Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2025/08/20 21:26 #349400

• IK-W
  • IK-W Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1213
Miłko, nie bądź taka skromna.
Naturalne piękno i dobry sprzęt to nie wszystko. Trzeba mieć oko, a wtedy nie trzeba nawet naturalnego piękna :)
Piękny portret różowych róż.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2025/08/21 07:55 #349407

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 53895
Dziękuję Irminko! :buziak
Oko okiem, ale wszystkiego trzeba się nauczyć, kadrując trzeba pomyśleć o takich szczegółach jak tło , światło, perspektywa. Czasami dyndam na hamaku i czemuś się przyglądam i nagle zmieni się światło, a ja lecę po aparat.
Wszystkim polecam stosowanie zasad, a to już maleńki kroczek do dobrej fotografii. Jest fajny dział na forum, gdzie koleżanki podzieliły się wiedzą z kursów fotograficznych. Ale nie jest łatwo z tego skorzystać, bo trzeba temu poświęcić trochę czasu, trochę nauki. Ja miałam łatwiej, bo mój mąż jest fotografem i zna się na tym wszystkim i wszystko mi tłumaczy, ale do niektórych rzeczy dochodzę sama.
No i dziękuję w imieniu róż. Raczyły zakwitnąć 2smiech

Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, th, Kalmia, halszka, edulkot, VERA, Semper, Ave, nowababka, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 7 podziękowań od innych

--=reklama=--

Ogród takisobie 2025/08/21 11:29 #349417

• Makuma
  • Makuma Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 383
takasobie napisał:
A to miała być ostatnia wystawa :czarownica

Ale jak to ostatnia? :placz

Miłko Bardzo serdecznie dziękuję za zaproszenie :buziak . Fajnie było spotkać Forumki na żywo i zamienić kilka słów :kocham
Mam nadzieję, że z gardłem już lepiej :buziak
Pozdrawiam serdecznie :)

Liliowa Zagroda

Ogród takisobie 2025/08/21 12:26 #349420

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Kasiu! W końcu nie będzie ostatnia. Pewnie jeszcze będą kolejne, ale potrzebuję z 2-3 osoby na stałe do pomocy fizycznej i merytorycznej. Jak napisałam - zjawiły się Anioły, ale mogły się nie zjawić z różnych przyczyn. A ja muszę być pewna, że ktoś przyjdzie i np ustawi stoły i przykryje je obrusami i np rozładuje samochód.
Mam taki niedosyt, że trochę mało pogadałyśmy, ale pierwsze koty za płoty. :buziak Pewnie będzie jeszcze okazja. wink-3
Z gardłem nadal walczę, teraz zioła Klimuszki i leki przeciwalergiczne, bo wszystko inne zawiodło. :nie_wiem

Ostatnio zmieniany: 2025/08/21 12:27 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, edulkot, VERA, Semper, janka.p, dultom, DorotaZ, Makuma

Ogród takisobie 2025/08/21 21:19 #349436

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6875
Ależ się cudeniek daliowych naoglądałam! :kocham

Jak mawiał klasyk: Maleńka, jesteś wielka! Chylę czoła recourse za kolejną wystawę tych niezwykłych kwiatów.

Ogród takisobie 2025/08/22 14:37 #349465

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7295
Przepiękne dalie na Twoich zdjęciach, Miłko! A mi bardzo przypadła do gustu Gitt's Perfection. Cudowna!!!

Ogród takisobie 2025/08/22 14:41 #349467

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Iwonko! Dziękuję! :buziak Jak sama stwierdziłaś, dalie to cudeńka. I jak ich nie pokazać?! Od początku organizacja wystawy to było szaleństwo. Tylko to tak jest, jak się ma szalone pomysły 2smiech

Dziś zaczęło się chmurzyć, sąsiad postraszył, że będzie deszcz. Pochowałam elementy wypoczynkowe. Ale podlałam, bo ja cos w ten deszcz nie wierzę.

Na dziś:

Taki piękny słonecznik mi zakwitł. Nie zdążył na wystawę :(

Golden Scepter

Piękny kosmos o niespotykanym kolorze. Kluseczka nasionka mi dała. :buziak

Totally Tangerine

Who Dun It

Galaktika

Gitt's Perfection

Alyshia
Ostatnio zmieniany: 2025/08/22 14:43 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, th, Kalmia, halszka, edulkot, VERA, Semper, nowababka, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/08/22 14:59 #349468

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Swietko! Gitt's Perfection jest cudowna. Staram się zawsze mieć ją w ogrodzie. Kiedyś straciłam, ale na szczęście odzyskałam.
A jeśli chodzi o zdjęcia, to postanowiłam nauczyć się robić daliom zdjęcia, żeby były ... perfekcyjne. Dalie na to zasługują :kocham Ale jeszcze sporo się musze nauczyć wink-3

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, halszka, edulkot, VERA, Semper, Ave, nowababka, Danusia ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/08/23 20:54 #349508

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26692
Trochę mnie nie było odrobiłam więc zaległości :) .Gratuluję jak zwykle udanej wystawy, po prostu pięknie :kocham . Cudny ten kosmos z nasion Kluseczki a o daliach już nie wspominam :kocham
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2025/08/24 15:09 #349533

• Makuma
  • Makuma Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
Wczoraj u mnie popadało, nie mówiąc już o wietrze, który męczy moją jedyną białą pelargonię. Spadła dwa razy, złamała dwa pędy, ale za to doczekała się nowej doniczki 2smiech

Twoja dalia Who Dun It skrada moje serducho :kocham
Słonecznik piękny.
Przy okazji chciałam się zapytać, czy masz jeszcze dalię B-Man? W wątkach z poprzednich sezonów nie mogę się na nią napatrzeć :kocham
Mogę prosić o jej tegoroczną fotorelację? :oops:

Liliowa Zagroda

Ogród takisobie 2025/08/24 18:03 #349538

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Kasiu! Who Dun It rzeczywiście urocza Jak się rozrośnie, chętnie się podzielę wiosną. B-Man chyba stracony, bo nie mam go w spisie. pewnie nie przeżył . Ja staram się szybko zapominać, że coś straciłam, bo potem przeżywam wink-3 Ale będę szukać. Po pandemii jest problem, żeby to sprowadzić zza oceanu. A stamtąd ją miałam. Ale poszperam.

Wiesiu! Cieszę się, że dalie Ci się podobają. Nasionka z kosmosu pozbieram, ale czy nie wyrośnie z niego znów różowy?

Jakoś powietrze ze mnie zeszło. Podwiązuje i podlewam dalie, ale poza tym chyba ... jesień idzie i 2smiech

Oreti Adele

Bumble Rumble

Tsuki Yori no Shisha

Rosella

nn
Ostatnio zmieniany: 2025/08/24 18:05 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, halszka, edulkot, VERA, Semper, nowababka, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/08/25 07:36 #349559

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Znalazłam kolejnego fajnego kosmosa hu_rra Taki "brudny" ten róż.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, halszka, edulkot, nowababka, zanetatacz, wojtek, a.nia, DorotaZ, Makuma

Ogród takisobie 2025/08/25 12:06 #349564

• Makuma
  • Makuma Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
Ojej, to aż zza oceanu? :woohoo:

W lipcu miałam chwile słabości, gdzie spoglądałam w tamtą stronę, ale za irysami. Cuda tam mają takie, że w głowie kipi.

Liliowa Zagroda

Ogród takisobie 2025/08/25 20:47 #349585

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24812
Dalie Miłeczko masz przepiękne ale to oczywiste :kocham cudowny ten słonecznik ja sie tak cieszyłam że będę miała jeden śliczny bo wysiał się w skrzyni z warzywami i co się okazało - zanim zdążył się rozwinąć ślimak wyżarł środek :(
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2025/08/26 20:43 #349622

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dwa razy pisałam odpowiedzi i poszło w kosmos 2smiech

Danusiu! Mi sikory młócą zanim ziarna dojrzeją. Dziś w głębi ogrodu bogatki i ubogie jadły ziarenka i jeszcze opieprzały mnie że przeszkadzam. dziękuję w imieniu dalii :buziak

Kasiu! Po pandemii ciężko coś stamtąd sprowadzić. Przepisy się zmieniły. Kiedyś paczka z daliami przeszła przez cło i nie było problemu. Tyle, że droga była. A teraz zatrzymali partię dalii na cle i bezpowrotnie zginęły, bo żeby je odzyskać trzeba było kupę kasy za odesłanie zapłacić. Już nie próbuję...

Zrobiła spis dalii z tego roku. posadziłam ponad 180 odmian. Ale już wiem, że część nie wyszło. Może jutro uda mi się zrobić remanent. Najlepszy numer, że zapomniałam, co zamawiałam w sierpniu zeszłego roku i ... zamówiłam jeszcze raz kilka odmian. Tyle, że i tak jeszcze nie kwitną.
Dziś musiałam znów wszystko podlać, bo zaczęły więdnąć.

Na dziś:

Ostatnio zmieniany: 2025/08/26 20:57 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, halszka, edulkot, Ave, nowababka, zanetatacz, basik, Danusia, Isia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/08/26 21:22 #349627

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25810
Każdy kosmos na wagę złota, za rok jak zostawisz to będzie ich więcej. U mnie też coraz więcej kolorów i form kwiatków się pojawia, może jutro coś wrzucę.
Dalua Hapet Duplo prawie rozkwitlła.
Sicho jest strasznie a wody brak.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka

Ogród takisobie 2025/08/27 15:53 #349640

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Cieszę się z Twojej Hapet Duplo Majeczko! Moja poległa więc dbaj o swoją, odezwę się z prośbą, jak będę chciała do niej wrócić. :buziak Kosmosy uwielbiam także we wszystkich konfiguracjach sieja co roku jak cynie i aksamitki, mam to w nawyku. wink-3
U nas zapowiadają deszcz pojutrze w nocy, ale im nie wierzę :nie

Na dziś:

cynie

zakwitły cyklameny

zawilce
Ostatnio zmieniany: 2025/08/27 19:57 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): halszka, edulkot, Ave, nowababka, elakuznicom, Danusia, Gosia1, a.nia, Makuma

Ogród takisobie 2025/08/27 20:20 #349648

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24812
Ludzie jakie piękne portrety zdziwko :bravo :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2025/08/27 20:58 #349656

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4407
Milko systematycznie(jak czas i internet pozwolą)zaglądam do Ciebie co by się napatrzeć na daliowe cudeńka .Cudne i tak różne masz te kwiatuchy :bravo

Ogród takisobie 2025/08/27 21:32 #349663

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Gosiu! Wiesz, że lubię fotografować kwiaty. Cały czas się uczę, szukam światła i barw. Mam też dobry aparat, a to zobowiązuje. kiedyś pisałam, ze manipuluję rzeczywistością poprzez odpowiednie sfotografowanie kwitów. Teraz już wiem, że kwiaty są tak piękne, że nadal nie potrafię oddać ich urody. Ale napisałam! 2smiech

Danusiu! One mnie wręcz zaczepiały i nawoływały! No to wzięłam się za nie. Teraz nie muszę się kłaść, bo mam wystawiany wyświetlacz. Co prawda g....o w nim widzę, ale mam pewne wyobrażenie (w wizjerze mam korektę wzroku). Dziękuję! :buziak

Dziś strząsnęliśmy ostatnie jabłka, wycisnęłam ostatni sok. Koniec grafsztynków. Na inne jabłka poczekamy. Na razie w sklepach te z chłodni z zeszłego roku :dry:

Preference i Tamburo

Mingus Gregory i My Love

Ludvik Mühlstein i Hapet Harlekin
Ostatnio zmieniany: 2025/08/27 21:52 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, halszka, edulkot, Semper, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, elakuznicom, Danusia ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.212 s.