Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Syzyfowe prace

Syzyfowe prace 2025/10/14 08:51 #351992

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4934
Dziękuję Ewuniu Szkoda że nie wiedziałam wcześniej bo zawiązywały dużo owoców
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Syzyfowe prace 2025/11/23 20:35 #353817

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6966
Koniec października/listopad (żeby pajęczyny obmieść;))
I komu to przeszkadzało, że kolorowo było? :nie_wiem
Zimująca chryzantemka bez nazwy z krakowskiego ogrodu botanicznego, gdy jeszcze organizował sprzedaż nadwyżek:

Aster Connecticut:

Siewki Double Ellen:

Po licznych niepowodzeniach miałam już omijać cyklameny szerokim łukiem ale jak już na wiejskim targu sprzedawali, to przygarnęłam:

"Golden Sun" w czerwonej sukience:
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, edyta, th, Kalmia, takasobie, edulkot, nowababka, nelu-pelu, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

--=reklama=--

Syzyfowe prace 2025/11/23 20:52 #353818

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7266
Uuuu, koleżanko... Masz jesienny powojnik, a ja nie mam??? zdziwko

Już poszłam do sklepu i się zrujnowałam wink-3
Za tę wiadomość podziękował(a): janka.p, SantaRispetto

Syzyfowe prace 2025/11/23 20:52 #353819

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
W żółtych płomieniach liści:

Naturalna miotła;), czyli kruszyna Firn Line. Nawet nie trzeba nic wiązać, wystarczy ściąć wink-3

Oczar się wtapia:

i Blue Rabbit też:
Ostatnio zmieniany: 2025/11/23 21:51 przez th.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Siberia, edyta, th, Kalmia, piku, takasobie, edulkot, nowababka, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Syzyfowe prace 2025/11/23 21:05 #353820

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 80699
Janeczko, ten Blue Rabbit, to modrzew o takiej pokracznej formie?
Za tę wiadomość podziękował(a): janka.p

Syzyfowe prace 2025/11/23 21:08 #353821

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
A dziś:

Udało mi się jeszcze w piątek, zanim mocniej zasypało tym białym wykopać mieczyki, wczoraj, ponieważ nawet ja nie jestem tak zdesperowana, żeby w takich warunkach grzebać w ziemi zajęłam się przerabianiem sterty gałęzi, która od wiosny mi się uzbierała, na zrębki a dziś skróciłam te tuje ze zdjęcia o 1/3 wysokości, bo po pierwsze nie miałam czasu zrobić tego wcześniej (a wiosną znowu na bank zabrakłoby mi na to czasu), a po drugie, żeby mieć już przygotowany materiał na ewentualne okrycie wrażliwców, typu cedry libańskie.
I pora znowu wracać :(

Ostatnio zmieniany: 2025/11/23 21:54 przez th. Powód: Postawienie zdjęć do pionu
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Kalmia, takasobie, edulkot, Ave, nowababka, nelu-pelu, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Syzyfowe prace 2025/11/23 21:30 #353824

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Siberia napisał:
Uuuu, koleżanko... Masz jesienny powojnik, a ja nie mam??? zdziwko Już poszłam do sklepu i się zrujnowałam wink-3

Sibi, to teraz tylko nie popełnij mojego błędu i posadź go z dala od wszystkiego 2smiech

Poll napisał:
Janeczko, ten Blue Rabbit, to modrzew o takiej pokracznej formie?

Tak, naturalnie ma taki lekko pogięty pokrój.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, SantaRispetto

Syzyfowe prace 2025/11/23 23:01 #353826

• SantaRispetto
  • SantaRispetto Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1975
Ale aż tak się się rozłazi, bo ja lubię białe chmurki, mam już taki niewysoki biały powojnik, ale kwitnie wiosną i nie szaleje. Obłoczkisą zawsze na probsie, bardzo lubię :lol:

Syzyfowe prace 2025/11/24 12:44 #353839

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
SantaRispetto napisał:
Obłoczkisą zawsze na probsie, bardzo lubię :lol:

Też lubię, dlatego jeszcze nie wyleciał z centralnej miejscówki, bo jesienią jednak robi robotę. Ogólnie to świetna roślina, o ile tylko ma się dla niej dużo miejsca i nie trzeba z nią nieustannie walczyć o życie innych, niebacznie posadzonych w pobliżu 2smiech. Gdybym miała tak z dziesięć metrów bieżących dużego, wolnego płotu kochałabym go bez zastrzeżeń rotfl . Sadzisz jednego takiego w połowie i masz cały płot ogarnięty, bo nic się go nie ima (żaden uwiąd, nawet pomrowy nie były w stanie go pokonać), rośnie jak bambus na sterdach, niezawodnie kwitnie, do tego młode liście miewają śliczne srebrne obwódki, no czego chcieć więcej? A ja go sobie posadziłam przy podporze 1,6m wysokości i 0,6m średnicy... Nauczyłam się go już bezlitośnie ciąć 4-5 razy w sezonie, bo inaczej wydusiłby wszystko, w obrębie co najmniej 5 metrów od korzenia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, piku, takasobie, nowababka, nelu-pelu, a.nia, SantaRispetto

Syzyfowe prace 2025/11/24 20:47 #353896

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25475
Noooo i bardzo ładnie a co to tylko w górach ma być śnieg?? rotfl rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Syzyfowe prace 2025/11/25 15:08 #353930

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Danusia napisał:
a co to tylko w górach ma być śnieg?? rotfl rotfl

Nic do śniegu nie mam, no skąd;) 2smiech , po prostu chciałabym być taką osadą, jak u Asterixa i Obelixa (wszędzie Rzymianie, tylko jedna gallijska wioska się broni), a u mnie mogłoby być tak, że wszędzie dookoła śnieg i mróz, tylko w jednej wiosce wiosna! polewkamax
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, takasobie, edulkot, nowababka, Danusia, Katarzyna2021

Syzyfowe prace 2025/11/25 18:46 #353945

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25475
No nie wiem co koleżanka bierze ale dobrze działa polewkamax
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Syzyfowe prace 2025/12/07 17:24 #354420

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 26904
Janko nawet nie wiedziałam że masz aż tyle róż i jesteś ich miłośniczką zdziwko

Podobno widziałaś na żywo różę Łukasza Rojewskiego 'Smocza Krew', pamiętasz czy ona jest pełna czy pojedyncza?
Razem z Monią robimy zestaw róż Rojewskiego i usiłujemy wyszukać wszystko co się da o nich a informacji jest tyle co nic.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"

Syzyfowe prace 2025/12/09 15:40 #354488

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
edulkot napisał:
Janko nawet nie wiedziałam że masz aż tyle róż i jesteś ich miłośniczką zdziwko

Jakoś tak wyszło, że skradły moje serce 2smiech
edulkot napisał:
Podobno widziałaś na żywo różę Łukasza Rojewskiego 'Smocza Krew', pamiętasz czy ona jest pełna czy pojedyncza?

Pojedyńcza. Cudem uchowało mi się jej zdjęcie (jedno z dwóch z dnia, gdy odwiedzaliśmy Aflopark, bo resztę sobie omyłkowo skasowałam :mlotek ). Jakość wprawdzie kiepska ale cośtam z niej widać.

Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, edulkot, nowababka, a.nia

Syzyfowe prace 2025/12/09 16:50 #354494

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Bo te kolczaste panienki są takie urocze że kradną serca.

Smocza krew ma pojedyncze kwiatki i dość ciemne. Czy może są podobne do róży Dolidarność bo ta ma synonim Red Dragon?
Róże Rojewskiego to taka wielka. tajemniczość.

Syzyfowe prace 2025/12/09 17:49 #354502

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
edulkot napisał:
Bo te kolczaste panienki są takie urocze że kradną serca.

zecydowanie potrafią omotać człowieka. Nie tylko w przenośni wink-3 .
Solidarności na żywo jeszcze nie widziałam, mogę porównać z Samurajem i Aragornem. Smocza krew jest tak ze dwa tony ciemniejsza, niż Samurai, bardzo blisko Aragorna, tylko w ujednoliconym mocno czerwonym kolorze, bez różu, który jest w opisach Solidarności (u Chodunów jej kolor określają jako malinowy, u Ewy Jarmulak "różowo-czerwona").
Faktycznie z różami Rojewskiego nie jest łatwo, sama się zdziwiłam, jak przeczytałam u Ciebie w wątku, ile ich już stworzył (co pewnie jest jednym ze źródeł problemu), chyba największym ich katalogiem jest ta jego różanka w Afloparku, planuję się tam w przyszłym roku wybrać, bo to w ogóle, jak całość, założenie cieszące ogrodmaniaka;).
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, takasobie, edulkot

Syzyfowe prace 2025/12/09 18:55 #354509

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Janeczko dziękuję :buziak
Jak jest ciemna to nie Solidarność bo mam i zdecydowanie inny odcień czerwieni niż Aragorn.
Zrobiłam wątki tym różom Rojewskiego które u mnie kwitły, możesz pooglądać.
Teraz zrobiłam wątki róż które Ty masz, jak masz tegoroczne zdjęcia możesz wstawić.

Syzyfowe prace 2025/12/12 00:58 #354584

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 19220
Janko... no jakże mógł Ci się tak omsknąć paluszek, że usunął róże z Afloparku... rany... 037 choć ja nie lepsza... zdjęcia mam... wszystkie z daleka... nic do rozpoznania 2smiech
Ta czerwień 'Smoczej krwi' jest boska, taka nasycona! :woohoo: Tyle że nie jest odpowiedzią na nasze z Majką poszukiwania jakichkolwiek treści na temat tajemniczej róży, którą zakupiła pod nazwą 'The Red Dragon'... niestety ani Rojewski, ani Sobieszek, zahaczeni na fejsie, nie napisali pół słowa... gwizdac tyle wiemy, że nie jest to 'Solidarność', która jako synonim ma 'Red Dragon' (bez 'The'), ale czy to Sobieszek się pomylił, czy Rojewski w międzyczasie zmienił nazwę, co się już zdarzało? :nie_wiem A tak trza cierpliwie czekać, aż objawi się kiedyś w ofercie jakaś nówka pełna czerwona.

A tymczasem... może byś nam coś poopowiadała o 'Cesarskim parasolu'? Widziałam tylko zdjęcia zakupowe a jakaś sesja w ogrodzie się dokonała?

Też planuję wizytę w Afloparku... jak również zlustrowanie Pól Mokotowskich pod kątem róż ukrytych w trawach... jak również ogrodów Zamku Królewskiego, bo 'Królowa Warszawy'... jak również okolic Parku Fontann, bo 'Prezydent Stefan Starzyński'... jak również ogrodów wilanowskich, bo gdzie miałaby wylądować 'Marysieńka'/ SwallowLand', jak nie tam zwyc

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Ostatnio zmieniany: 2025/12/12 01:10 przez th.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, edulkot

Syzyfowe prace 2025/12/13 09:51 #354623

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
th napisał:
A tymczasem... może byś nam coś poopowiadała o 'Cesarskim parasolu'? Widziałam tylko zdjęcia zakupowe a jakaś sesja w ogrodzie się dokonała?

Niestety, poza tym zakupowym mam go tylko na tym drugim akurat ocalałym zdjęciu z Afloparku 2smiech

Mam w ogóle mało zdjęć z tego sezonu. Zebrałam się na okoliczność założenia wątku a potem miałam w planach (znaczy mam nieustająco dalej) przysiąść do kupienia sobie aparatu i nauczenia się jego obsługi, żeby coś wreszcie było na moich zdjęciach widać. Tylko ten wieczny niedoczas krecigl . Jakby tak zechciało sypnąć śniegiem i mrozem na kilka tygodni, żebym nie mogła ruszać się z domu to może by się udało. Ale pewnie nie zechce, trzeba coś innego na znalezienie czasu wymyślić think:
Ostatnio zmieniany: 2025/12/13 09:52 przez janka.p.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, edulkot, nowababka

Syzyfowe prace 2025/12/13 10:24 #354625

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Kaliny Charles Larmont i December Dwarf startują z rozwijaniem pąków, chociaż wolałabym, żeby się z tym nie spieszyły, bo jeśli rozkwitną teraz, to gdy przyjdzie mróz (a przyjdzie), nic z nich już nie będzie.

Dereń jadalny też w blokach startowych do kwinienia ale temu dla odmiany chyba nic nie szkodzi

Dla przełamania tych ponurych szarości skimia z jesiennych zakupów
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Kalmia, piku, takasobie, edulkot, Semper, nowababka, a.nia
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.155 s.