Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2021/01/03 22:05 #222083

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7121
Piękny początek roku. :kocham
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2021/01/03 22:37 #222085

• kasik 69
  • kasik 69 Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4549
Miłeczko a ja Ci życzę w tym roku zadowolenia z tego co robisz. No i zdrowia, zdrowia, zdrowia.
Co to za białe ptaki na pierwszym zdjęciu? :oops:
Zapraszam do Ogrodu z robalkiem.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

--=reklama=--

Ogród takisobie 2021/01/04 09:30 #222098

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 54164
Kasiu! Dziękuję Ci serdecznie Kochana!
Na pierwszym zdjęciu czaple białe. Dość sporo tego było. W ogóle cieszą oko, bo w dzieciństwie to prawie ich w Polsce nie było. Pierwsza białą czaplę zobaczyłam z 20 lat temu i oczom nie wierzyłam.

A żebyś wiedziała Aniu!

Dopiero dziś odbyłam pierwszy w tym roku spacer nordic walking. Strasznie się przez święta spasłam, a moja słabość do czekolady i suchej kiełbasy w tym mi pomogła. Tak też dziś na śniadanie grzaneczka z fetą, rzodkiewką i papryką. A na obiad będzie szpinak z jajkiem. Lubię te moje diety, ale teraz niestety nie ma zbyt dużego wyboru. Ale dam radę na mrożonkach i korzeniowych. B)
Zamówiłam sobie wczoraj kolejne folijki do akwarelek oraz paspartu nieco inne i w kolorze i wzorze. Czyli mam zamiar spełnić postanowienia noworoczne. Dziś lub jutro wybiorę akwarelki na WOŚP. W zeszłym roku były trzy, w tym roku zamierzam wystawić 5 . Mam nadzieję, że uda mi się je dobrze sprzedać. zwyc W każdym razie dam znać, jak już będą gotowe.

I na dziś ptasio nadal, bo cóż innego mogę Wam pokazać?

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, Gabriel, piku, edulkot, Olusia, VERA, chester633, Dagusia ten użytkownik otrzymał 8 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2021/01/05 11:20 #222167

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7064
Witaj Miłeczko w Nowym Roku, dawno u Ciebie nie byłam. Nie ma nic lepszego aby spalić nadwagę świąteczną 2smiech jak siedzieć 10 minut w zimnej wodzie 2smiech.10 minut spala 350 kalorii to bym musiała biegać około 5 km. A że jestem sama z Rafałem więc tylko lekki spacer z nim i nie mam wyjścia muszę moczyć sie 5 dni w tygodniu w potoku teacher już 1 kg spaliłam ,dostał kolejny 1 polewkamax.
TO cena za jedzenie ciast które upiekłam i swojskiej kiełbasy. U mnie w Zawoi zimuje siwa czapla już trzeci rok, ostatnio latała parka, nie przeszkadza jej zima.
Mam pytanie o te wilki w Poznaniu dzisiaj obejrzałam filmik jak dwa wchodzą na posesje w nocy i zagryzają dużego psa na łańcuchu :placz w głowie się nie mieści. U nas w okolicy było tak 3 lata temu ale się uspokoiło, czy to w Twojej okolicy pozdrawiam.

Ogród takisobie 2021/01/05 12:30 #222173

• DorotaZ
  • DorotaZ Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6967
Co ta krowina tam robiła, taka samotna :(

Ogród takisobie 2021/01/05 12:46 #222175

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25361
Miłeczko -spełnienia zamierzeń i marzeń szampan ......fotki jak zawsze zatrzymują wzrok na dłużej :bravo :bravo :bravo
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2021/01/08 12:12 #222514

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Dziękuję Żanetko! :buziak Ładnie było to i fotki zgrabnie wyszły! :fotka Tobie też życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Dorota! Faktycznie sama jak sierota tam stała. pewnie odłączyła się od stadka i wybrała wolność! 2smiech

Dagusiu! Chyba jeszcze nie dojrzałam, żeby skoczyć choć do naszego jeziora. U mnie niestety spalanie kalorii wiąże się potem z nadmiernym apetytem więc muszę z tym uważać. Ale spaceruję z kijami niemal codziennie i to jest dobre. Mi pozostało jeszcze 2,5 kg i toteż jest nasza kiełbasa, boczki, słoninki i domowy chleb ze smalcem 2smiech
Z tymi wilkami jestem sceptyczna. Wiadomo, ze są, ale jeszcze nikt tego nie udokumentował. To jest trochę polowanie na czarownice. Wilki są w lesie i jak znajdą zwierza, to na niego polują. Trzeba pilnować psów i kotów i tyle. fakt, ze las, jak na terytorium wilka jest zbyt mały i mogą się one nietypowo zachowywać, ale ja jestem za wilkami wink-3 A kto teraz trzyma psa na łańcuchu? barbarzyńca jeden! Nie widziałam tego filmu i znaleźć nie mogę :nie_wiem

Kochani! Ogród drzemie pod kołderką. napaliłam w kominku i ... wystawiłam na WOŚP akwarelkę z Czubatką. . W planie kolejne!

Zostawiam kilka zdjęć kolejnych z noworocznego wyjazdu. W kolejne dni pogoda tak nie dopisała, ale i tak było pięknie:

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Gabriel, piku, Efkaraj, edulkot, Olusia, VERA, Pani Bestia, chester633 ten użytkownik otrzymał 9 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2021/01/08 16:28 #222532

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5609
Miłko u Ciebie powrót do natury zwyc człowiek już wszystkiego spragniony .Siedzenie i czekanie na wiosnę ,to jest paskudne uczucie .I do tego jeszcze zakazy . Takie ptaki ,to mają dobrze ,bo są wolne i maja wszystko w dziobie gwizdac Dużo zdrówka na nowy roczek :przytulam

Ogród takisobie 2021/01/10 21:22 #222664

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Ewuniu! :buziak Bardzo się cieszę, że do mnie zajrzałaś! Dziękuję za życzenia! Tobie również życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Szczerze mówiąc o zakazach niewiele myślę, bo i jakoś mi nie doskwierają. Myslę, ze wiosną bylo gorzej, bo bałam się nawet wyjść na kije.
Ale masz rację - patrzenie na naturę pozwala zapomnieć i cieszyć sie wolnością. A w dodatku jest bezpieczne, gdy wkoło nie ma ludzi! wink-3

Informuję (bo ktoś wcześniej domagał się), że na WOŚP-a wystawiłam kolejne dwa malunki: pójdźkę i szczygła . Mam nadzieję, ze zbiorę jeszcze więcej niż w zeszłym roku, bo zamierzam jeszcze 2 kolejne wystawić :P

Wyszłam wczoraj do ogrodu z aparatem, ale efekt mizerny, bo w ogóle nie mam weny! 2smiech

Szreki - ale czekam na lepsze światło.

porosty na wiśni

wszyscy byli ciekawi, jak przezimują moje rojniki w puszkach B)

ano zimują tak:

Pamiętacie, jak grzebałam w śmieciach sąsiadów wiosną i przytargałam fanty? Taka impresją poczyniłam:
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, chester633, nowababka, zanetatacz, e-genia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2021/01/11 12:38 #222696

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26791
Impresja z lekka świąteczna :lol: , tylko choinki brak :silly:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2021/01/11 12:45 #222698

• DorotaZ
  • DorotaZ Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6967
Ooo, tego stołka to ci zazdroszczę! Idealny do pielenia w rabatkach! Uprawy rojników w puszkach chyba spróbuję puszek mam pod dostatkiem :silly:

Ogród takisobie 2021/01/11 12:58 #222700

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Dorota! Stołek jedynie ozdobny. Nie odważyłabym się na nim usiąść, bo się rozpadnie. 2smiech Chciałam go poddać renowacji, ale jest tak piękny, ze zrezygnowałam. Mam 2 ryczki, ale pielę raczej z podkładką na kolanach.
A puszek jeszcze pozbierałam i jak wiosna będą jakieś rojniki po taniości - kupie i posadzę. mam nawet obiecane u kilku osób, że dostanę kilka sadzonek innych odmian. Ale wszystkich ostrzegłam, że będą rosnąć w puszkach. wink-3

Wiesiu! A wiesz, że nie pomyślałam. ten pakuneczek to w sumie miał do pieca iść, ale ... malowniczo wyglądał. rotfl

Dla zainteresowanych - kolejna aukcja z zimorodkiem.

I ostatnia aukcja z rudzikiem.
Ostatnio zmieniany: 2021/01/12 08:57 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, Efkaraj, edulkot, nowababka, DorotaZ

Ogród takisobie 2021/01/12 22:47 #222814

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
A pamiętacie to?
Maciej kupił wór marchwi, ale zapomniał, że w nowym robocie kuchennym nie mamy jeszcze sokowirówki. :mur

I dzisiejsze ptaszki z ogrodu. Pośnieżyło, ptaki trochę oszołomione. Wszystkie przylecialy do tego karmnika, a w dwóch pozostałych nie bylo zadnego.

Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, edyta, th, Gabriel, piku, edulkot, chester633, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2021/01/13 10:38 #222837

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Nie tylko pamiętam ale też taką mam :woohoo: , co prawda kupiliśmy wyciskarkę do soków ale jakoś szkoda się pozbyć tego zabytku B)
Ptaków sporo u Ciebie :woohoo: , a u mnie w tym roku jakoś skromnie :( , już zaglądałam po sąsiadach czy nie powstała gdzieś konkurencyjna stołówka, ale nie. Nie wiem dlaczego w tym roku jedynie wróble zaglądają do karmnika :dry:
Wiesia

Ogród takisobie 2021/01/13 10:50 #222838

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 14279
U mnie chyba też mniej chetnych ptaków think: A zięby nigdy nie przyłapałam w karmniku, zawsze widziałam ją tylko na ziemi :nie_wiem
Teraz jak przymrozi chyba zwiększę ofertę i dosypię nasion na parapet okienka piwnicznego, w zeszłym sezonie cieszył się dużym powodzeniem. Jest tak usytuowany, ze zwykle nie pada tam ani deszcz , ani snieg, a ja się nie martwię bałaganem w tej ich stołówce :zielony
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Ogród takisobie 2021/01/13 12:38 #222847

• e-genia
  • e-genia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9550
Miłko przepiękne , artystyczne zdjęcia , z przyjemnością się je ogląda. :buziak

Ogród takisobie 2021/01/14 15:01 #222944

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Dziękuję Geniu! Karmnik artystyczny więc i zdjęcia wyszły takie! :buziak A te spoza karmnika? To natura taka piękna! B)

Marysiu! Jak ptaki lubią jakieś miejsce, to czemu nie sypać im tam ziarna?! Zięby raczej własnie z ziemi jedzą. sa też bardziej płochliwe i nie lubią tłoku. Może dlatego u mnie wchodzą do karmnika, jak nie ma innych ptaków.

Wiesiu! Ano szkoda! Miałam ja od mamy zapakowana w foliowe worki, żeby się nie zakurzyła i leżała w altanie. Musiałam ją wytargać, bo by mi się marchew zepsuła. :mur Ale działa bez problemu i metalowa tarka jest ostra. Problem z tą wyciskarką był taki, ze miąższ się nierówno rozkładał i maszyna wędrowała po blacie. Pożółkła trochę, choć ją wyszorowałam porządnie, nie odzyskała blasku wink-3
Ptaków faktycznie sporo, ale rozglądam się za gilami. Nigdzie ich nie ma. Za to dziś na kijach widziałam stadko grubodziobów. Chociaż coś. Była też czubatka w karmniku, ale nie zrobiłam jej zdjęcia.

Wszystko przykrył śnieg, fajne światło nawet dziś było, ale zdjęcia wyszły takie sobie. Nie mam weny, dawno nie fociłam w ogrodzie.

Ostatnio zmieniany: 2021/01/14 15:02 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Gabriel, piku, edulkot, Olusia, chester633, Semper, nowababka, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2021/01/14 18:12 #222960

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Lampiony i zimą dodają ogrodowi uroku :) , a co to za śliczna paprota w donicy? Ładnie się prezentuje :kocham
Wiesia

Ogród takisobie 2021/01/14 20:02 #222972

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25361
Piękne fotki jak zawsze a zima w końcu cieszy hu_rra clap hu_rra ,oby tylko nas nie zamroziło
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2021/01/14 21:19 #222978

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3704
Może zmrozić trochę, zima to atrakcja teraz :) a wybrałam 3 dalie ale przecież ja nie lubie pełnych już :glupek przez tę zimę to człowiek głupieje 2smiech a widzisz M przytargał dzis nowe koromysło :jupi tylko zgrabniejsze, bedzie fajnie.
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.218 s.