Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2020/12/18 22:09 #221069

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 73377
Jak sie ma talent, to nawet ćwiczebne maluki wypadają profesjonalnie :bravo
Chlebki wyglądają bardzo smakowicie :mniam Można prosić o przepis vishenka
Kiełbasy domowe robisz? :woohoo:
Wychodzi na to, że wszechstronnie uzdolniona jesteś!

Zdrowych, spokojnych Świąt!!!!
pozdrawiam Basia
Ostatnio zmieniany: 2020/12/19 10:08 przez basik.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2020/12/19 09:58 #221087

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 13808
Pięknie malujesz! Mnie też bardzo podobały się brateczki, ale i inne rosliny wychodzą Ci super! Jak będziesz wystawiała na WOŚP daj cynk, może uda mi się coś wylicytować :oops:
Kończę :kawa i zmykam do prac domowych...
Spokojnych i miłych świąt, zdrowia zyczę :przytulam
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Ostatnio zmieniany: 2020/12/19 09:58 przez nowababka.

--=reklama=--

Ogród takisobie 2020/12/20 13:07 #221143

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24967
Miłko -zdolna z Ciebie dziewczynka :bravo :bravo :bravo ,makowcy nie piekłam z dwa lata ,ale w tym roku stwierdziłam ,że koniec lenistwa i jutro będę robić,dzisiaj piernik przekładałam....
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2020/12/20 22:01 #221185

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 51777
Żanetko! Ja makowiec upiekłam raz. Był dobry, zjedliśmy i ... wystarczy. Nie mam do tego serca. Pierniczki upieczemy jutro. Nawet dekorować nie będziemy, tylko pomażę czekoladą. Takie lubimy. :mniam

Marysiu! Dziękuję! Ale mam pokorę. Jeszcze muszę sporo namalować, by to naprawdę było coś warte! gwizdac Ale skoro udało mi się na WOŚP-ie w tym roku dość sporo uzyskać, to spróbuje i w tym, i będę liczyła na hojność kupujących, pomimo, że to nadal bohomazy 2smiech Pewnie na orkiestrę wystawię ptaki, choć może uda mi się coś roślinnego godnego napaćkać.
Spokojnych i miłych również dla Ciebie i twoich bliskich!

Basiu! Bardzo mi miło :buziak Tak na pierwszy rzut oka tak wyglądają! rotfl Przepis na chleb ten i inne są w wątku chlebowym , gdzie i Ty podawałaś przepis na chałkę!
Kiełbasy robimy od jakiegoś czasu, ale nie wychodziły dobrze. Raz były za mało słone, raz przewędzone, raz za mało tłuste, raz za mocno wymieszane (wiórzasta wyszła). Tym razem robiłam sama, że spokojem, przyprawiałam dokładnie ważąc składniki. Nie zrobiłam zbyt wiele, tak tylko 3-4 kilo na święta. Potem pilnowałam Macieja, by nie przesadził z wędzeniem. Wyszła bardzo dobra - dziś już próbowaliśmy na śniadanie. Ale jeszcze czegoś mi w niej brakuje. musze ze spokojem przemyśleć, poczytać, poradzić się...

Tomku! Od kiedy fotografuję kwiaty trochę jara mnie ich zamieranie. Np cudnie przekwitają tulipany i szczerze mówiąc czekam, aż zaczynają przekwitać i wtedy jest dopiero zabawa! 2smiech

Edyta! Tak już jest w naturze, że bywają i ofiary. Zawsze bardzo przeżywam, jak widzę martwe zwierzę. Trochę się tego naoglądałam szwendając się po lasach i łąkach. A jak coś ginie w ogrodzie, nieco z naszej winy, bo szyby nie były oklejone, to bardzo przeżywam. :(
Z malowaniem to już tak jest, jak z każdym hobby. Jak coś Cię interesuje , to człowiek studiuje, doskonali się i jest w tym zabawa. Ja np zazdroszczę dziewczynom umiejętności szydełkowania, szycia i takich tam frywolitek, a ja nie będą nigdy tego robić, bo mi brakuje cierpliwości i zaciętości, i może przyjaźni z nitką, włóczką i innymi retyntami. A zapewniam Cię, że niejednokrotnie próbowałam... wink-3

Kochani! Święta tuż tuż! Chociaż obiecałam sobie, że ze spokojem do nich podejdę, to jednak trochę się wkręcam i dopada mnie lekki stres, bo Wigilie wyprawiałam tylko raz z 20 lat temu. Potem wyprawiała moja siostra, a ja specjalizowałam się w Wielkanocy. Tym razem każdy wyprawia w swoim domu. Martwię się, że nie uzbieram 12 potraw (odpuszczam te, których moi panowie nie lubią), że o czymś zapomnę i zupa grzybowa będzie nie dość esencjonalna, a pierogi z grzybami mi się rozgotują. Ale pewnie mi chłopaki pomogą. Pewnie obetrę łezkę przy opłatku...

Zostawię kilka fotek z ostatniej sesji. Miałam wczoraj coś zrobić, bo słonko wyszło, ale piekłam chleby i szykowałam wędliny do wędzenia. U nas wędzenie to trochę rytuał, bo przychodzą kuzynka z mężem i potem degustujemy. No i dodatkowo jest degustacja pasztetów, smalcu, chleba, grzybków w occie, dojrzałej orzechówki...

Ostatnio zmieniany: 2020/12/20 22:03 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Gabriel, piku, edulkot, Olusia, VERA, chester633, Elżbieta, zanetatacz, basik ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/12/20 22:45 #221188

• kasik 69
  • kasik 69 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4343
Miłko Twoje zdjęcia podziwiam już od dawna, ale teraz jeszcze rysunki clap. Jak dla mnie kwiaty jak żywe. Jestem chętna ma kwiecisty obrazek;) Ze świątecznych potraw zrobiłam śledzie- w przyprawie piernikowej, i drugie w czosnku i pietruszce. I upiekłam pierniczki, część nadziałam, i te mają największe wzięcie.
Zapraszam do Ogrodu z robalkiem.

Ogród takisobie 2020/12/21 12:09 #221201

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 20482
Miłko piękne roślinne rysunki popełnilaś :bravo
I cynka daję... blok akwarelowy A4 300gr 20 kartek 7,79 zł - Action. Wydaje mi sie, ze to dobra cena tylko czy coś warte think: Jak coś to mam blisko...
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2020/12/28 21:24 #221559

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Aniu! Jak widzisz, nie pisałam przez święta, ale zajrzałam i czytałam. Dziękuję bardzo! Dla mnie każdy cynk o papierze jest cenny! To dobra cena! Okazało się, że też mam w pobliżu mojego biura. Chyba tam podjadę, jak pojadę do pracy.
Cieszę się, ze podobają Ci się obrazki. Obiecałam sobie, że poćwiczę, ale czasu w święta nie miałam,boże już po Nowym Roku coś się uda.

Kasiu! Jak tylko coś sensownego namaluję - dam Ci znać! Będę zaszczycona, gdy coś u ciebie zawiśnie! :buziak
Koniecznie podaj przepisy na te śledziki w kuchennym wątku z świątecznymi potrawami (kuchnia ogrodnika)

I już po Świętach! robiłam Wigilię dla synów i nas. Wyszło pysznie, ale jak zawsze w takich sytuacjach zrobiłam wszystkiego za dużo. :mur
Dziś już pracowałam, pracy sporo, bo wszystkim na koniec roku się przypomina, ze trzeba jeszcze tyle rzeczy zrobić i piszą do mnie w różnych sprawach...
Dojadamy resztki ze świąt, codziennie chodzę na kije, żeby to wszystko spalić. Niczego nie malowałam. Nadrabiałam zaległości książkowe i filmowe.

na dziś:
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Gabriel, piku, edulkot, Olusia, VERA, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/12/28 21:25 #221560

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
I ptaszki z karmnika:

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Gabriel, piku, edulkot, Olusia, VERA, chester633, nowababka, Elżbieta, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/12/28 21:45 #221563

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 78070
Miłeczko, chyba każdy z nas więcej czytał i oglądał w te święta, bo pogoda - niestety - nie dopisała. :mur
Ja ostrzyłam sobie zęby na jednodniowy wypad w górki, ale nic z tego nie wyszło. :( Nie pamiętam, kiedy ostatnio widziałam śnieg, słoneczko i mrozik w święta.

Moje ptaszki też szczodrze nakarmione, bo przecież mamy Szczodre Gody!
Ostatnio zmieniany: 2020/12/28 21:45 przez Poll.

Ogród takisobie 2020/12/30 11:32 #221633

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
U mnie ptaków mnóstwo codziennie, ale chyba nie mam co czekać na gile, czarnogłówki, kowaliki i inne takie tam. Musiałoby chyba spaść 20 cm śniegu! 2smiech
Mam jednak nadzieję, ze jeszcze cos ciekawego przyleci.
Dziś cudowny dzień, słonko świeci i mróz lekki. Byłam rano na kijach i widziałam wschód słońca i zachód księżyca, a że był w pełni - był piękny. Nie miałam aparatu więc tylko podziwiałam.
Maluję też ptaszki. jak wspomniałam - kupiłam fajne ramki paspartu (wybaczcie polską pisownię).

Fajnie to wygląda i jest gotowe do ramki. Może wystawię własnie te na WOŚP, a może jeszcze coś zmaluję. W każdym razie są do wzięcia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, mirdem, edyta, th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta ten użytkownik otrzymał 7 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/12/30 21:14 #221663

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10765
Ja wiem, że ptaki to Twoja pasja, ale kwiaty wychodzą Ci rewelacyjnie.
Także nie poprzestawaj na ptaszkach.
Właśnie muszę kupić takie paspartu.
Może jutro podjadę.
Wszystkiego dobrego na Nowy Rok :buziak

Ogród takisobie 2020/12/30 23:43 #221678

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2820
Krogulec piękny, też u mnie lata, ale nie mam okazji oglądać go w 'przysiadzie' przecina jedynie widoki, a później ino piórka zbierać zostaje... nawet gołębia złapał. No taka natura.
Kwiatki spokojnie konkurować mogą z ptakami, masz rękę i oko. :kocham
Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą

Ogród takisobie 2020/12/31 11:09 #221690

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25219
Nie przyszłam przed świętam to teraz nadrabiam zaległości.
Piękne ptaki i te żywe i te namalowane.

Na Nowy Rok życzę Wam wszystkim zdrowia i normalności.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka

Ogród takisobie 2020/12/31 16:21 #221702

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17382
Miłko spełnienia marzeń, tych ogrodowych i.. artystycznych..!! szampan szampan
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Ogród takisobie 2021/01/01 22:28 #221911

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
I mamy Nowy Rok!
Będzie lepszy, ja to wiem. Ale ten też był dobry!
Powodów jest kilka:
Miałam więcej czasu na ogród.
Miałam wiele nowych pomysłów, które wdrożyłam.
Udało nam się pomimo pandemii zrobić wystawę dalii i kwiatów lata.
Udało mi się zrobić spotkanie daliowe.
Udało mi się zrobić sesje zimorodkowi i fotografować dudki.
Malunki szły mi coraz lepiej.
Posadziłam jesienią mnóstwo pięknych kwiatów cebulowych i bylinowych, większość dzięki Wam.
I pewnie o wielu sprawach zapomniałam...

Ale brak mi było ludzi, kilka wyjazdów musiałam odwołać, kilka imprez też, nie mówiąc o świętach.

Nelu! Dziękuje Kochana! Cieszę się wobec powyższego, że Cię widziałam w minionym roku!

Majeczko! Dziękuje! Cieszę się , że Ci się podobają. Również dla Ciebie wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Brygidai To musiał być widok. Polowanie drapieżników jest niesamowite i ma urok. Taka właśnie natura. Malowanie kwitów to moje postanowienie noworoczne, ale nie wiem co z tego będzie. think:

Gosiu! Będę malować na pewno, ale to zupełnie inna bajka. Kilka mi wyszło, ale nie czuje się pewnie. Ale z ptakami też. wink-3
Do kolejnych obrazków już będę dokładać chyba paspartu, bo zamierzam takie większe tez zamówić. To kosztuje 2-3 zł jak zamówisz większa ilość wiec nie będę żałować.

Sylwestrowy landszaft wysyłam, bo wiedząc, że nie będę bawić się na szampańskiej zabawie, wybrałam to, co lubię:

Ostatnio zmieniany: 2021/01/03 21:11 przez takasobie. Powód: Musiałam poprawić błedy. Wcześniej pisałam bez okularów i nie na swoim kompie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, Gabriel, piku, Efkaraj, edulkot, Asia2, Olusia, VERA ten użytkownik otrzymał 9 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2021/01/03 08:36 #222005

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 34279
Miłko, żeby ten rok nie był gorszy od poprzedniego. Spełnienia zamierzeń i zdrowia Ci życzę. I całej twojej rodzinie. Sylwestrowe pejzaże cudowne, zwłaszcza ten pierwszy... żebym ja tak umiała malować...
. ,

Ogród takisobie 2021/01/03 19:25 #222048

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26460
Niech Ci się darzy w tym Nowym Roku Miłko :witaj , byś miała dużo czasu dla siebie i swoich malunków bo są coraz piękniejsze, kwiaty też flower . Maczki wyszły Ci wyśmienicie :kocham
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2021/01/03 19:37 #222052

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24279
Miłeczko wszystkie co najlepsze w tym Nowym Rocku rotfl :buziak
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2021/01/03 19:49 #222059

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7093
Miłeczko, zdrowia duuuużo i niech Cię chęci do malowania nie opuszczają,
bo czy to ptaszki, czy kwiatki, robisz to pięknie. :kocham

Ogród takisobie 2021/01/03 21:23 #222077

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Danusiu! Dziękuję Ci pięknie za życzenia! :buziak Tobie również życzę dobrego Roku i spełnienia marzeń!

Aniu! Jesteś kochana! Będę na pewno malować. Wiele innych ważnych wyzwań przede mną! Mam nadzieję, że nie odpuszczę. :kawa Oj Tobie też życzę dużo zdrowia! zwyc

Wiesiu! Dziękuję! I za życzenia i za dobre słowa w temacie malunków. :buziak Maczki wyglądają dobrze z daleka 2smiech Ale poćwiczę, by z bliska też jakoś wyglądały. B) I dla Ciebie niech Nowy Rok będzie dobry i ciekawy!

Ewka! Maluj! Tylko trzeba uprościć i podarować sobie 1/3 detali. Ja też może spróbuję think: 2smiech Ja wierzę, że każdy rok przynosi dużo dobrych rzeczy! Niech ten przyniesie Ci ich jak najwięcej! :buziak

Wróciliśmy już. Spędziliśmy ten czas bezpiecznie, z dużą dozą relaksu! Widoki piękne, zresztą popatrzcie:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, chester633, Semper, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.219 s.