Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Chleb i bułki własnego wypieku
2026/01/26 09:18 #355976
markita
Platynowy forowicz
Otrzymane podziękowania: 8686
Ewo Niestety oprócz słonecznika nie ma tam żadnego ze składników, które wymieniłaś.
To jest chlebek keto - czyli prawie bez węglowodanów. Zawiera twaróg (dałam tłusty, sernikowy), jajka, masło orzechowe. Sól i proszek do pieczenia.
Ostatnio testuję takie wypieki, bo odstawiłam gluten, a teraz ograniczam mocno węglowodany.
Za tę wiadomość podziękował(a): halszka, Ave
2026/01/26 14:21 #355986
halszka
Wylogowany
Platynowy forowicz
Otrzymane podziękowania: 8854
Tak sobie pomyślałam, że to może być wypiek keto. Moja siostra piecze keto-bułki z sera - podobno całkiem smaczne jeśli są jedzone od razu po upieczeniu..
Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2026/01/26 14:22 przez halszka.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie
2026/01/26 15:46 #355988
markita
Platynowy forowicz
Próbowałam takich bardziej serowych przepisów, ale mi nie smakują, taki sernik na słono, fuj. Ale już z dodatkiem babki płesznik i zmielonego siemienia wychodzą całkiem niezłe, a wyglądaja jak prawdziwe bułki
2026/01/26 19:26 #355994
markita
Platynowy forowicz
Miłko jeśli chodzi o konsystencję, to trzymają się zadziwiająco dobrze, kromeczki jak z obrazka, tak samo bułki w przekroju. A syte są faktycznie, bo składają się na ogół z dośc tłustych składników, jak to na keto.
Ja jem tradycyjnie z masłem, a ten ostatni z masła orzechowego z masłem i dodatkowo dżemem bez cukru, bo jest mocno zapychający. Dwie kromeczki na śniadanie i kilka godzin bez uczucia głodu.
2026/01/30 08:43 #356058
takasobie
Moderator
Otrzymane podziękowania: 55933
Chyba nie ma. Muszę nadrobić. Ale to takie samo ciasto jak na bułeczki cynamonowe.
Przepis na ciasto bułeczkowe (na chałkę, na paszteciki, bułki maślane):
0,5 kg mąki pszennej
szklanka mleka
2 jajka
5 dag cukru,
3 dag drożdży
szczypta soli
1/3 kostki miękkiego masła
Wszystkie składniki zagnieść wyrobić i odstawić na 1 godz do wyrośnięcia. Potem kształtować wedle potrzeby: warkoczyk na chałkę, kuleczki na bułki, wałkować na paszteciki i różnego typu zawijańce.
Piec ok. 20 min w 180 st.