Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: 597 metrów zieloności

597 metrów zieloności 2021/05/01 20:39 #234723

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24959
Święto pracy-uczczone intensywną pracą ....co teraz czuję w kościach ,ale i zadowolenie jest hu_rra i nawet niech jutro pada to odpocznę 2smiech

Danusiu ,Efkoraj, Tomku ,Aniu ,Ave, Miłko-żarnowcowi służyły poprzednie łagodne zimy i potrafił zachwycić ,ale wiedziałam ,że nie jest rośliną długowieczną :placz a co do budleji to faktycznie jeszcze poczekam bo to żywotna roślina, żarnowca też jeszcze nie wycięłam bo a nuż.....znaku życia nie daje też posadzona jesienią parocja Persian Spire a także co najlepsze posadzona po raz trzeci hortensja Wim's Red -jakże ona musi mnie nie lubić :mur .Posiałam marchewkę i buraczki ,zostały ogórki i pomidory ,ale to nie przy tych temperaturach, Zamówiłam tunel 3mx1 z agrofibry dla pomidorów i papryki ,bo ciepla w nocy nie widać krecigl
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): nowababka, Elżbieta, Danusia, dultom

597 metrów zieloności 2021/05/02 10:01 #234787

• elakuznicom
  • elakuznicom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 996
Kurcze, Żanetko taki piękny szczodrzeniec. W polach tuż obok działki rosną żarnowce, widok niesamowity,niczym nie osłonięte, wiatr, mróz im nie straszny. postanowiłam przenieść kępkę na samym
początku działkowania i cieszyłam się nim przez rok może 3, też u mnie wymarzł a w polach dalej jest i zachwyca, nie wiem o co tu chodzi, Do dzisiejszego dnia wyrywam jakieś jego siewki.
Myślałam wprowadzić szczodrzeńca do siebie ale zrezygnowałam skoro te zwykłe nie dają rady, ile go miałaś lat? W piątek i sobotę spędziłam na działce, piątek ze :slonko , sobota gorzej u nas na działce w ogóle nie padało od ostatniego wyjazdu, sucho jak nie wiem. Pierwsze co to po rozpakowaniu podlewanie wiaderkiem i gdzie nie gdzie z węża bo nie wszędzie mam popodłączanę węże kropkujące. U mnie dużo zimniej jak u Ciebie no i sucho, cieszą kwitnące jeszcze ciemierniki i kilka kępek śnieżników, szafirków.tulipanów, narcyzy. Najcudniej kwitnie i cieszy mój barwinek swoimi niebieskimi kwiatkami w masie po prostu zachwyca. Na pewno sporo róż wypadnie dając miejsce na coś nowego ale z wykopaniem korzeni będzie problem, teraz w Łodzi pada dość intensywnie, muszę zadzwonić do sąsiadki działkowej i spytać czy tam też coś leci z nieba, często tak jest że wszędzie leje a na działce jak ksiądz kropidłem.
Wypoczywaj :buziak :buziak
pozdrawiam Ela

--=reklama=--

597 metrów zieloności 2021/05/02 11:01 #234792

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
No i mam zasłużony dzień lenia 2smiech bo :deszcz :deszcz :deszcz od rana, szkoda tylko ,że jest tak zimno bo zaledwie 6stopni....
Elu- mam go 5 lat ,był jeszcze jeden ,ale tamten wypadł po pierwszej zimie.... u mnie tez dwie a może trzy róże wypadną ,także ogólnie miejsca trochę będzie 2smiech ,mam nadzieję ,że i Tobie dobrze podleje ,u mnie w zasadzie od jesieni jest mokro...mam nadzieję ,ze jutro da się coś porobić
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności
Za tę wiadomość podziękował(a): Elżbieta, elakuznicom, Danusia, dultom

597 metrów zieloności 2021/05/02 11:34 #234796

• elakuznicom
  • elakuznicom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dzwoniłam, powiedziała że padało od 6 rano. Nie wiem co za miejsce? wszędzie w okolicy leje, pada, a akurat u nas na odcinku ok 1,5 km deszcz omija nasze działki szerokim łukiem.
To leń się, a co...
pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

597 metrów zieloności 2021/05/03 10:25 #234940

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ogród zalany ,droga zalana nawet straż interweniowała bo zalewało sąsiada.....ale na szczęście dzisiejszy dzień wstał pogodny przynajmniej na razie ,wprawdzie tylko 8stopni a na noc prognozują 0 krecigl ,ale to już chyba końcówka zimna, .Maja w ogrodzie obejrzana zaraz ruszam do ogrodu :hejka
Ps.-wlaśnie doczytałam Pogoda w Toruniu
1 godz. ·
W Toruniu mamy już "wyrobioną" normę opadów za maj i to w jeden dzień na samym początku miesiąca - spadło około 50 mm wody (litrów wody na metr kwadratowy).
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2021/05/03 10:29 przez zanetatacz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave, Elżbieta, elakuznicom, dultom

597 metrów zieloności 2021/05/03 11:07 #234943

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5693
zanetatacz napisał:
znaku życia nie daje też posadzona jesienią parocja Persian Spire

poczekaj jeszcze:), ona późno rusza. Moja też bezlistna (sadzona jesienią 2019) ale gałązki ma giętkie, żywe.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, elakuznicom

597 metrów zieloności 2021/05/03 11:42 #234945

• elakuznicom
  • elakuznicom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
U nas popadało ale bez przesady, na działce też ale krótko, wszędzie niesprawieliwość.
pozdrawiam Ela

597 metrów zieloności 2021/05/03 13:37 #234949

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 34276
Poszłam sprawdzić moją parocję. Sadzona jesienią, ma już malutkie listeczki.

597 metrów zieloności 2021/05/03 13:59 #234951

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Janko -dziękuję to poczekam bo np.wspomniana wczoraj hortensja Wim's red pokazała nabrzmiały pączek hu_rra clap hu_rra
Elu -nie chciałabyś takiego potopu .....droga za mną dalej nie do przejścia krecigl
Efciu -u Ciebie zdecydowanie cieplej ,więc mam nadzieję,że się obudzi...
Jednak w święto trzeba świętować 2smiech bo po godzinie pracy w ogrodzie :slonko ,grad i deszcz i tak na zmianę

-jest też i radość

pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2021/05/03 14:35 przez zanetatacz.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Gabriel, Kalmia, Efkaraj, takasobie, VERA, Ave, nowababka, Elżbieta ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

597 metrów zieloności 2021/05/03 14:08 #234953

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24273
Żanetko u mnie tez od dwóch dni pada co chwilę woda stoi na trawniku ale na szczęście nie tak jak u Ciebie :(
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

597 metrów zieloności 2021/05/03 14:37 #234962

• elakuznicom
  • elakuznicom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Żanetko, u mnie nigdy tak nie było, a na działce woda przelatuje jak przez sitko i za chwilę sucho, mogłoby tak z parę razy nas zalać, starczyłoby na kilka dni.
Na 2 zdjęciu co to za różanecznik? Kiedyś jak pytałam co to za roślina klikałam prawym przyciskiem myszy i wyskakiwała tabelka min. kopiuj adres obrazu, teraz tego nie ma czy tylko u mnie? czy coś się pozmieniało?
U mnie z RH jeszcze nic nie kwitnie.
Chcę namówić eM żebyśmy pojechali do szkółki gdzieś koło Bełchatowa może ten wyjazd jakoś na nim wymuszę, najbardziej tak lubię kupować.
pozdrawiam Ela

597 metrów zieloności 2021/05/03 14:49 #234966

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Danusiu -50 l na m kwadratowy wczoraj spadło ,to i skutki są ,ale już pompka działa 2smiech
Elu -to gartendirector glocker -nowy nabytek....,jak pojedziesz to zrób dużo zdjęć bo ja spragniona widoków szkółkowych jestem 2smiech ,no tak piasek wszystko przyjmie u mnie z tyłu ił
Jeszcze cieszą

pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2021/05/03 16:10 przez zanetatacz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, takasobie, edulkot, VERA, Ave, Elżbieta, elakuznicom, Danusia, a.nia

597 metrów zieloności 2021/05/03 17:18 #235005

• elakuznicom
  • elakuznicom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Piękne ciemierniki, wczoraj wstawiłam na FB, bo tutaj na ZZ, tak długo mieli że odebrało mi chęci aby cokolwiek wkleić.widziałam, że mnie tam odwiedziłaś, dzięki.
Zdjęcia w szkółce zrobię, o ile pojedziemy, też jestem spragniona, Ty chociaż jedziesz do jakiegoś sklepu a mój nawet tam nie chce krecigl
pozdrawiam Ela

597 metrów zieloności 2021/05/03 22:35 #235098

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Elu -tak ,piękne fotki robisz dlatego tak żałuje ,że nie masz swojego wątku......uprawiasz ciemierniki chyba dłużej ode mnie( bo ja zaledwie drugi sezon)to mi doradż co zrobić - zauważyłam ,że zawiązały nasionka i co dalej ,żeby mieć siewki?
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności

597 metrów zieloności 2021/05/04 09:41 #235134

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25214
Żanetko nawet nie próbuję się wracać żeby wszystko przeczytać ale to co przeczytałam to mnie przeraziło, zalało Was po tych deszczach, oby szybko woda zeszła i zrobiło się ciepło.
Ciemierniki same się wysieją tylko nie plew zbyt często.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka

597 metrów zieloności 2021/05/04 10:32 #235138

• elakuznicom
  • elakuznicom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
zanetatacz napisał:
Elu -tak ,piękne fotki robisz dlatego tak żałuje ,że nie masz swojego wątku......uprawiasz ciemierniki chyba dłużej ode mnie( bo ja zaledwie drugi sezon)to mi doradż co zrobić - zauważyłam ,że zawiązały nasionka i co dalej ,żeby mieć siewki?
Żaneciu, mam je od dawna ale na działce ziemia licha, przy sadzeniu oczywiscie zaprawiam dołki ale mimo to nie rosna tak bujnie jak w innych ogrodach. Cieszą mnie bardzo i mimo wszystko dosadzam. Nasionka najczęściej same spadały ale jak do tej pory z siewek nic jeszcze mi nie kwitło, teraz zrobię inaczej zwłaszcza z tymi w przydomowym tu mam jakąś kontrolę nad nimi.
Postawię doniczki i niech tam nasiona się osypią lub pomogę im przy tym, zobaczymy co mi z tego wyjdzie.W przyszłym roku mam nadzieję,że z tych sporych już siewek w końcu coś zakwitnie.
Ciemierniki na działce rosną pod bukowym szpalerkiem, teraz ziemia zasypana ich liśćmi, odsłonię je aby mogły tam spaść a jak bym była na działce w tym czasie to też im pomogę.W tej części mam
posadzone wszystkie odmianowe - wschodnie. W innych częściach ogrodo- lasu porozrzucane.
pozdrawiam Ela

597 metrów zieloności 2021/05/04 11:04 #235142

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17932
Żanetko, ale kolorowo już u Ciebie. Moje wrzosowate jeszcze wszystkie śpią :P .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

597 metrów zieloności 2021/05/04 12:15 #235149

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Majeczko -zalało sąsiadowi piwnice i droga była nieprzejezdna ,ale już wszystko wraca do normy ...,a moje oczko tak z dwa razy do roku wylewa bo jest najniżej polożone w ogrodzie...
Elu -dzięki za podpowiedź też podstawię doniczki ,może się uda ....jedną maleńką sieweczkę zauważyłam z ubiegłego roku
Edytko -dziękuję :buziak
Noc zimna 0stopni było o 5godzinie ,dzień :slonko ,ale wieje zimny wiatr brrrrr ......trzeba jakoś wytrzymać ten tydzień bo na przyszły bedziemy narzekać ,że za gorąco polewkamax
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, nowababka, elakuznicom

597 metrów zieloności 2021/05/04 16:53 #235169

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 26037
Żanetko, u mnie spadło 57 litrów na metr kw. Ale tak po bożemu, w ciągu trzech dni. Tylko w zakątku bagnistym pływała kora, ale tam spływa woda opadowa z podjazdu i nadmiar z dachu. Reszta na bieżąco wsiąkała w ziemię.
Z podlewaniem na jakiś czas spokój. Tylko szkoda że tak zimno...............................
Fantastyczny ten liliowy rodek, no i ciemierniki jeszcze ślicznie Ci kwitną clap clap clap
Pozdrawiam i przyjaznej pogody życzę :przytulam

597 metrów zieloności 2021/05/04 19:23 #235193

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Verciu -dziekuję ,pogoda przyjazna mile widziana bo znowu pada i wieje :mur człowiek nie do życia jest krecigl i nie do roboty ,skosiłam a właściwie wyrównałam trawnik i uciekłam do domu....
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, VERA, elakuznicom, Danusia
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.246 s.