Ewka! To zależy, jak to widzisz. Po dwie fotki w rzędzie, czy jedną. To są dwa kolejne nie rozwinięte kwiaty. Fioletowa to Edge of Gold. Raczyła rozwinąć pierwszego pąka w listopadzie. To chyba rekord! Druga różowo-żółta to Carmen Alexandra. Nowa w tym roku z sadzonki od Stanisława Lipienia. Bardzo pogodna i obficie kwitnąca.
Aniu! Faktycznie o tym myślałam, żeby wydrukować to zdjęcie na dużym formacie. Mam jeszcze kilka innych podobnych ujęć - coś wybiorę.
U mnie z tymi daliami było różnie. Ale te z donic nie odbiegały raczej od tych z gruntu. Ważniejsze jest podłoże. ja w donicach miałam przesiany czysty kompost, a latem wrzuciłam jeszcze guano do cebulowych. A w gruncie dostały tylko po łopacie kompostu w dołek, a guano rozsiałam tak po wszystkim, czyli do jedzenia miały mniej.
Elu! Piszesz, że dalie zostawiłaś w donicach. Ale jak "zostawiłaś"? One były w tych donicach przez zimę? Podpędzałaś je wiosną? I tu Tobie odpowiem jak Ani, że ważne jest to, co było w tych donicach i czy już się nie skończyło. Dalia musi mieć dobre podłoże, bo w ciągu kilku miesięcy musi zbudować solidną roślinę i wydać sporo kwiatów. Oprócz jedzenia ważne jest podlewanie. W gruncie dalie sobie wszystko znajdą, a donice trzeba podlewać. Ale ja miałam 2 spore dalie w małym korytku (to były rośliny z jakichś odłamków karp, wsadzone do małych doniczek bez opisu). Porosły na ponad metr i zakwitły fajnie, ale dostały czysty kompost i były prawie codziennie podlewane.
Tak, przycięcie trawniczka od razu robi porządek w ogrodzie, mój Maciej nawet lubi przyciąć w takie paski jak na boisku.
Ania poruszyła temat zdjęcia na wystawę. Złapałam się na tym, ze już myślę o kolejnej. Szukam pomysłów na bukiety (coś nowego trzeba zawsze pokazać), szukam wazonów i pytam wszystkich, czy nie maja jakichś do wyrzucenia

Ale też rozglądam się za kwiatami, daliami, które chciałabym pokazać.
Wiem,z e nie wiadomo, co będzie w przyszłym roku, ale trzeba snuć jakieś plany, marzenia, bo to motywuje, daje cel.
A póki co, dziś szaro, do ogrodu pewnie nie zajrzę, bo roboty huk w domu, a prace kończę ok 16.
Na dziś:
Hapet Duplo
NN
Kageboushi
?
Pooh
nn
Bonesta