Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród już nie weekendowy

Ogród już nie weekendowy 2025/06/07 22:22 #345477

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4710
Napisałam się i post poszedł w kosmos... :diabelek

Było zimno, teraz jest już ciepło i pada :deszcz wszystko dostało kopa i rosnie jak szalone.

Przybywa kolorków...

Ostatnio kręcą mnie takie miniaturowe roślinki jak cymbelaria, którą dostałam od Gosi (z Łowicza) :buziak

Orlaya pokazała się w wielu miejscach na rabatach. Szkoda, że nie jest wieloletnia, ale mam nadzieję, że się będzie siała na potęgę, bo podoba mi się bardzo.
Nasiona potrzebują jednak przemrożenia. Dopiero po pobycie w zamrażarce i wysianiu , w tym roku dała czadu.

Uruchomiłam w końcu moją dziurkę w ziemi z wodą. Najbardziej ucieszyła się żabka, chyba ubiegłoroczna rezydentka.

Deszczyk bardzo potrzebny, ale to ślimakowe towarzystwo tez poczuło blusa i zaczyna wyżerać mi hosty teacher . Nigdy nie stosowałam niebieskich granulek, ze względu na innych mieszkańców ogrodu, ale widok dziurawych liści może zmienić moje nastawienie.

Podobnie jak w tym roku nie pozwolę mrówkom zniszczyć mi warzywnika. Takiej inwazji tych małych potworków nigdy nie miałam. Zawłaszczają wszystko...trawnik, warzywnik, rabaty, każdy kamień, nawet meble ogrodowe. Masakra.

Dobrze, że z daleka ich nie widać... wink-3

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, edyta, th, Kalmia, takasobie, VERA, Semper, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród już nie weekendowy 2025/06/08 08:23 #345518

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17997
U mnie orlaya wysiała się sama. W zeszłym roku miałam na rabacie kilka sadzonek, a w tym pojawiały się już same ;).
Mrówek mam mnóstwo, ale nie widzę, żeby wyrządzały realne szkody. Ślimaki spotykam pojedyncze - może jeże i turkucie wyjadły towarzystwo :diabelek .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, Ave

--=reklama=--

Ogród już nie weekendowy 2025/06/08 10:33 #345529

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3964
Mam nadzieję że tym razem cymbalaria zadomowi się u Ciebie ,jeśli by się buntowała przyjeżdżaj po nowe sadzonki.Mrowek też mam plagę ,na szczęście z kretami i nornicami psy zrobiły porządek a ze ślimakami moje brudaski rozprawiają się na bieżąco ,tzn kosy je pożerają
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave

Ogród już nie weekendowy 2025/06/08 18:56 #345577

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6810
Owszem, jak pisze Edytka, orlaja (cudowna, cudowna - Elsi, dzięki :buziak ) wysiewa się sama i zostaje w ogrodzie. Ewentualnie możesz pobiegać z miotełkami pełnymi nasion po różnych rabatkach i wysiać je tam, gdzie chcesz.
Do mnie raz, wczesną wiosną, zawitała koleżanka, która "lubi pielić" :lol: Zleciłam jej ścieżkę na różance, z plantacją perzu. Wracam po jakimś czasie - a tej znudziło się zarywanie perzu na ścieżce i weszła pod róże, gdzie miała kwitnąć teraz orlaja :lol: Tak że wiesz... :mur
Ale, na szczęście, gdzie indziej nie zdołała mi tego cudeńka unicestwić :lol:

Ale masz wygolone trawniki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ostatnio zmieniany: 2025/06/08 18:57 przez Siberia.

Ogród już nie weekendowy 2025/06/08 20:20 #345589

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6029
Ewa, orlaya będzie, byle nie pielić zbyt gorliwie (vide - co, napisała Siberka :) ).
U mnie też trwa walka z mrówkami, zaczęły wynosić beton spot bloczków schodowych :mlotek .
Wprawdzie kupiłam jakiś środek na to tałatajstwo, ale w tzn. międzyczasie mąż posypał schody pieprzem
i - póki co - zaprzestały swojej niszczycielskiej działalności.
W ubiegłym roku też nie mogłam poradzić sobie z inwazją ślimaków.
Kilka razy robiłam akcję zbierania ślimaków dla kaczek koleżanki, ale potem zaczęłam też je dokarmiać,
granulkami, no, tymi bezpieczniejszymi dla innych stworzeń.
W tym roku jest ich znacznie mniej, tych małych skorupkowych i golasów,
bo winniczki mają się dobrze (tych kaczuchy nie jadają, a i my nie za bardzo cenimy ich smak polewkamax ) .
Muszę znowu je wynieść za górkę, ale wcześniej trzeba je oznaczyć, by sprawdzić, czy nie za blisko i czy nie wracają wink-3 .
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....

Ogród już nie weekendowy 2025/06/16 23:05 #346133

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Edytko mam nadzieję, że z orlayą u mnie będzie tak samo jak u Ciebie zwyc

Gosia1 - na cymbalarię chucham i dmucham. Zawsze mam moralnego kaca jak uśmiercę roślinke, którą dostałam w upominku. :oops:

Siberio - "Fajna" koleżanka polewkamax Może jednak nie wszystko wypieliła.
No, niestety, murawę strzygę często, bo póki co, rośnie jak szalona. Przyjdą upały, zrobi się klepisko, i sprawa koszenia sama się rozwiąże wink-3
Poza ty,. ja bardzo lubię ten "stan" po koszeniu i dlatego kosiarka jest w częstym użyciu. No i sama czynność koszenia mnie uspokaja zwyc

Elsi - znaczenie slimaków - niezły pomysł :silly: Zdaża mi się czasami wyrzucić parę szt na nieużytki i zastanawiam się wtedy czy one nie wrócą... gwizdac

Mam teraz intensywny czas. Dziecko przyjechało do domu, a że potrzebuje często się przemieszczać, to ciągle gdzieś jeździmy..Nie mam czasu ani na Forum ani nawet robić fotek ... a tak pięknie kwitną róże. :omg
To choć coś z przed kilku dni

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, takasobie, Semper, nowababka, Elżbieta, Grażka

Ogród już nie weekendowy 2025/06/17 00:26 #346140

• Grażka
  • Grażka Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 330
cudowna szałwia, bardzo je lubię :bravo

Ogród już nie weekendowy 2025/06/29 22:29 #346847

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10907
Czyli, wszyscy mamy intensywny czas.
Dopiero dotarlam do Ciebie.
Masz przepiękny ten cienisty zakątek
Dlaczego dopiero uruchomiłaś oczko? Wylewasz wodę?
Ja zostawiam na zimę

Ogród już nie weekendowy 2025/06/30 19:41 #346925

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 52503
Myślę, że wiosna była dla nas łaskawa pokazując nam swoje wszystkie oblicza. Zimno - ciepło, sucho- mokro , to spowodowało ta obfitość. Ja te nie narzekam, trochę pielenia miałam, ale dało się wytrzymać.
Coś "sprzed kilku dni" piękne, soczyste. Marze o takiej kępie szałwii, ale u mnie rośnie - tak sobie 2smiech

Ogród już nie weekendowy 2025/06/30 22:40 #346939

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gosiu Margo - ja wylewam wodę na zimę , bo czyszczę kastrę. Po sezonie dużo różności się tam zbiera. A rośliny i tak kupuję nowe.
Może w tym roku zostawię wodę... zobaczę jak przezimuje zielenina.
W tym roku kupiłam żabieńca babkę, z tymi drobnymi kwiatuszkami , i jestem nimi zauroczona.

Miłeczko, fakt, więcej wilgoci i papu zaskutkowało u mnie buszem. Właśnie oglądałam ogrodzenie i to co tam szaleje... trzeba będzie wejść z jakąś maczetą i zredukowac ilość bluszczu i winobluszczu, bo nie da się przejść za pergolą.
Szałwie na moich piachach sobie radzą. I nawet niektóre się sieją. Pozwalam im, bo szałwie lubię.
Niezawodna jest szałwia omszona Rosakonigin. Rośnie wielkie kępa, a w sezonie aż brzęczy od owadów...

Sezon różany w pełni. Część panienek nie dała się zbajerować rożnymi wynalazkami (jak mączka bazaltowa) i oczywiście prezentuje czarną plamistość, ale część podjęła walkę i na razie daje radę 2smiech

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Kalmia, piku, takasobie, VERA, Semper, nowababka, Elżbieta, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród już nie weekendowy 2025/07/01 07:37 #346970

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewuniu w moim płytkim bajorku rośliny zimują więc u Ciebie też dadzą radę.Pieknie kolorowo u Ciebie

Ogród już nie weekendowy 2025/07/01 09:15 #346974

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
No to je zostawię :przytulam

Natyrałam się wczoraj i dzisiaj ledwie łażę. Skosiłam murawę w dalszej części ogrodu, bo przed zlotem uporałam się z połową. Potem było podlewanie warzywnika i to nie tylko u mnie, ale i u siostry, bo jest na wyjeździe, a deszcze jakoś słabo namoczyły to wszystko.
Z lekkim niepokojem myślę o tym tygodniu i tych afrykańskich temperaturach jakie mają być. No i deszcze zapowiadają u mnie dopiero za tydzień, jeśli w ogóle będą.
:witaj
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Danusia, janka.p

Ogród już nie weekendowy 2025/07/08 21:12 #347453

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24370
Ewuś ale cudne masz te potwory różane zdziwko :kocham
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród już nie weekendowy 2025/07/08 23:42 #347476

• Grażka
  • Grażka Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 330
piękne ogromne róże :bravo ja mam tylko jedną pnącą, one jednak potrzebują trochę miejsca a u mnie ciasno :)

Ogród już nie weekendowy 2025/07/08 23:53 #347478

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17486
Przyciągnął mnie do ciebie Ewo zapach tych 'panienek' jak mówisz :lol:
Mam kilka ale okrywowych, które nie pchną niestety... choć i tak mnie cieszą do późnej jesieni.

Wasz ogród bujny, kolorowy - nie widać suszy po nim.
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Ogród już nie weekendowy 2025/07/09 04:18 #347481

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Danusiu, lubię te "różane potwory" szczególnie w czasie ich kwitnienia. Potem jakoś nieszczególnie darzę je estymą (jak trzeba czyścić i przycinać, a kolce niektóre maja, oj mają) :diabelek

Grażka , moja "różana choroba" w dawniejszych latach zaowocowała sporą ilością róż, ale rok 2012 (kiedy zima dokonała ich pogromu) i czarna plamistość, która do tej pory kocha moje róże) wyleczyły mnie z nowych zakupów.

Neluś, może suszy nie widać, bo busz to kamufluje wink-3 ale na moich piachach woda zawsze będzie deficytem. Nawet ulewy przez moment robią na podwórku jezioro, które po 2-3 godzinach znika.

Zieleń nie jedno ma imię... niby jeden kolor, a ile możliwości.

Kiedy kilka lat temu kupowałam smotrawę okazałą "straszono" mnie, że się będzie panoszyć. Posadzona w mało sprzyjającym jej miejscu grzecznie siedzi i panoszą się na niej tylko różne zapylacze 2smiech

Jakoś sporo mam tego żółtego koloru, a nie planowałam think:

A ten żółty akurat mi nie przeszkadza... dynia Gold Nugget, rośnie jak cukinia i nie wypuszcza długich pędów. Taka kompaktowa jest. gwizdac

Ostatnio zmieniany: 2025/07/09 04:21 przez Ave.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Kalmia, takasobie, Semper, nowababka, nelu-pelu, Danusia

Ogród już nie weekendowy 2025/07/09 20:45 #347560

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 52503
Lubię Twoją "różana chorobę" wink-3
Ciekawa ta dynia, muszę ją posadzić w przyszłym roku think:

Ogród już nie weekendowy 2025/07/09 21:42 #347573

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewuś róże masz piękne a że troszkę kaleczą…oj jedną wadę mogą mieć .Muszę zerknąć do mojej Twojej dyni

Ogród już nie weekendowy 2025/07/09 21:53 #347576

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17997
Ja też lubię tę babkę wodną zwyc .
Jak dynia dojrzeje, to podziel się wrażeniami smakowymi :tup . Widać, ze produkuje mnóstwo owoców :mniam .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Ostatnio zmieniany: 2025/07/09 21:54 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave, Danusia

Ogród już nie weekendowy 2025/07/11 15:11 #347676

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Jak na razie - przestało padac. Chmurzy się, coś tam kapnie, ale nawet przez chwilę wyjrzało :slonko Beczki i pojemniki pełne hu_rra
Rośliny odżyły.

Niektórzy narzekają na zimno, ale mnie takie temperatury odpowiadają. Nie wiem czy to fejk news, czy prawda z tymi potwornie wysokimi temperaturami za niedługo ( u nas prognozują +37 !!!) ale wolę to co jest teraz. Nawet jak nie jest optymalnie , jak dla mnie, czyli koło 25 st.

Lilie zaczynają swój pokaz. No i moja jedyna dalia Labirynt, której nie zamordowałam przy zimowym przechowywaniu też zaczyna.

I jeżówki, bardzo je lubię. Motyle i różne bzykacze też.

Ostatnio zmieniany: 2025/07/11 15:13 przez Ave.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, Semper, nowababka, nelu-pelu
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.186 s.