Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2020/04/22 21:03 #197925

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 34276
Walczyłaś Miłko z mniszkiem... ja w tym roku nie walczę. Mój mąż postanowił robić syrop, więc co drugi dzień zbiera kwiatki :) Wczoraj wyjątkowo zbierałam ja, bo koleżanka mnie prosiła :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2020/04/22 22:50 #197941

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26459
A ja odpuściłam sobie sadzenie tulipanów ze względu na gryzonie :( ale chyba wrócę do tego procederu bo faktycznie fotogeniczne są nad wyraz :woohoo:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

--=reklama=--

Ogród takisobie 2020/04/23 07:34 #197958

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17932
Ja pomidory przepikowałam w niedzielę. Już widać, jak ruszyły z kopyta.
U mnie mniszki kwitną na całego. Chyba faktycznie najlepiej byłoby je wyrwać. Muszę kupić specjalny sprzęt think: .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Ogród takisobie 2020/04/23 16:33 #197982

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 51738
Edyta! Dobra jesteś! Ja do pikowania biorę się jak pies do jeża. Stąd pomysł, ze część pomidorków chyba wrzucę od razu do gruntu, bo już mi się bawić nie chce. W ubiegłych latach mieliśmy na parapetach w pracy, bo tam idealne warunki. Tearz każdy w domku musiał sobie posadzić. Mój sąsiad wycina mlecze starym ostrym nożem. Zgrabnie mu idzie wiec chyba sprzęt nie jest niezbędny. Tyle, że rękoma nie wyrwiesz.

Wiesiu! Może powinnaś powiesić budkę dla sowy! wink-3 Od razu myszy czmychną! Próbuj w koszykach lub zadołowanych donicach. Warto!

Ewka! Starczy kwiatków na syropek i wianuszek dla Ciebie! Miły widok: mężczyzna kwiecię zbierający!

Podlewam od rana.
Biegnę szykować skrzynie do sadzenia!

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, nowababka, Elżbieta, nelu-pelu, Franusiowa, Danusia, a.nia

Ogród takisobie 2020/04/23 22:05 #198034

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Budkę dla sowy powiadasz think: , muszę poczytać jakie to budki i gdzie się je wiesza. Na drzewie już miejsca brak i czekam z niecierpliwością by kolejne podrosły :lol:
Wiesia

Ogród takisobie 2020/04/23 22:19 #198036

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10760
Ja też co roku dokupuję tulipany. Traktuję je już jak jednoroczne.
Moje dalie przezimowały różnie. Połowa wyschła. Mimo wszystko posadziłam wszystkie. Zobaczymy co z tego wyrośnie.
Czytam, że Twoje już puszczały listki. Moa ani jedna.

Ogród takisobie 2020/04/24 13:41 #198073

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14440
Tulipany-bajeczka! ja dokupuję co roku i w zasadzie pierwsze są już w marcu, a ostatnie jeszcze w końcu maja.
One zresztą wędrują mi jakoś po ogrodzie, zwłaszcza turkiestańskie i późne.
Do dalii powinnam zajrzeć, ale jakoś...boje się, czy coś w ogóle żyje :D
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2020/04/25 11:14 #198187

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Zuza! U mnie też tulipany wędrują. Pierwszym powodem jest sadzenie roślin latem i jesienią, bo często wykopię jakaś cebule i wsadzę byle gdzie, a drugim powodem jest rozrastanie się cebul, ale to mam tylko w przypadku żelaznych tulipanów Appeldorn's Elite oraz Golden Apeldoorn. do dalii powinnaś już dawno zajrzeć i w zasadzie już posadzić - nie bój się ich! 2smiech

Gosia! Tylko kilka dalii na te moje 100 wypuszczało i to te najbardziej zwariowane. Ale nawet te mocno wysuszone potrafią wypuścić więc jest nadzieja. ja na razie wyrzuciła dość sporo, bo sparciały mi w rękach

Wiesiu! Ja cały czas myślę o budce dla sowy, powiesiłabym ja na domu. Ale jeszcze muszę dojrzeć do pomysłu. Słyszałam w okolicy puszczyki. Może były tylko przelotem, bo więcej ich nie słyszałam, ale może jakby znalazły budkę, to by zostały... think:

Dziś w planie obsługa sadzonek pomidorów. Jeszcze jadę do Asi po dalię. Zimno się zrobiło, a wczoraj było tak ładnie... :slonko

na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, edulkot, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, a.nia

Ogród takisobie 2020/04/25 12:59 #198192

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25213
Co do tulipanów to chyba wyleczyłam się z wszystkich zachcianek. Tegoroczne to katastrofa, z tych co jakieś cebulki będą miały to posadzę pod murek po starym domu, a pod domek gdzie planowałam te zielone (no znowu zapomniałam jak się to pisze) chcę posadzić niezawodne, średniej wielkości i ciemne, to jak fioletowe krokusy przekwitną.
Znasz może jakieś co by pasowały?
W tę zimnicę siedzę w domu i tylko latam po sklepach, dzięki Vetze i Wojtkowi bo to oni pokazują i podpowiadają cuda.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka

Ogród takisobie 2020/04/25 13:41 #198199

• kasik 69
  • kasik 69 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4343
Miłko i ja nie bawię się w wykopywanie tulipanów. Właśnie myślę co posadzić jak przekwitną, pewnie to co w inspekcie posiałam. U mnie też niektóre dalie się rozsypywały w rękach, inne w bardzo dobrej kondycji. No i niby przechowywane w tych samych warunkach. Popadło u Ciebie? U mnie tyle, że nawet kurzu nie zmyło. Pozdrowienia posyłam.
Zapraszam do Ogrodu z robalkiem.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2020/04/25 19:11 #198243

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Oj Kasiu! Padało od niechcenia w nocy przez parę minut. Kurz pozostał! :angry: Czyli dla dalii nie była to dobra zima. Niby sucho, niby dobrze, ale wiosną okazało się, że lipa...
Mam takie miejsce pod uschłą wiśnią, gdzie po tulipanach nic nie rośnie i męczę się z tymi żółknącymi liściami. Trudno... :nie_wiem

Majeczko!
Z ciemnych tulipanów proponuję Ronaldo i Queen of the Night. Ronaldo wcześniejszy, Queen późna.
Ja się zmuszam, żeby wyjść, bo jak nie poruszam się jestem zrzędliwa i nieznośna... :czarownica
Teraz po obiedzie kawce i serniczku poległam pod telewizorem. Nagle wstałam na równe nogi i pobiegłam pielić róże. Stwierdziłam, że poleżę przed telewizorem, jak będzie padać, czyli nie w tym roku! wink-3

Przedpołudniem byłam u Asi2 w ogródku. Pięknym, zadbanym, tulipanowym... Wymieniłyśmy dalie, wypiłyśmy herbatkę przez maskę i do domu! Posadziłam pierwsze pomidorki w szklarni. Jeszcze dwa muszę posadzić w skrzyni pod gołym niebem, ale tam teraz koperek rośnie. Posadziłam dalię od Asi i Popieliłam pod różami i wokół warzywnika. Jeszcze wokół szklarni muszę posprzątać, ale synek obiecał, ze pomoże.

Trwa głosowanie na Miss Cebula 2020. Głosujcie proszę, bo namęczyłam się nad tą ankietą!!! 2smiech Link do głosowania w moim podpisie (stopce).

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia

Ogród takisobie 2020/04/25 19:18 #198246

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17371
Druga fotka mnie zauroczyła..

Fajnie, że pokazałaś kwitnący ogród.. to pod tą jabłonią wcinaliśmy pyszne ciasto w czerwcu...? :mniam
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Ogród takisobie 2020/04/25 19:41 #198253

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Miłko a skąd wiesz że Ronaldo taki wytrzymały :unsure: u nas go nie ma w bazie :dry: jedni podają że rośnie do 60 cm, inni że tylko 35-40 cm think:
Tę królową mas i sobie pooglądałam, tylko ona też jest dość wysoka bo 60 cm think:
Widok spod jabłonki słodki :mniam
Śnieżka

Ogród takisobie 2020/04/25 19:54 #198256

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Majka! Mam Ronaldo od wielu lat. Nie wiem dlaczego nie dałam go do bazy... think: Myślę, ze nigdy nie miałam dość dobrych zdjęć, a na początku nawet nie wiedziałam, żę tak się nazywa. Co roku można go kupić w biedzie lub innych marketach, to dość popularna odmiana. teraz kwitną, Pofocę jeszcze i dodam do bazy. Ma ok 40 cm i można go np posadzić przed królową, która jest wysoka.

Dziękuję Nelu! :buziak To moje ulubione miejsce. Tulipany Purissima niestety wcześnie kwitną i pozostaje po nim trochę bałaganu.
Tak to te miejsce. Zazwyczaj sama siadam trochę dalej za hamakiem. Tam na zdjęciu widać kawałek krzesełka.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, Elżbieta, Danusia, a.nia, Maryna44

Ogród takisobie 2020/04/25 20:02 #198257

• Maryna44
  • Maryna44 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2261
U mnie smagliczka i serduszka jeszcze w powijakach... zdziwko ale każdy dzień do przodu! Dzisiaj popadało więc pewnikiem wszystko ruszy! Dziękuję za miłe odwiedziny u mnie! :buziak

Ogród takisobie 2020/04/25 20:16 #198261

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ok, Miłko przyjmuję wyjaśniania i czekam na wątek. :buziak
Skoro one takie dostępne to może się na nie skuszę. Nie chcę się bawić w mieszankę, mam posadzony wzdłuż chodniczka 200 krokusów Remembrance i pomiędzy nim a siatką na pnące róże chcę posadzić tulipany, żeby nim róże zaczną pokaz to ciemne tulipany będą widoczne na tle chodnika i domku. Jak będzie pogoda to zrobię zdjęcia tej południowej rabaty i wszystko będzie jasne.

Moje serduszka też jeszcze nie kwitną ale skoro ma być jeszcze zimno to niech czekają B)
Śnieżka

Ogród takisobie 2020/04/25 20:38 #198265

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Poczytałam trochę o budkach dla sów i faktycznie można też wieszać na budynkach :lol: , to może spróbuję :woohoo:
Wiesia

Ogród takisobie 2020/04/25 21:38 #198286

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3663
Wczoraj wydarłam z piwnicy swoje dalie :ohmy: bo sadziłam w donice to co kupiłam w L. nie dość, że ogryzione to wyschniete na wiór, wiesz wydaje mi się, że było zbyt sucho, bulwy nie były jędrne po sezonie i kompost zasiliły, zostały mi 3 z ubiegłego roku. Pierwszy raz od wielu lat coś takiego. Tulipany kwitną jeden sezon/oprócz tych starych, te wychodzą po 10 latach i kwitną, ale to pojedyncze sztuki/, kiepski towar sprzedają, niby dorodne ale ogólnie szmelc.

Ogród takisobie 2020/04/25 21:55 #198289

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ewka! Ja byłam np bardzo zadowolona z cebul na wagę w Carrefourze. Ale nie wiesz tak naprawdę co kupujesz, cebule są duże, w mixach trafiają się perełki jak np wśród moich narcyzów. B)
Nie jest to jednak dla kolekcjonerów, bo różne dziwolągi się zdarzają. A ja to nawet jak kupię z napisem w kapersach, to tak coś pomylę, nie podpisze i potem szukam... jak to ja...
A z daliami to też różnie. W zeszłym roku kupiłam sporo tak o tej porze z przeceny w Benexie. Odmiany się zgadzały i obsługa była ok.

Wiesia! Super ! Ale będziecie sami robić, czy kupisz?

Majeczko! Daj mi trochę czasu. Muszę zrobić fotki poglądowe, a nie artystyczne. Może jutro wreszcie się za to wezmę. na razie robię notatki, co jest w bazie, a czego nie ma. Moje królowe też zaczęły kwitnąć, ale dziś nie robiłam zbyt wielu zdjęć i sie nie załapały.
moje serduszka na patelni więc zawsze zaczynają dość wcześnie.

Kto jeszcze nie glosował na Miss Cebula? :angry:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, a.nia

Ogród takisobie 2020/04/25 22:12 #198293

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 20477
Ooo te tulipany z ostatniej fotki też u mnie zaczynają kwitnąć... śliczne są szczególnie jak poświeci na nie słoneczko. 
Nie wiedziałam, że dla sowy można budkę zmontować... think: zarzekałam się u nie, że tulipanów nie będę sadzić bo kwitną rok a póżniej liściory same wypuszczają... ale doczytałam, że trzeba szukać odmian dobrze powtarzających i tak trzeba zrobić.
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.219 s.