Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2025/08/12 21:49 #349143

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 53895
Ostatnie dni przygotowań do wystawy. Szykuję napisy do dalii i do konfitur z róży, które sprzedajemy jako cegiełki na wystawę. Sprawdziłam skrzyneczkę z akcesoriami i narzędziami. jeszcze tam musze nożyczki i sekator włożyć. I tak właśnie ostatnie dni spędzam.
Dziś w końcu poszłam do lekarza, bo chcę dożyć wystawy. Zioła i płukanie nie pomogły. Jakieś wziewy dostałam, może pomogą. A już było ok, ale poszłam do pracy. W biurze klima, w pociągu klima i to wystarczyło.

Na dziś

Ostatnio zmieniany: 2025/08/12 21:52 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, th, piku, halszka, Krzysia, edulkot, VERA, Pani Bestia, Semper, Ave ten użytkownik otrzymał 6 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/08/13 16:39 #349169

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
W daliowym wątku pisałam, że moje dalie schną w tym upale. Ale mam nadzieję, że cos na wystawę będzie kwitło na tyle, że będzie można to pokazać.

Na dziś na szybko, bo jadę do Arki sprzęty zawieźć :

Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, th, halszka, Krzysia, edulkot, VERA, Semper, nowababka, Danusia, Gosia1 ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

--=reklama=--

Ogród takisobie 2025/08/14 22:37 #349215

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Kwiaty ułożone, myślałam, że będzie mniej dalii, ale jest tyle, co potrzeba. Wystawa gotowa do obejrzenia.

Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, th, piku, halszka, edulkot, VERA, nowababka, Danusia, Gosia1, a.nia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/08/14 22:42 #349216

• Makuma
  • Makuma Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 383
Melduję, że będę :)

Na zdjęciach wygląda obficie, nie mogę się doczekać wrażeń na żywo hu_rra
Pozdrawiam serdecznie :)

Liliowa Zagroda
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Danusia

Ogród takisobie 2025/08/14 22:57 #349218

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25810
Wygląda pięknie, oby frekwencja dopisała.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2025/08/15 11:01 #349231

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4407
Dalie prezentują się pięknie.Mam nadzieję że wziewy pomogły i czujesz się lepiej

Ogród takisobie 2025/08/16 19:47 #349261

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Gosiu! Oj nie wiem, czy pomogły, mam wrażenie, że nic nie pomaga i chyba to jest alergiczne, bo nie mam innego pomysłu. czuję się jakby ciut lepiej, ale nie do końca dobrze.

Majeczko! Ludzi było dużo, przyjechali ludzie ... nawet z daleka wink-3 Ale o tym za chwilę. Zaleta wystawy w parafii są takie, że ludzie bardzo chętnie po mszy przychodzą. Ja się nie stresuję, mam już stałych bywalców, ale też przychodzą coraz to nowi goście, akurat tacy, co nie wyjechali na długi weekend. Ponoć na wystawach takich profesjonalnych potrafi być mniej ludzi, bo może mało rozpowszechnione. Ale wystawcy bardzo dobrze czują się w swoim gronie czekając na trofea 2smiech U nas też miały być konkurencje, konkursy, ale oprócz nas nikt dalii nie przynosi.

Kasiu! :buziak Bardzo się ciesze, że byłaś i że mogłyśmy się poznać. ja planuję we wrześniu, jak będzie ładna pogoda, zrobić spotkanie w ogrodzie więc już teraz zapraszam. Potem jeszcze napiszę, jak już będę pewna, że spotkanie się odbędzie. Mój ogród jest ok 1km od kościoła.

Zmęczone ale szczęśliwe. Kluska już nad morzem, Asia urzęduje z gośćmi, a ja wyleguję się w ogrodzie. W sumie nie do końca, bo trochę dziś porządkowałam między daliami. W końcu dwa dni mnie z nimi nie było. No i Arkę musiałamdo końca opróżnić i zdać klucze.
W sumie to szaleństwo, żeby pół roku przygotowywać kwiaty w ogrodzie, cały dzień ciąć i układać, by można to było obejrzeć tylko jeden dzień, ale tak ma być hu_rra
Wystawa się udała, gości było sporo, nawet spoza parafii gwizdac
Bo Asia zrobiła mi niespodziankę i ... zaprosiła Danusię :kocham Danusia z Piotrkiem przejechali 3/4 Polski, żeby zobaczyć wystawę. No pewnie nie tylko... wink-3
Przyszła także Kasia 'Makuma', bardzo się cieszę, że ją poznałam. :buziak

Opatrzność nade mną czuwa, bo przysłała nam Anioły do pomocy. Zarówno przy przygotowaniach, jak i przy sprzątaniu pojawiały się i pytały, w czym mogą pomóc. Dzięki nim wszystko się udało i nie padłam ze zmęczenia.
Tak tez dziękuję Klusce i Asi, że są. I również: Marysi, Marianowi, Jackowi i Grzesiowi, Dance i Ali, Myszce z koleżanką, Ani, moim synkom. Mam nadzieję, że to wszyscy... think:
Dziękuję wszystkim, co wzięli kwiaty do domu, żeby się nie zmarnowały.
Dziękuję też wszystkim na Forum, co trzymali za nas kciuki :buziak

I kilka migawek. Więcej pokażę na wystawowym wątku.

wikary Damian, Kluska i ja

Piotrek radosny

Dziewczyny w ramce

Chłopaki w ramce

Podziwianie wystawy

Danusia wśród dalii (w domu tego nie ma) gwizdac

Bukiety kwiatów lata

Ostatnio zmieniany: 2025/08/16 19:52 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, th, Kalmia, piku, edulkot, VERA, Pani Bestia, Semper, nowababka, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 6 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/08/16 19:53 #349262

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
I jeszcze trochę kwiecia:

Ten bukiecik stoi jeszcze w kościele pod obrazem Wniebowzięcia Matki Boskiej

Ostatnio zmieniany: 2025/08/17 21:18 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, th, Kalmia, piku, halszka, edulkot, VERA, Pani Bestia, Semper, nowababka ten użytkownik otrzymał 7 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/08/16 22:02 #349277

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25810
Jeszcze u Ciebie złoże gratulacje za udaną wystawę i tylu aniołów do pomocy.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): halszka, takasobie

Ogród takisobie 2025/08/17 13:25 #349284

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8297
Brawo Wy!!!
Pozdrawiam
Halina
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, takasobie

Ogród takisobie 2025/08/17 20:37 #349293

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7295
Dołączam sie! Piekna wystawa! Brawo Wy!!!

Ogród takisobie 2025/08/17 21:27 #349294

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Swietko, Halinko, Majeczko! Dziękuję Wam serdecznie! :buziak Jest tak jak zawsze z takimi imprezami - dużo pracy i wysiłku, ale potem niesamowita satysfakcja. Najbardziej lubię ten moment, kiedy przeddzień wystawy po skończonej robocie, przyglądamy się wystawie i mówimy sobie, że znowu fajnie wyszło.

Dziś dzień odpoczynku, ale pochodziłam po ogrodzie i trochę poskubałam. Kilka podpór daliom dałam, bo w tym upale się pokładły. Najlepsze jest to, że dzień po wystawie zakwitło kilka kolejnych odmian. Ja im nawet etykiety wydrukowałam z nadzieją, ze zdążą. Ale teraz mam je dla siebie.

Mrs Swanne Hunt

Arabia

Vancouver

AC Kunz

Coriallo Furioso
Ostatnio zmieniany: 2025/08/17 21:28 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, th, Kalmia, edulkot, VERA, Semper, nowababka, zanetatacz, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/08/18 21:06 #349317

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24812
Miłeczko było przepięknie cieszę się bardzo że udało mi się zobaczyć tę wspaniałą wystawę :przytulam :buziak

Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, th, takasobie, edulkot, Semper, nowababka, a.nia, janka.p, dultom, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/08/19 09:52 #349337

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ta ostatnia kompozycja na Danusi zdjęciach przeniosła się do kościoła pod obraz Matki Boskiej. Razem z tą, co przedtem pokazałam.
Cieszę się Danusiu, że Ci się podobało. Ale Twoje odwiedziny były dla mnie niesamowitą niespodzianką i radością. To się Asi udało! :buziak

Ja teraz sobie lekko odpoczywam, ale z akcentem na "lekko". Zaczęłam likwidować pomidory, bo zniszczyła je zaraza ziemniaczana. 2-3 krzaczki się dzielnie trzymają, a reszta to masakra. Z jednej strony człowiek się cieszy, że podlewało z nieba, ale pomidory w takich warunkach są skazane na porażkę. A pryskać nie będę.

Na dziś

Oreti Adele

Coriallo Furioso

Muchacha

Tamburo

Islander
Ostatnio zmieniany: 2025/08/19 10:04 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, th, Kalmia, halszka, edulkot, Semper, nowababka, Danusia, a.nia, dultom ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/08/19 21:58 #349352

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 21437
Milko i ja gratuluję kolejnej udanej wystawy.. :buziak pięknie wyszło.. szkoda, że tak późno dowiedziałam się, że Danusia jedzie do Was bo dostałaby paczkę z daliami ...
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2025/08/19 22:11 #349353

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Aniu! :buziak Nikt nie wiedział oprócz Asi. Już nie knujcie za moimi plecami, bo tego moje słabe serce nie wytrzyma! 2smiech Musisz przyjechać w przyszłym roku. A to miała być ostatnia wystawa :czarownica Protest jednak jest taki stanowczy, że możliwe, że spróbuję w przyszłym roku. Jak zdrowie pozwoli!

Ja oczywiście już snuję plany, co posadzę. I że koniecznie muszę poszukać wielu starych odmian, które dawno straciłam. Szukam u sąsiadów areału, bo ja już nie mieszczę :mur Dziś zrobiłam listę chciejstw w jakieś zagranicznej firmie :mur

Babette

Blue Bell

Richard's Fortune

jeżówka, nie wiem jaka

Café de Paris

Speech

Ostatnio zmieniany: 2025/08/19 22:13 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, th, Kalmia, halszka, edulkot, Semper, nowababka, a.nia, dultom, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/08/20 00:14 #349354

• IK-W
  • IK-W Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1213
Miłko, robisz piękne zdjęcia. Nic więc dziwnego, że portrety dalii zachwycają, a po obejrzeniu na żywo na Twojej wystawie trudno się w nich nie zakochać.
Podziwiam ich różnorodność. Bogactwo kolorów i kształtów kwiatów jest imponujące.
Nie uprawiam dalii, bo ogród mam zbyt cienisty a przecież one to dzieci słońca.
A może znasz odmiany, które zniosą spory połcień?
Gratuluję wystawy, podziwiam Twój zapał i życzę równie ciekawej w przyszłym roku.
Trzymam kciuki za zdobycie dodatkowego areału na kolejne odmiany.
Lubię oglądać Twoje zdjęcia, Twoje spojrzenie na obiekt, wykorzystanie dobrego światła...więc czekam na kolejne obrazy.
Pozdrawiam
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, takasobie, a.nia

Ogród takisobie 2025/08/20 07:24 #349362

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4407
Milko gratuluje wystawy…pięknie pokazałyście dalie,ich różnorodność pod każdym względem.Dali są cudne ale pozostaję przy podziwianiu u Ciebie i innych ich uroku.O przyjeździe Danusi wiedziałam i troszeczkę jej zazdrościłam i spotkania z Wami i bycia na wystawie
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz

Ogród takisobie 2025/08/20 20:46 #349397

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25341
Miłeczko -gratulacje wszystko zachwycające ,duża ilość dalii i cudowne bukiety .....no i fajni goście :hejka
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2025/08/20 21:11 #349398

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Żanetko! Dziękuję! :buziak Ale oczywiście nie tylko mnie się należą, sama bym niczego nie zrobiła wink-3 Zawsze pytam Asie i Kluskę gdzieś tam na wiosnę, czy robimy w tym roku wystawę. Jakby któraś z nich odmówiła - rezygnuję. B)

Gosiu! To ktoś wiedział i nie powiedział? Co ja mak sieję? Bo baba jestem! 2smiech To nieźle się knuło za moimi plecami rotfl
To poproszę przyjechać na kolejną wystawę gwizdac

Irmina! Pięknie mi napisałaś! :buziak Bardzo dziękuję, to inspiruje i motywuje. Połowa to zaleta sprzętu, a połowa- naturalne piękno kwiatów. B) Zapał u mnie zmienny, bo mam chwile zwątpienia, czy to wszystko ma sens. Ale mam swoje cele, które staram się realizować. No i cały czas uczę się robić zdjęcia. Niedawno w sumie zmieniłam sprzęt i mam sporo nauki. Ale zabawa dobra.
Dalie muszą mieć światło, bez niego ani rusz. No chyba, że znajdziesz chociaż maleńkie słoneczne poletko - to tam posadź koniecznie wink-3

Dziś porządkowałam rabaty z przekwitniętych bylin, chwastów , sujchelców. Zwłaszcza wokół dalii. Codziennie cos nowego kwitnie, czasami jestem zaskoczona, bo wcześniej nie zauważyłam pąka.

Vancouver

Arabia

Gitt's Perfection

Lake Michigan

Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, th, Kalmia, piku, halszka, edulkot, Semper, nowababka, elakuznicom, a.nia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.262 s.