/07/04 11:25 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.


--=reklama=--

 

Warzenie serów czas zacząć 2016/07/04 13:19 #9771

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Można ale nie trzeba :) kiedyś tak czekałam a teraz robię od ręki cook
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): moni

Warzenie serów czas zacząć 2016/07/04 19:39 #9838

  • MaGorzatka
  • MaGorzatka Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
  • Posty: 24
  • Otrzymane podziękowania: 57
Romanko - chyba chodzi o dodatki: masło, śmietana, żółtka.
W czasach mojego dzieciństwa Ojciec robił taki serek topiony ze zgliwiałego twarogu, ale nie mam pojęcia, czy coś tam dodawał, oprócz kminku. Ser najpierw leżał sobie na kredensie, w talerzu przykrytym sitkiem i czekało się, aż zacznie śmierdzieć :)
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Warzenie serów czas zacząć 2016/07/04 21:09 #9854

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13888
  • Otrzymane podziękowania: 33652
Ja tam wolę taki serek Romy, bo mni zawsze to zgliwienie odbierało cały apetyt.
A kminek do zgliwiałego konieczny, bo jest bardzo aromatyczny ;)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Warzenie serów czas zacząć 2016/07/05 07:55 #9894

  • Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1206
  • Otrzymane podziękowania: 3817
Mam nadzieję, że nie obrażę niczyich uczuć, ale gliwienie twarogu, a potem smażenie/gotowanie, to dla mnie koszmar dzieciństwa. Moja babcia regularnie robiła taki ser, a mnie zbierało się na .... gwizdac Musiałam wychodzić z domu, bo nie byłam w stanie znieść tego zapachu (żeby nie powiedzieć gorzej...).
Mimo, że nie jestem wybredna, smażonego sera do tej pory nie tknę, a kminek toleruję jedynie w gołąbkach polewkamax .

Za to żółte sery, to inna bajka. Od prawie dwóch lat mój eM bawi się w serowarzenie. Robi regularnie goudę, cheddar i guido, a w lodówce dojrzewa już 12 m-czny parmezan. Z innych serów - ricottę, haloumi, mozzarelllę i nasz ulubiony koryciński (w wersji z tymiankiem i czosnkiem).
Smak domowego sera - bezcenny...
Ostatnio zmieniany: 2016/07/05 08:15 przez Asia2.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): SantaRispetto

Warzenie serów czas zacząć 2016/07/05 08:38 #9900

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Asiu, chętnie skorzystamy a Waszych sprawdzonych przepisów, jak znajdziesz wolną chwilę, podzielisz się nimi? Szczytem marzeń, byłyby fotki z warzenia sera :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Warzenie serów czas zacząć 2016/07/05 08:52 #9905

  • Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1206
  • Otrzymane podziękowania: 3817
Romciu, ja jestem tylko konsumentem gwizdac . Jeżeli chłop się zgodzi, udostępnię fotorelację z następnego warzenia ;) i poproszę o przepisy - opisy.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Warzenie serów czas zacząć 2016/07/11 19:45 #11960

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Ser Koryciński
Przepis dostałam od Pawła (rispetto)
1. Niepasteryzowane, świeże mleko należy podgrzać do temperatury około 37 st. C.
2. Dodać odpowiednią ilość podpuszczki (rozpuszczonej w 50 ml wody) zgodnie z dawkowaniem na opakowaniu oraz łyżeczkę soli na 10 l mleka.
3. Mieszać 1 minutę, później jeszcze minutę, ale delikatniej i jedynie po górnej warstwie mleka. Odczekać 30 minut.
4. Skrzep pokroić na ziarna o wielkości nieco mniej niż 1 cm. Lekko wymieszać i odczekać 30 min.
5. Pokrojony skrzep odcedzić i ułożyć na formie do sera korycińskiego.
6. Wstępne dojrzewanie należy przeprowadzać w temperaturze pokojowej i trwać powinno ono około jednej doby. W tym czasie ser należy odwracać co około 2 godziny przez pierwsze 6 godzin, później rzadziej np. co 6 godzin.
7. Po tym czasie ser należy solić w solance w temperaturze pokojowej przez 12-48 godzin (w zależności od wielkości sera - np. małe sery około 0,5-1 kg przez 12 godzin
8. Roztwór solanki to 1:5 czyli kilogram soli (polecamy niejodowaną) na 5 litrów wody.
9. Potem ser wyjmujemy z solanki, zostawiamy do obciekania, wkładamy do lodówki. Ser dojrzewa nawet do 2 miesięcy, jednak można zacząć jeść nawet następnego dnia.



Pozostałe fotki później bo mi coś się knoci
Ostatnio zmieniany: 2016/07/11 19:50 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): moni

Warzenie serów czas zacząć 2016/07/11 19:55 #11967

  • rispetto
  • rispetto Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Homo hortulus
  • Posty: 1458
  • Otrzymane podziękowania: 3354
Przepis to od mojej M. Ja tylko stukałem na klawiaturze ;)
A to efekty tych przepisów


Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Roma, Ave, moni

Warzenie serów czas zacząć 2016/07/11 21:40 #12052

  • rispetto
  • rispetto Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Homo hortulus
  • Posty: 1458
  • Otrzymane podziękowania: 3354
Znalazłem jeszcze zdjęcie po uwędzeniu :)


Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Efkaraj, takasobie, Ave, moni

Warzenie serów czas zacząć 2016/07/12 12:31 #12240

  • kerovyn
  • kerovyn Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Posty: 95
  • Otrzymane podziękowania: 116
O ja pierniczę, ale mi ślinka pokapała :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: jakie seeeeeryyyy....
Kurczę, uwielbiam sery. O podpuszczkowych opowiadał mi znajomy Gruzin, czytałam potem gruzińskie przepisy i robi się je prosto. A z takiego sera potem się piecze apetycznie wyglądające chaczapuri - które mnie męczy już od roku bo kocham takie proste, wsiowe jedzenie. Podpuszczkę można nabyć w necie - syntetyczną też, coby nie mieć bydła na sumieniu, tylko skąd tu w mieście mleko od krowy..... ale ostatnio dostałam namiar na "gospodarza" - może by się udało....

Gliwiucha czyli ser smażony tez robiłam ale nie w kąpieli wodnej, tylko bezpośrednio na patelni no i po poznańsku czyli ze śmiedziucha. Fetorek był i owszem ale taka uroda serka smażonego rotfl rotfl . Bardziej hardcorowy jest herceński rotfl . Ale jeśli kogoś to męczy, bo gusta różne to faktycznie warto skorzystać z przepisu Romy....

pytanko: ile sera (w kg) wychodzi z 10 l mleka?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia1704

Warzenie serów czas zacząć 2016/07/13 21:25 #12679

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 27036
  • Otrzymane podziękowania: 73262
Romka, robie z wnukami Twoj ser, ile to 30 g masła??? :mur
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Warzenie serów czas zacząć 2016/07/14 00:23 #12755

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
To jest łyżeczka masła (3 dkg)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Warzenie serów czas zacząć 2016/07/14 01:02 #12761

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 27036
  • Otrzymane podziękowania: 73262
No rychło w czas, jak sery są już zrobione :diabelek Jakoś sobie poradziliśmy. :diabelek

Zrobiliśmy sery z 2 porcji z przepisu i gotowa masę rozlaliśmy do 6 kokilek. Do każdej dodaliśmy inne zioła i przyprawy, aby wybadać, jaki nam najbardziej smakuje. Wybór padł na
1/ majeranek
2/ paprykę suszoną wędzoną
3/ świeży rozmaryn
4/ kminek w ziarenkach
5/ pieprz zielony marnowany

Szósta kokilka, to ser bez dodatków. Rokowania sa dobre, bo gar i łyżka, którą mieszaliśmy masę w kąpieli wodnej, zostały oskrobane i wylizane do czysta. Jutro na śniadanie próba generalna z solonym masełkiem islandzkim :kocham

Oto dowód,że nie zalewam ... hu_rra
...masa w kąpieli wodnej



Dwa smaki serka - z majerankiem i papryką wędzoną






Takze jutro próba małosolnej, kiszonej kapustki pekińskiej, ale to już w innym wątku :mniam

.
Ostatnio zmieniany: 2016/07/14 01:04 przez Poll.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Warzenie serów czas zacząć 2016/07/14 07:48 #12778

  • rispetto
  • rispetto Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Homo hortulus
  • Posty: 1458
  • Otrzymane podziękowania: 3354
kerovyn napisał:

pytanko: ile sera (w kg) wychodzi z 10 l mleka?
Ok. 1,5-1,7 kg
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Gosia1704, kerovyn

Warzenie serów czas zacząć 2016/07/15 12:12 #13183

  • Shirall
  • Shirall Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 707
  • Otrzymane podziękowania: 1629
To ja dziś wypróbuje przepis na ten serek smażony bo w domu uwielbiamy smierdziucha w każdej postaci :mniam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Warzenie serów czas zacząć 2016/07/15 12:26 #13188

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 27036
  • Otrzymane podziękowania: 73262
Ser smażony, to raczej rodzaj serka topionego, nie dojrzewającego śmierdziucha, które - nawiasem pisząc - też uwielbiam. :mniam

Wersja z rozmarynem dziś na śniadanko :mniam

Ostatnio zmieniany: 2016/07/15 12:27 przez Poll.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Efkaraj, Dagusia

Warzenie serów czas zacząć 2016/07/15 15:53 #13235

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13888
  • Otrzymane podziękowania: 33652
Pola, ten kawałek chlebka tak apetycznie wygląda, że jak przyjadę do domu to chyba muszę go zrobić również :mniam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Warzenie serów czas zacząć 2016/07/16 09:43 #13357

  • kerovyn
  • kerovyn Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Posty: 95
  • Otrzymane podziękowania: 116
Poll napisał:
Ser smażony, to raczej rodzaj serka topionego, nie dojrzewającego śmierdziucha, które - nawiasem pisząc - też uwielbiam. :mniam



no nie do końca się zgadzam ;) pl.wikipedia.org/wiki/Ser_domowy_sma%C5%BCony
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Czas generowania strony: 0.187 s.