Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2020/10/20 22:39 #216045

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25224
Miłko bez obaw, nie będę kopać bez specjalnej prośby wink-3
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2020/10/20 22:44 #216046

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 51789
Aniu! Pokrzywa jest TU. Takiej na pewno w życiu nie widziałaś!!!

Majka! :buziak
Za tę wiadomość podziękował(a): th, edulkot, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, a.nia

--=reklama=--

Ogród takisobie 2020/10/20 22:45 #216047

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24973
Mnie cieszy każda Twoja fotka 2smiech ...a trawnika nie ściętego też nie lubię polewkamax bo psuje efekt za to pięknie przycięty dodaje uroku hu_rra a i pokrzyw mam hodowlę bo nie chce mi się ich szukać za daleko na gnojówkę,więc rosną w ogrodzie
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2020/10/20 22:46 przez zanetatacz.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Elżbieta

Ogród takisobie 2020/10/20 22:54 #216048

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25224
Ja tam pokrzywy nie rozpoznaję, ale że też mam je w przeróżnych miejscach więc Ci wierzę że ona tam rośnie wink-3
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2020/10/21 10:08 #216062

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7093
A ja się cieszę bardzo, że mimo skąpstwa Miłeczki, jestem w stanie sobie wyobrazić i poszerzyć bardzo okrojone obrazy. hu_rra

Miłeczko, za "nudny', " wybieg dla kóz " należy Ci się :patel
Dobrze wiem i nie tylko ja, jaka jest prawda. :kocham
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogród takisobie 2020/10/21 10:18 #216065

• e-genia
  • e-genia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9277
Miłko jak zwykle zdjęcia artystyczne, pozdrawiam :buziak

Ogród takisobie 2020/10/22 21:30 #216168

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Geniu! Cieszę się, że Ci się zdjęcia podobają! :buziak Ogród w jesiennym świetle jest bardzo fotogeniczny :fotka

Aniu! Tak, tak! Skąpa jestem! (bo z Poznania rotfl ) Musisz przyznać, że ogród mam dość swobodny... A może ja po prostu nie potrafię ogółów fotografować 2smiech

Majka! U mnie wszędzie rosną pokrzywy. Zawsze po robocie w ogrodzie jestem cała poparzona. Ponoć wskazuje to na dobrą glebę. Pokrzywa takim wskaźnikiem jest. Czyli powinnam się cieszyć.
Można rzec, ze skarby mam, bo i na gnojówkę jest i na zioła, ale coś mi się nie chce tego pilnować i jak ziele zebrałam 2 lata temu, tak do tej pory nie wypiłam. 037

Żanetko! Chociaż Ty mnie rozumiesz! B) Zamierzam niebawem obciąć trawę, bo przy okazji i liście się posprząta z brzóz. Ale póki co, jest taka kędzierzawa. Jak chłodno i deszcz, nie chce się w ogrodzie nic robić. Dziś pierwszy dzień pogody więc już planuję powoli jesienne porządki.

No i w zasadzie mogę dalie wykopywać. Imieniny mamy odwołane przez epidemię i chyba nieprędko ją odwiedzę. No chyba, że podjadę, kwiaty wręczę i pojadę gwizdac
Dziś cudowny dzień. Pojawiły się straszne ilości biedronek. Łaziły po ścianach domów i się grzały.
Wieczorem poszłam na kije, ale się nieco zdziwiłam, bo szybko zrobiło się ciemno. Dawno nie spacerowałam i mnie ciemność zaskoczyła, a ja bez odblasków ani lampki. Jesień w pełni...

na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/10/22 21:30 #216169

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24282
Miłeczko no to ja już za te wypisane cuda :patel nie wyciagam ale przez kolano przełożę koleżankę jak nic rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2020/10/23 07:39 #216185

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Danusiu! To brzmi zachęcająco! 2smiech

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/10/23 10:45 #216196

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 20485
Jesień jak nic... :kocham
A pierwsza gwiazda z poprzedniej serii daliowej to jak się zwie? taka biało czerwona :kocham
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2020/10/23 11:44 #216197

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 26037
takasobie napisał:
Do tych czterech dam: Danusi,Verki, Ani i Halinki!
Szersze plany niewskazane teraz, bo ogród poszargany, trawa nie ścięta. Nie lubię pokazywać szerokości, bo mój ogród jest niereprezentacyjny, niewypielony, niezaplanowany z pieczołowitością i niewielki więc nudny.
Kwiatów i roślin sporo więc musicie się zadowolić detalami :P W naturze jakoś to wszystko wygląda, ale na zdjęciach wygląda niefajnie. Brak wysypanych kamyczkami ścieżek, uprawiam pokrzywy (widziały moją olbrzymią koleżanki?).
Nie marudzić mi tu! Wiosną może porobię, jak ładnie będzie, a nie teraz w tym wybiegu dla kóz!

Ludzie teacher trzymejcie mie wew sto - bo jedyn ni mo co ...............................................
Bo jak wezne rundel, jak świsne wew tyn łeb - to takich klejdrów wjyncy pisać nie bydziesz.
Pozdrowio poznańsko pyra :diabelek
Ostatnio zmieniany: 2020/10/23 11:46 przez VERA.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, Olusia, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu, Franusiowa, Danusia, a.nia

Ogród takisobie 2020/10/23 16:19 #216203

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 34279
Miłko, ale się uśmiałam z tej pokrzywy polewkamax Jedna jedyna taka dorodna Ci wyrosła? Bo u mnie cały las pokrzywowy w wielu miejscach pnie się do góry. Wyrywam (czasem), ale one maja takie długie kłącza, że wciąż odrastają. I wcale sobie z tego nic nie robię. Żeby tylko w miejscach gdzie chodzę zbytnio się nie pochylały, to niech sobie rosną ;)

Ogród takisobie 2020/10/24 12:30 #216256

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Ewka! Mam ich trochę więcej, ale ta cudownie się rozpanoszyła pomiędzy floksami i daliami. I tak się tam nie mogę przedrzeć, bo jeszcze kępa pysznogłówek i turzycy palmowej. Więc wyrosła jak słonecznik za sraczem!

Verka! Cudownie napisałaś! Jakbym babcię moją nieboszczkę słyszała! 2smiech

Aniu! To Baywatch! Taka piękność anemonowa z lekka potargana!

Kilka fotek zostawiam i na cmentarz zmykam. Zrobiłam wiązanki, ale nawet ich nie sfociłam. Może na grobie zrobię zdjęcia. Teraz ciężkie czasy, nie wszyscy dotrą na groby bliskich...

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, Efkaraj, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/10/24 16:33 #216260

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5605
A u Ciebie Miłko ,jak zwykle mgliście i powabnie .I jak zwykle trochę cudownych dalijek sobie obejrzałam .Piękny dzień był dzisiaj przynajmniej pod kątem pogody .Na ogrodzie można było popracować i uciec stąd przynajmniej myślami flower Jak Twoje zdrowie ? u mnie korona w rodzinie ,wprawdzie dalszej ,ale przeżywam .Ja zresztą ciągle coś przeżywam taka karma :nie_wiem Pozdrowienia cieplutkie zostawiam :buziak

Ogród takisobie 2020/10/25 22:14 #216414

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Ewuniu! :buziak Zdrowie dopisuje, pracuję zdalnie. W rodzinie na razie wszyscy zdrowi, oby tak dalej. Staram się dużo o tym nie rozmyślać i normalnie żyć swoimi pasjami, ogrodem. Trochę brakuje mi ludzi, ale najbliżsi jakoś mi to rekompensują.

I jesienią są piękne dni, choć na zmianę z tymi mglistymi lub wietrznymi i deszczowymi.
Przeszłam się po ogrodzie dziś w ten piękny słoneczny dzień i stwierdziłam, że czas rozpocząć wykopki. zacznę powolutku, skrzyneczka po skrzyneczce, bo potem mróz mnie zaskoczy. Powinno się czekać do przymrozku, ale mogę potem nie mieć czasu.
Dziś na grzybkach trochę byliśmy. Pięknie było w lesie:

a w ogrodzie:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/10/28 09:03 #216576

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
I kolejne z ogrodu:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, Danusia, a.nia, dultom

Ogród takisobie 2020/10/28 19:47 #216610

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24282
Pańcia sie tak nie cieszy bo jak się przekłada przez kolano te żeby lanie zrobić nie wiem co koleżance po głowie chodzi wink-3
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2020/10/29 09:59 #216662

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Danusiu! Nieźle się uśmiałam! Może ja na lanie rzeczywiście zasługuję ;-)

Jesień daje się nieźle we znaki. Po zmianie czasu po pracy już niczego się w ogrodzie nie zrobi. Zostają weekendy. Pracuję zdalnie więc w ramach przerwy wyjść na spacer po ogrodzie mogę, ale na prace już czasu nie starczy.
Cały czas wydaje mi się, jakbym chora była. Ale to stres, brak ludzi, brak słońca (choć niedziela była piękna) no i pandemia, no i inne wydarzenia. To boli, stresuje, dołuje. Żeby temu jakoś zaradzić, nadal maluję ptaszki:

I cieszę się ostatnimi daliami w ogrodzie:

Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, piku, halszka, edulkot, VERA, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/10/29 10:11 #216663

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6792
Cudowne ptaszki, Miłko :kocham

Ogród takisobie 2020/10/29 10:34 #216667

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8082
Straszne głupotki o swoim ogrodzie nam tu opowiadasz, że "niereprezentacyjny, niewypielony, niezaplanowany z pieczołowitością i niewielki więc nudny". Podobnie jak inne koleżanki, swoje wiem 037 037 037 . Tak poza wszystkim, to raczej te idealnie zaplanowane ogrody bywają nudne, bo rzadko wyrażają ducha czy pasje ich posiadaczy. Więc wiesz :nie_wolno
A portrety też cudowne, szczególnie ujęły mnie cynie.
Ptaszorki świetne!
Pozdrawiam
Halina
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, Elżbieta
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.233 s.