Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2025/04/16 14:07 #340437

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3249
Pocieszające że nie tylko ja jestem w niedoczasie.Podziwiam Cię za cierpliwość do dalii ,będę podziwiać je u Ciebie..
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2025/04/17 22:28 #340552

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 51175
Gosiu! A ja właśnie chciałam Ci podesłać kilka w podziękowaniu za ciemierniki :buziak To co ja ma teraz zrobić? :nie_wiem Może jednak? B)

Ja nadal latam od garów do łopaty. Dziś zrobiłam galart ze stópek i golonki, nastawiłam chleb na jutro. A w ogrodzie z 20 dalii posadziłam. Zmieniam co chwila koncepcję i już mózg mi się gotuje.
Na dziś:

Ostatnio zmieniany: 2025/04/17 22:29 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, halszka, edulkot, Pani Bestia, chester633, Ave, zanetatacz, Franusiowa ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

--=reklama=--

Ogród takisobie 2025/04/20 21:49 #340726

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Święta to dla mnie w sumie Triduum Paschalne, śniadanie wielkanocne w zasadzie kończy moje świętowanie. Więc jak poszli sobie goście, zmarnowana jak koń po westernie, pobiegłam po aparat i biegałam wsród tulipanów i innych kwiatów. No tak się spisały, że goście się rozsiedli pod drzewami i podziwiali kwiecie. Zakwitły też wiśnie, śliwy i ... jabłoń, która nie powinna kwitnąć, ponieważ powinna kwitnąć co dwa lata. Nawet jej wilków nie przycięłam, żeby odpoczęła, a ona na tych wilkach ma kwiaty! zdziwko
Zakwitły tez pierwsze rododendrony. Jak to możliwe? W Wielkanoc? Pięknie dziś było. Pokażę...

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, edulkot, Pani Bestia, Semper, Ave, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 7 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/04/21 00:39 #340732

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4481
Naprawdę pięknie :kocham
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, elakuznicom

Ogród takisobie 2025/04/21 19:42 #340780

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24308
Super...... i ja muszę odpocząć po świętach polewkamax ,zdecydowanie wolę spokojne życie bez zamieszania :hejka
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2025/04/21 21:23 #340790

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Żanetko, będę odpoczywać chyba tydzień 2smiech A tu dalie sadzić trzeba!

Ewa! Nie pokazałam widoków ogólnych. A miałam, ale jak widzę kępy kwiatów, nie mogę się powstrzymać.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, edulkot, Pani Bestia, Semper, nowababka, zanetatacz, Franusiowa, Danusia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/04/22 20:08 #340842

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 24800
Pięknie i tyle kwiecia.
Ja to nawet nie wiem czy i kiedy będę sadzić dalie, wszak to dobre żarcie dla dzików więc po co mam je jeszcze bardziej kusić.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Franusiowa, elakuznicom

Ogród takisobie 2025/04/23 11:37 #340902

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6428
Miłko, uwielbiam, kiedy kwitną drzewa owocowe. Wszystkie są piękne, a jabłonie w szczególności! I ten zapach ...
Pięknie u Ciebie ... Ta śnieżna biel kwitnących drzew owocowych i kolorowe cebulowe - takie połączenie tylko na wiosnę!

Ogród takisobie 2025/04/23 21:44 #340950

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23912
Miłeczko przepiekny czas teraz :kocham :kocham
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2025/04/26 13:10 #341248

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Danusiu! No dosłownie napatrzyć się nie mogę! szkoda tylko, że tak szybko mija i zostają tylko chwasty, które ochoczo rosną wraz z pożądanym kwieciem. 2smiech

Swietko! Tak, to piękne widoki. Niestety minął tydzień i już wszystko przekwitło. :( Ale co widzieliśmy, to nasze!

Majeczko! Dziękuję w imieniu kwiecia! :buziak Po Twoich perturbacjach z dzikimi świniami nie dziwię się, że masz watpliwości. U mnie były dawno temu, pogryzły mi zima cebule hiacyntów.

U mnie dawno koniec odpoczynku. Od kilku dni sadzę dalie i inne takie tam. Nawet nie mam się kiedy zachwycać kwiatami.

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, edulkot, Semper, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, elakuznicom, dultom ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/04/27 21:55 #341409

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Piękny dzień dziś był. Kolejny. Tylko bardzo rześki. W bluzie i kamizelce ocieplanej sadziłam dalie. Udało mi się też posiać dyniowe i kwiaty jednoroczne. Ręce po robocie mam jak pracownik budowlany wink-3 Skończył mi się przesiany kompost. Jutro ma syn przyjechać i mi przesiać do końca. Został mi ostatni karton dalii i kilkanaście posadzonych w donicach, gdzie nie jestem pewna, czy w ogóle żyją. Zostały mi kanny i jakieś jeszcze inne cebule, np tygrysówka.

na dziś:

Ostatnio zmieniany: 2025/04/27 21:56 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, edulkot, Semper, nowababka, zanetatacz, elakuznicom, dultom, DorotaZ

Ogród takisobie 2025/04/28 06:48 #341419

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Pięknie wszystko kwitnie,bardzo lubię kwitnące drzewa.Ja o świętach nie chcę myśleć,przed rozłożyło mnie jakieś choróbsko ,w wielkim tygodniu leżałam jak placek.zreszta cały czas jestem słaba i nie mogę dojść do siebie
Za tę wiadomość podziękował(a): elakuznicom

Ogród takisobie 2025/04/28 08:21 #341423

• kasik 69
  • kasik 69 Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4308
Miłko z przyjemnością oglądam wiosenne zdjęcia. U mnie znowu przymrozek. Może by tak wrócić na zachód think: . Dalii to jeszcze nawet nie wyjęłam z piwnicy. Ciekawe ile przetrwało.
Udanego tygodnia .
Zapraszam do Ogrodu z robalkiem.
Za tę wiadomość podziękował(a): elakuznicom

Ogród takisobie 2025/04/29 08:37 #341492

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Kasiu! Widziałam w Ciebie we wątku przymrożone kwiatki. U mnie było 1 w plusie więc spoko. Mam nadzieję, że Twoje dalie spokojnie przezimowały. Te od Ciebie przetrwały i już posadzone. Dziękuję i pięknej majówki Ci życzę! :buziak

Gosiu! Przeczytałam u Ciebie, że Cię zmogło. Przykro bardzo. Zdrówka Ci życzę! Chciałam przygotować dla Ciebie dalie ćwiczebne, żebyś sobie posadziła choć trochę. Daj znać! Sadzić można praktycznie do końca maja.

Ja wczoraj skończyłam sadzić dalie. Zostały te pozostałe cebule Teraz muszę popielić w innych miejscach, bo w okół dalii robiłam, jak sadziłam.

na dziś:

Ostatnio zmieniany: 2025/04/29 08:40 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, edulkot, Semper, nowababka, zanetatacz, elakuznicom, dultom, DorotaZ

Ogród takisobie 2025/04/29 12:23 #341496

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Milko dziękuję za życzenia i za dalie również.Przed świętami rozłożyło mnie i nie mogę dojść do siebie,jutro jadę do lekarza może powie coś mądrego po za tym żeby leżeć i wypoczywać.Za dalie dziękuję,wiosną skupiam się na pelargoniach a dodatkowo robię się leniwa i sądzę rośliny które mało odemnie wymagają
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2025/04/30 09:06 #341535

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Dobrze Gosiu! Już Cię nie będę męczyć daliami. Ja też nie chciałam pelargonii, bo najzwyczajniej na świecie nie umiem wkoło nich chodzić. wink-3 To zdrowiej, dochodzenie do siebie po chorobie trwa czasami dość długo i trzeba być cierpliwym.

Wczoraj usiłowałam wypielić pod Sliwa, ale taka sucha skorupa tam była, że się nie dało. No to podlewałam ją całe popołudnie. Dziś będzie drugie podejście.
Od męża dostałam wczoraj (zaznaczył, że z montażem) taki system(ik) podlewania na małą skalę. Nie kropluje, nie rozbryzguje, a ... pluje. Ma iść między dalie. Zobaczymy...

Na dziś

Normalnie to ja kotów nie uważam, ale jak robiłam zdjęcia tulipanów, spomiędzy bzu wylazło takie coś i z miną niewiniątka się na mnie patrzało i kombinowało, jak czmychnąć bez konsekwencji. No rozbroił mnie.
Ostatnio zmieniany: 2025/04/30 09:07 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, edulkot, Semper, nowababka, zanetatacz

Ogród takisobie 2025/04/30 09:41 #341539

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6428
No rzeczywiście niewiniątko :kot Piękne oczy ma!

Ogród takisobie 2025/04/30 10:17 #341544

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Wiedziałam Swietko, że zachwyci oczami, bo mnie też z lekka omamił. Ale ja już znam te typy! Będą się potem naparzać w hostach i kasztanić pod różami. I wszędzie na meblach ogrodowych pełno kudłów! 2smiech

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, edulkot, Semper, nowababka, zanetatacz

Ogród takisobie 2025/04/30 12:33 #341552

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24308
Kudły- oj tam oj tam da się z nimi żyć .....a jak takie oczy patrzą na Ciebie z czystą miłością to chce się żyć polewkamax .Kielichowiec cudny u mnie tez się ładnie zapowiadał ,ale podmarzł ....no i rodki cudnie Ci zakwitły clap
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2025/04/30 17:11 #341570

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Żanetko! Nie trafiłaś. 2smiech Nie cierpię sierści i kudłów. Żadne spojrzenie mi tego nie zrekompensuje :nie Niespecjalnie mnie ruszają spojrzenia kotów i psów. Jakaś chyba nienormalna jestem. Nie ma tu raczej mowy o miłości. Najwyżej o wygodzie, jedzeniu i drapaniu tam, gdzie nie sięgną B) Koty z ogrodu przeganiam i one doskonale wiedzą, że nie są mile widziane. Tylko mnie zobaczą, a już czmychają. :P
Rodki w tym roku tak sobie. Dała im popalić zeszłoroczna susza. Kilka jeszcze nie zaczęło. A kilka nie zakwitnie, bo pąków nawet nie mają. :(

Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, edulkot, Semper, nowababka, zanetatacz
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.253 s.