Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Domek pod Dębami w różanym ogrodzie

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2017/08/06 20:16 #79573

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5605
Moje dalie jakoś nie rwą się do kwitnienia :nie w sumie kwitną mi 3 sztuki .Mizernie no nie ? ale do jesieni może zdążą .Twój milin imponujący ! ja też mam ,ale gdzie mu do Twojego zwyc Ostatnio tylko chodzę i przycinam byliny ,coraz więcej obcinam a coraz mniej kwitnie gwizdac
Temat został zablokowany.

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2017/08/06 22:09 #79601

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26413
takasobie napisał:
Dalie wciskaj tam wszędzie , gdzie jest słońce!

No właśnie a może będziesz sadzić dalie, przy domku w miejscu zalegania śniegowego think: , wtedy będziesz miała pewność ze nic Ci zimą nie wygnije :)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

--=reklama=--

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2017/08/08 11:54 #79765

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14432
Chryzantemy jeszcze siedzą cicho, za to dzielżany w wiejskim szaleją.
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2017/08/08 18:13 #79798

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2569
Majka, z tymi nowymi odmianami lilii to jest szaleństwo, głównie po to, żeby sprzedać. Jakiś czas temu przestałam się rzuać na nowości, bo nowe są głównie nazwy, a lilie poobne. W tamtym roku nic nie kupowałam i w tym ze względu na wyjazd też nie będę. Jeżeli lilie są tak do siebie podobne, to co za rożnica, którą się ma.
Jeśli coś nam się pooba, to istotne jest, do której grupy lilii, dana lilia należy, żeby stworzyć jej w ogródku odpowiednie warunki, i tyle. No i nazwa jest jeszcze potrzebna, żeby kupić cebulę bez kwitnącego kwiatu i mieć to, co się chciało. To ostatnie to jednak loteria. Zdjęcia przy odminach są tak „podkręcone”, że wyrasta Ci coś czego się nie spodziewałaś. I tak jak napisałaś – przez kolejne trzy lata nie dostałaś cebuli lilii, za którą zapłaciłaś.
Kwiaty obu moich lilii Beverly Dream są bardzo, ale to bardzo ciemne w środku. Wręcz nie bordo, a właśnie czekolada. To chyba lilia z najciemniejszymi elementami kolorystycznymi w środku ze wszystkich OT, które posiadam.
Pozdrawiam Wszystkich
:witaj
Zapraszam na
Kwiecisty groch z kapustą
Ostatnio zmieniany: 2017/08/08 18:14 przez Gosia1704.

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2017/08/12 22:50 #80306

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 24838
Chyba rzeczywiście jesień się zbliża bo jakoś czuję się wszystkim zmęczona, nic mi się nie chce, nawet aparatu nie biorę do ogrodu :nie_wiem najchętniej przesiedziałabym z książką gdzieś z chłodnej części ogrodu i na pewno nie jest to spowodowane tymi upałami :kawa może zbieram siły na jesienne roboty, tylko niech tynkarze w końcu skończą elewację :angry:

Ewo puste pola a nawet niektóre zaorane to już widoki bliżej jesieni niż lata B) z lata niewiele było zadowolenia bo kto to widział takie anomalie pogodowe :dry:
Miłko dalie wymyśliłam do sadzenia w strefie zjeżdżającego śniegu z dachu, przy południowej ścianie to mogą być dalie, gorzej wymyślić jakieś rośliny od wschodu think:
Ewo milin wkurzył mnie okrutnie, już planuję jak spróbować go całkowicie unicestwić :angry: znalazłam dość wysoki odrost w wielkim bukszpanie krecigl
Wiesiu właśnie coś takiego wymyśliłam, tylko ciągle nie wiem co wykombinować od wschodu, bo tam rugosy dość mocno ograniczą dostęp słońca do drugiej linii think:
Zuziu dzielżanów muszę koniecznie więcej dokupić, każda zmiana pomysłów całkowicie zaburza mi ogólną wizję tego co chciałabym osiągnąć gwizdac
Gosiu ja chyba tej jesieni nie będę wcale kupować lilii, jestem nimi bardzo zawiedziona, sprzedawcy sprzedają co chcą albo raczej co my chcemy, a potem okazuje się to całkowitą porażką :angry: może w ogrodniczym skuszą mnie azjatki żeby dosadzić pomiędzy róże zwyc

Takie cośtam sprzed paru dni B)

Desmodium Canadense zeszłoroczna wygrana od lelumka, dzisiaj po tych zawieruchach wygląda paskudnie

miskant David rozrósł się niemiłosiernie, czas go podzielić

dmuszek jajowaty sam się wysiał i rośnie taka bieda, koniecznie muszę zebrać nasionka

Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Krzysia, Gosia1704, zanetatacz

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2017/08/13 00:10 #80319

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Majka, ja też lilii na razie nie kupuję. Muszę uporządkować to co mam. No, chyba, że coś się na mnie rzuci :grabie .
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2017/08/13 09:11 #80332

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7936
Majeczko, ja w miejscu gdzie zjeżdża śnieg zimą zrobiłam ścieżkę, ale u mnie tak dobrze się złożyło, że jest to u stóp szpaleru starych tuj, więc miejsca nie żal, za to rabata jest częściowo pod szerokim okapem i trzeba wodę dostarczać ręcznie, zakopałam tam donice z liliami. Mam jednak jeszcze jedno takie miejsce, tuż przy wejściu do domu, pod kuchennym oknem, obok rośnie świerk, którego korzenie przerastają wszystko co tam próbowało rosnąć, jedynie bukszpany dawały radę. Teraz jednak dach jest przerobiony i z dachowego kosza zsuwa się masa śniegu, bukszpany zostały wykopane w związku z przebudową kanalizacji i chyba dam tam płożące jałowce. Jeśli one nie wypalą to pozostanie już tylko beton :diabelek .

Majka, może jakieś parzydła czy świecznice think: , wodę lubią, słońca potrzebują niewiele, a na zimę znikają.

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2017/08/13 11:03 #80345

• MaGorzatka
  • MaGorzatka Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 57
Cześć, Majeczko - dawno mnie tu nie było (w sensie pisania, bo podczytywać od czasu do czasu muszę!) i od razu trafiam na nostalgiczne nuty i przedjesienne nastroje. To prawda, dopiero nas gnębiły majowe przymrozki, a tu już mimozami jesień się zaczyna...
Na Pomorzu jednak jesień bywa przepiękna i ja bardzo lubię te porę.

Zauroczyły mnie Twoje martagonki; ja też kupiłam kilka odmian i posadziłam ubiegłej wiosny, no i co prawda powschodziły pięknie i obficie, ale potem zapomniałam do nich zaglądać i zeżarła mi je poskrzypka. Nie było ani jednego kwiatka i było mi strasznie żal, ale jak dziś zobaczyłam te Twoje zdjęcia, to żal jest jeszcze większy - takie cudne klejnociki!

Pozdrawiam :kocham :kocham
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2017/08/13 20:43 #80405

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3640
Majka, ja tez wole teraz książkę niz ogród, podlewanie tylko teraz albo plewienie szczawika brrrr, obrzydło mi .....myslę juz o jesiennych przesadzaniach bardziej niz o tym co teraz, patrzę po rabatach co trzeba przesadzić, wyrugować co dosadzić, na lilie jestem wkurzona, tyle nasadziłam przez 2 wiosny a wyszły jakies niedobitki, w dodatlu te, na których najbardziej mi zależało przepadły :angry:
zgniły? zjedzone? :mur rabaty wiszą w powietrzu, wszystko zryte i ten potworny upał... :bezsil

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2017/08/13 20:49 #80407

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Krzysia napisał:
Majeczko, ja w miejscu gdzie zjeżdża śnieg zimą zrobiłam ścieżkę, ale u mnie tak dobrze się złożyło, że jest to u stóp szpaleru starych tuj, więc miejsca nie żal, za to rabata jest częściowo pod szerokim okapem i trzeba wodę dostarczać ręcznie, zakopałam tam donice z liliami. Mam jednak jeszcze jedno takie miejsce, tuż przy wejściu do domu, pod kuchennym oknem, obok rośnie świerk, którego korzenie przerastają wszystko co tam próbowało rosnąć, jedynie bukszpany dawały radę. Teraz jednak dach jest przerobiony i z dachowego kosza zsuwa się masa śniegu, bukszpany zostały wykopane w związku z przebudową kanalizacji i chyba dam tam płożące jałowce. Jeśli one nie wypalą to pozostanie już tylko beton :diabelek .

Majka, może jakieś parzydła czy świecznice think: , wodę lubią, słońca potrzebują niewiele, a na zimę znikają.
Krzysiu dzięki za podpowiedzi :buziak
Przy starym domu też tam miałam czyli rabaty pod okapem a chodniczek w strefie zrzutu śniegu, pod ścianą wszystko schło, czasami nawet kocimiętki padały. Teraz pod okapem będzie chodniczek a rabata dalej, zapomnieliśmy o płotkach przeciwśnieżnych i teraz mam zagwozdkę think:
Świecznica czyli pluskwica odpada ze względu swój specyficzny zapach, wszak nie będzie mi w sypialni śmierdzieć pluskwami 2smiech
Już trochę pokombinowałam, mam sadzonki parzydła, które musiałam wykopać w zeszłym roku, mam do wykopania rutewkę Delavay'a, która też potrzebuje więcej wody. Powoli krystalizuje się nowa wizja tego kawałka ale czy się sprawdzi okaże się za parę lat B)

Gosiu już Cię ostrzegam że rzucą się na Ciebie cebulki lilii Dawida, ale to dopiero po powrocie z wywczasów bo ona ciągle zieloniutka polewkamax

Małgosiu :buziak to masz tak jak ja, podczytuję tu czy na Kompoście, ale pisać mi się nie chce wink-3
Martagonki ciągle mam w doniczkach i nie mam pomysłu gdzie je uziemić :nie_wiem zresztą mam całkiem sporą przechowalnię i właściwie nie mam na większość pomysłu 037
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia1704, zanetatacz

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2017/08/13 21:17 #80416

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17729
Dawid wygląda wspaniale. Ja lubię takie dorodne kępy :lol: . Może napisałabyś pare słów o ostnicy Jana? Nie mamy jej w spisie ;).
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2017/08/14 11:18 #80492

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Och Majeczko, o liliach Dawida nawet nie śmiałam marzyć. Dzięki ci. Artist rzeczywiście zaczyna puszczać szczypiorek, ale i tak muszę go rozsadzić bo zrobiło się go za gęsto. Przyjdzie z ziemią, myślę, że da sobie radę. Pooh dla Ciebie już rośnie – utworzył dorodny krzak (to z buwek z odzysku). „Z odzysku” będą jeszcze dwie inne – jedna ciemna, chyba totalne odzyskana, a druga jeszcze nie wiem.
Wczoraj była piękna pogoda – słońce nie było nachalne i brak upału to od razu troszkę coś tam pogrzebałam. Gdyby taka pogoda się utrzymała to byłoby wspaniale, ale to zbyt piękne, żeby było prawdziwe.
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2017/08/14 23:10 #80598

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Edytko też lubię takie wielkie kępy miskantów, ale na tej rabacie zrobiło się za ciasno, a na dodatek muszę podzielić Davida bo córki się upomniały o swoje części, jedna dla syna druga dla męża 2smiech
Gosiu a widzisz, czasami marzenia się spełniają :lol: Na szczypiorki szafirkowe czekam bo w niektórych miejscach nie mam znaczników, a nie chcę ich uszkodzić. No i mam wiaderko wykopanych cebulek, którymi muszę dopełnić niektóre miejscówki.
Już się cieszę na te śliczne dalie hu_rra ja się cieszę na dalie :ohmy: świat chyba stanął na głowie :diabelek

Ostatnio troszkę pocykałam zdjęć traw i hortensji ale dzisiaj będą najnowsze róże czyli te co raczyły zakwitnąć pierwszy raz albo powtarzają.
Souvenir du Lieutenant Bujon przypalony okrutnie

Souvenir de Pierre Sionville omdlały od upałów

Souvenir du Dr. Jamain słabo kwitł w głównym kwitnieniu, za to ciągle pokazuje po jednym kwiatku

Gruss an Aachen

Eyes on Me kwitnie prawie cały czas

Souvenir de Rose Marie też ciągle kwitnie

Angel Flower Circus bardzo obficie powtarza

Souvenir de Louis Lens startowała od ziemi i już odbudowała wielki krzak

Joachim du Bellay troszkę się spóźnił bo M. miał urodziny 2 tygodnie temu

Gruss an Teplitz rośnie i kwitnie śmiało

Souvenir de Pierre Guillot mizerota raczyła zakwitnąć

Souvenir d'Elise Vardon

Rotkäppchen Geschwinda

Persian Mistery pięknie rośnie i kwitnie choć to młódka

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, piku, Gosia1704, zanetatacz

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2017/08/14 23:16 #80600

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3640
Sporo Ci kwitnie, no ale przy takiej masie krzewów inaczej być nie może, ten Souvenir Louis Lens wart zastanowienia.... gwizdac

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2017/08/18 17:04 #81033

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ewuniu Souvenir de Louis Lens delikatny i wymaga chyba cieplejszego ubranka, tej wiosny cięty do ziemi B)

Ostatnio jestem w temacie traw to troszkę ich pokażę wink-3

miskant David okropnie przytył ale już wypuszcza pióropusiki

Gracillimus niestety bez kwitnienia tego roku, takie maleństwo

Ferner Osten będzie kwitł

Zebrinus jeszcze ma czas na kwiaty
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia1704

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2017/08/18 17:23 #81034

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8476
Ile wzrostu ma Twoja Persian Mystery? Bo moja, zamówiona przez Ciebie 2smiech , ma jakieś 10cm gwizdac . Ale dzielnie powtarza :woohoo:

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2017/08/18 17:41 #81036

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Może wielka nie jest ale zdecydowanie więcej niż 10 cm B) rozrosła się na szerokość i to jej się chwali, ale do góry niech zbytnio nie wyrasta :lol:
Tak wyglądała cała 10 sierpnia, ten pączek pomiędzy kwiatkami jest z Gruss an Aachen

Za tę wiadomość podziękował(a): markita

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2017/08/18 18:09 #81038

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Musiałam przerwać pokazywanie trawek bo trzeba było zrobić kawę żniwiarzom, oj pieką się oni na tym pięknym :slonko

Cd trawek

Turzyca sztywna AUREA Carex elata Bowles' Golden Sedge’ w letniej szacie

A teraz chwalę się darami od Pikutka :lol:
Hakonechloa smukła (Hakonechloa macra) Aureola? chyba dobrze rozpoznałam

miskant Rotsilber

miskant Graziella

miskant Morning Light

Dzisiaj zauważyłam pióropuszki na rozplenicy japońskiej hu_rra ale zdjęcia jeszcze nie mam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia1704

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2017/08/18 21:12 #81084

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 15341
U mnie też Souvenir du Dr. Jamain pokazuje, po jednym kwiatku
Nie wiem dlaczego róże drugim kwitnieniem mają jakieś małe i zniekształcone kwiatki i szybko przekwitają ,co może być przyczyną?
Twoje różyczki kwitną pięknie recourse recourse ,moje serducho na widok róż się cieszy chętnie oglądam takie widoki jak u Ciebie :kibic
W trawy na razie się nie bawię kilka mam więcej się nie zmieści.
U Ciebie widzę całą batalię musisz mieć gdzie je sadzić jak sie rozrosną widok będzie obłędny.

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2017/08/18 22:05 #81103

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Majeczko sporo róż miewa właśnie takie zniekształcone i malutkie, u mnie kładę to na karb suszy a ja właściwie róż nie podlewam.
U Ciebie to pewnie nadmiar wody i niska temperatura. Oj całkiem niesprawiedliwie dzielą pogodą :mur

Właśnie niedawno skończyliśmy żniwa hu_rra hu_rra hu_rra co prawda zostało troszkę słomy do zebrania ale to pryszcz przy całości już wymłóconej clap
Z tej okazji może troszkę różyczek wink-3

Golden Wings

Paris2000 i Astronomia

Astronomia

Paris2000

Dainty Bess po przesadzeniu troszkę się zebrała, oby tak dalej

Burgundy Ice

Souvenir de William Wood kwitnie po jednym kwiatku

Martha odbudowała wielkie krzaczysko ciągle kwitnąc pojedynczymi kwiatkami, jak zima będzie łaskawa za rok powinna dać spektakl kwietny

Souvenir d'Alma de L'Aigle nawet nie odczuła złej zimy, kwitnie swoim rytmem

Souvenir de Handlova na tymczasie kwitnie pięknie, a z braku podpory długie pędy zwisają bezładnie

takie bukiety miewa Souvenir de Handlova

rugosy śmiało sobie kwitną, tu Sarah van Fleet

szpaler rugos od wschodniej strony ciągle czeka na zagospodarowanie całości, a ja nie do końca wiem czym je podsadzić i jak upiększyć ten teren
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Gosia1704, Ness, nowababka, zanetatacz
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.225 s.