Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2020/05/02 22:00 #199307

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25212
Ale masz tulipanów zdziwko u mnie totalny pogrom i jestem zdołowana, może kiedyś wrócą do łask B)
Ten rodek śliczny
A jak masz wprawę w kładzeniu obwódek to może wpadniesz i pomożesz :heart bo nie wyrabiam :mur
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2020/05/02 22:28 #199312

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3663
Tulipany tylko w donicach :angry: w ogóle coraz więcej roslin, chyba wybetonuję ogród i nastawiam donic krecigl mój jarmuż też zbiera sie do kwitnienia, ale miałam napisać, że z 5 dalii Twoich tylko jedna jeszcze nie pokazuje listków :buziak moje wcale 2smiech 3 nadawały się, reszta w kompoście ale i tak żadna nie daje życia, chyba tak wyschnięte, że w cierpliwość musze się uzbroić :mur

--=reklama=--

Ogród takisobie 2020/05/02 22:43 #199314

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24956
Miłko -ależ romantycznie zrobiło się u Ciebie w ogrodzie......jeszcze tylko hamaczki hu_rra a rodek bomba
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2020/05/02 22:43 przez zanetatacz.

Ogród takisobie 2020/05/03 16:43 #199409

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Pierwsze i drugie zdjęcie bardzo romantyczne. Fajnie się ogląda , jak się wie gdzie w realu jest to miejsce ;) .
Tulipany uwielbiam i dobrze że mogę chociaż na zdjęciach pooglądać, bo moje w tym roku nieciekawe. Rodek też mi się bardzo podoba. :)
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

Ogród takisobie 2020/05/04 21:30 #199592

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 51719
Inuś! Mam nadzieję,z ę to miejsce w realu jeszcze w tym roku obejrzysz. Taką optymistką jestem ! mam nadzieje na udany sezon w ogrodzie, spotkanie daliowe, wystawę dali i kwiatów lata i że wirus sobie pójdzie precz, a my snów będziemy się cieszyć swobodą!
Ja przewidywałam, że nie wszystkie tulipany będą dobrze kwitły więc dokupiłam sporo i posadziłam jesienią. Kto wie, może w kolejnych latach będą u mnie spotkania tulipanowe? think: Każdy pretekst jest dobry! wink-3

Żanetko! Jeszcze teraz jabłoń nasza zakwitła bardzo obficie - to dopiero jest widok! Uwielbiam ten czas! Na hamaczki trochę za zimno i zbyt zmienna pogoda. Przedwczoraj powiesiłam, ale musiałam szybko zwijać, bo zaczęło padać.

Ewka! nie wiesz, jak się cieszę z tych dalii. Taka trochę jestem podłamana. Dalie na nagrody w konkursie w tym roku były tylko z moich zasobów i martwię się, czy oby z nimi jest wszystko dobrze think: Oczywiście poczekaj, bo z wielu bulwek może jeszcze wyjść pęd. czasami nawet miesiąc trzeba, żeby coś wylazło.

Rozumiem Cię Majeczko! Dlatego ja dosadzam. mam co prawda wiele odmian, które doskonale rosną i rozrastają się wiele lat. Ale niektóre po sezonie tylko liście wypuszczają. Obwódki układają chłopaki, prawie dziś skończyli, ale zaczęło lać i wygoniło ich z ogrodu. Ja mam bóle kręgosłupa więc się oszczędzam, ale też pomagałam, bo Maciej zrobił tez obwódki wokół drzew, a ja tam obsadzałam paprotkami, kwiatkami i takie tam...
Najlepsze było to,z e Maciej mówi,z e mam coś posadzić pod drzewami, a ja na to - "Przecież muszę pojechać po rośliny do sklepu!" Uśmialiśmy się strasznie. W końcu coś znalazłam do sadzenia w doniczkach różnorakich...

Zdjęcia z prac będą później, bo dziś lunęło i nie zdążyłam zrobić. Fajnie, że podlało.
Czerwony klonik się wyciągnął i wygląda już fajnie. jest dokładnie trzy lata w naszym ogrodzie. Ale synuś zapytał, skąd się wziął, bo do tej pory go nie zauważał. Faktycznie teraz, jak Ina zauważyła, wygląda romantycznie.
Ten "zakatek" już tak nie wygląda, wypieliłam go! 2smiech 2smiech 2smiech

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, Kalmia, piku, zielonajagoda, Krzysia, edulkot, VERA, nowababka, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/05/05 16:25 #199712

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5605
Graf Lennart piękny :kocham czy długo rośnie w Twoim ogrodzie .Szukam niedużego rodka ,lub japoneczki też niedużej na moją jedyną miejscówkę i tak sobie myślę ,że rodka w takim kolorze nie mam think: W Twoim ogrodzie nastrój delikatnie wiosenny ,miło pospacerować :owady

Ogród takisobie 2020/05/05 19:13 #199727

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Nowinko! Graf Lennart faktycznie ma cudowny jasnocytrynowy kolor, ale pokrój ma fatalny! Zamiast kuleczki lub zgrabnego parasola, jest miotłą i to w dodatku potarganą. Rośnie nieprzewidywalnie we wszystkich możliwych kapryśnych kierunkach. :mur Ma kilka lat i jest dość duży. oprócz miłego koloru i naprawdę ładnych kwiatów nie ma innych zalet. wink-3
Na szczęście robię z reguły zbliżenia roślin i kwiatów. 2smiech Dlatego się mile spaceruje. Ale po ułożeniu obramowań rabat coraz lepiej to wszystko wygląda. Nie mogę doczekać się aż kwiaty zakwitną. Dalie jeszcze nie wychodzą. Czekają aż się ociepli. Ja walczę z podagrycznikiem i innymi chwastami. Nawet nie mogę innych metod zastosować, bo za zimno. A pewnie będę musiała, bo coraz gorzej z moim ogrodem.

na dziś:
Jeszce trochę tulipanów:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, zielonajagoda, Krzysia, edulkot, VERA, inag1, Semper, nowababka ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/05/05 19:48 #199733

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2820
Miłko przyjemnie u Ciebie, słoneczne zdjęcia nastrajają nadzieją. Tulipany w odm. Miranda fenomenalne, posadziłam u siebie zaledwie 5, ilekroć M przechodzi obok, mówi, że ładne te maki polewkamax
Graff Lenart zachwyca kolorem, nawet kosztem pokroju.
Klony tak dumnie stoją, wiśnia (?) z tulipanami kwitnąca genialna, obwódki świetne, niby nic, a uporządkowały widok.
Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2020/05/05 21:21 #199751

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24268
Miłeczko przepiękne te Twoje tulipany ale portret tego czerwonego-cudny :bravo :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2020/05/06 13:08 #199843

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Miłko odpowiem CI w Twoim wątku,posadziłam około 60 karp dali nie wiem ile będzie podwójnych,wędzimy bukiem obranym z kory.
Ale masz cudnie w ogrodzie a drzewa owocowe w tym roku obficie kwitną ciekawi mnie czy będą owoce,u nas w górach dzikie czereśnie i tarnina obieliły wszystkie górki.
Czy u Ciebie popadało?

Ogród takisobie 2020/05/06 21:37 #199904

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dagusiu! Już widzę ten cudowny łan dalii u Ciebie! jak będą podwójne - nie szkodzi! Widok będzie nieziemski jak zawsze!
nie mam buczyny. Musimy sobie radzić okorowanymi kawałkami drzew owocowych. Ale rozejrzę się za bukiem.
Widok w górach musi być nieziemski! Moje drzewa pięknie kwitły. Czeka nas jeszcze jeden oprysk, bo w przeciwnym wypadku wszystko strawi grzyb.
Popadało u mnie dość przyzwoicie. nawet była jedna dość mocna oczyszczająca ulewa.

Danusiu! Zawsze tęsknię za moimi tulipanami. Trochę na nie reaguję, jak na dalie. To lekkie uzależnienie. Kupuję i kupuję, sadzę, i sadzę. Nienasycona jestem! wink-3

Droga Bry! Miranda to cudny tulipan. Miałam takie przeczucie, jak kupowałam jesienią. Po prostu widziałam je w ogrodzie w łanie, zanim za nie zapłaciłam. 2smiech
Wiśnie w moim ogrodzie są bardzo stare. Przez to są dość malownicze. Dobrze, ze uratowałam kilka przed budowa domu. A musieliśmy 3 wyciąć, a dwie uschły.
Obwódki wiele dały. Bez tego trudno utrzymać ładny widok. :dry:

Nagrody konkursowe wysłane. Dość skromne były, ale taki sezon. B) Już myślałam, że mam koniec sadzenia, ale Kluska kupiła mi jakieś w obi, no i jeszcze może Stanisław coś przyśle. Poprzez nowe obwódki zyskałam miejsce na 2-3 dalie, a w skrzyniach pozostało jeszcze miejsce na tyleż.
Dziś kolejne pielenie i porządkowanie. Miałam dziś innego wroga. Wzięłam się za chmiel przy rodkach. Pewnie mnie czeka kolejne wyrywanie, ale na razie chwila spokoju.

Na dziś (na zielono):

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, Krzysia, edulkot, VERA, Semper, Dagusia, Elżbieta, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/05/06 22:03 #199908

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26459
Zielono równie ładnie jak kolorowo :woohoo: , wiosną wszystkie barwy łapią za serce :kocham
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): nelu-pelu

Ogród takisobie 2020/05/06 22:13 #199912

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17368
Wiesia ładnie ujęła to co chciałam powiedzieć.. :) :)
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Ogród takisobie 2020/05/06 22:14 #199913

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 20476
Ostatnie na zielono śliczne. Miłko n agroda dziś dotarła, podziękowałam już u mnie ale jeszce raz u Ciebie.... :buziak
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2020/05/09 08:39 #200172

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6340
U Mnie tulipany coś w tym roku kiepsko.
Chyba je załatwiły przymrozki i susza.
Jeszcze w pazdzierniku kupiłem 50 cebulek niby okazyjnie.
Zrobiłem to w tajemnicy przed Moją LP, bo chciałem jej zrobić niespodziankę na wiosnę.
Niestety same skarłowaciałe liściory :angry:

Ogród takisobie 2020/05/10 15:49 #200296

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14440
Pyszny kolorek tego rodka!
Ja wytaszczyłam dalie i mieczyki... no nie wiem, sadzić już na rabaty? Ślimaki mi wpierniczają wszystko.
Obwódka rabaty zacna!
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2020/05/10 19:23 #200328

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7093
Miłeczko, zielone cudne nie mniej niż kolorowe. :kocham
Dzięki za możliwość nacieszenia oczu tulipanami i narcyzami, u mnie w tym roku kiepsko.
Muszę zmienić podejście do niektórych cebulowych i traktować je jako jednoroczne, nie będzie tylu rozczarowań. B)

Ogród takisobie 2020/05/10 21:51 #200356

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Aniu! Dziękuję! :buziak U mnie też byłoby z cebulowymi tak sobie, ale kupę dosadziłam i to one chyba najbardziej cieszą w tym roku. Spodziewam się, że i moje narcyzy, choć tak piękne w tym roku, nie powtórzą kwitnienie w przyszłym.

Zuza!
W sumie masz rację z tym kolorem! Taki rem na ciastku! 2smiech Przypomniałaś mi, ze mieczyki jeszcze nie posadzone. Do donicy muszę wrzucić, bo w gruncie już dawno nie sadzę, bo się przewracają.
Z obwódki jestem bardzo zadowolona. Będę miała mniej roboty i będzie ładnie wyglądać. Nie chciałam kostki, chciałam cegłę, ale jak już jest zrobione, bardzo mi się podoba.
Ślimaki zjadają mi też różne sadzonki. jeszcze nie wyprowadziły mnie z równowagi, ale są blisko... :angry:

Jurek! Ważne, żeby cebule tulipanów były odpowiednio duże. Nie wiem, gdzie kupiłeś, ale to też jest ważne! Przykro mi, szkoda!

Cieszę się, że masz już nagrodę Aniu, pewnie posadzona. Skromnie w tym roku, ale się poprawię. :buziak

Nelu, Wiesiu! dziękuję Wam dziewczyny! Zielony koi!

Weekend pracowity, ciekawy, z lekka imieninowy. Zaległy. Ale prezentów sobie nakupowałam i w weekend sadziłam. Azalie kupiłam, sama siebie nie poznaję :P Ale dałam towarzystwo temu mizernemu rodkowi. Rozsypałam kore, przedtem popieliłam.
najgorzej teraz wyglądają rabaty daliowe. Łazić tam nie mogę, bo powoli wyłażą. Tulipany przekwitają, chwasty rosną. Wypielę, jak dalie wyjdą na dobre.

ciąg dalszy zielonego, bo zdjęć dzisiejszych nie przejrzałam;

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, VERA, zuzanna2418, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu, a.nia

Ogród takisobie 2020/05/11 08:19 #200386

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3555
Śliczne tulipany ale kolor rododendrona prześliczny,delikatny.Pięknie wiosennie :bravo

Ogród takisobie 2020/05/11 09:43 #200398

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 20476
Jaką azalkę dokupiłaś dla towarzystwa?
Fajne zawijańce paprociowe... moje też wyłażą ale jakoś nie po drodze mi do nich i fotek nie mają... Dalie dopiero dzisiaj idą do ziemi, ale namoczyliśmy żeby nie zdechły... chyba dobrze ? think:
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.197 s.