Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: 597 metrów zieloności

597 metrów zieloności 2021/05/17 10:06 #237017

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25212
U mnie z japonek jedna chyba padła, reszta powoli startuje. Rodki różnie ale grzyby też atakują, najgorsze że nie ma kiedy pryskać czymkolwiek bo albo wieje, albo praży albo leje. Zastanawiam się jak by zareagowały na obsypanie ich mączką bazaltową bo takową kupiłam w celu obsypania całego ogrodu przeciw grzybom i szkodnikom.
Widoki ogrodu z góry zawsze są interesujące.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, elakuznicom

597 metrów zieloności 2021/05/17 13:07 #237028

• dultom
  • dultom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14743
Właśnie, też się zastanawiam nad mączką bazaltową. Staje się coraz bardziej popularna np. w zwalczaniu mszyc. Niestety, ma też i wadę, bo podobno giną i pożyteczne owady. Cóż, nie ma idealnych środków. Zawsze to jednak lepsze niż ciężka chemia. Nie wiem jednak, czy odważyłbym się obsypać cały ogród?
Pozdrawiam, Tomek

Mój ogród jest mym najpiękniejszym arcydziełem (Claude Monet)

Ogród na kółkach
Ostatnio zmieniany: 2021/05/17 13:11 przez dultom.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

--=reklama=--

597 metrów zieloności 2021/05/17 13:45 #237031

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 20476
zanetatacz napisał:
Aniu -a to dziwne bo ja widzę stary 2smiech -dziękuję za informację , u mnie chyba za wietrznie i zimno na japonki think:
Ciekawe to jest... think: czary mary jakieś ...bo w tym momencie patrzę na Twój stary avatarek z różami na komputerze stacjonoarnym i nowy z różowym rodkiem na telefonie....
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

597 metrów zieloności 2021/05/17 18:26 #237062

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 13801
Ja widzę bardzo ładny nowy avatar, czasmi aby odświeżyć trzeba kliknąć na dwa klawisze jednocześnie F5 i ctrl
Fajny ten widok z piętra :woohoo:
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

597 metrów zieloności 2021/05/17 19:39 #237080

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24956
Powiem Wam tak ja stosowałam w ubiegłym roku mączkę bazaltową pod róże a granitową pod rodki ,róże to może i były zdrowsze a u rodków nie zauważyłam większej zdrowotności....
Majeczko -cały ogród to ile kg by trzeba było kupić zdziwko ,ale róże można nawet obsypywać...
Tomku -a to nie wiedziałam ,że owadom szkodzi think: ,ja w tym roku stosowałam polyversum ,biosept i previcur energy -wszystko dosyć drogie ,ale chemii ciężkiej nie chcę stosować bo jest dużo bzyków
Aniu -dziwy bo u mnie nadal stary 2smiech ,może róża chce zostać na pamiątkę polewkamax
Marysiu -próbowałam tak odświeżyć... i nic, z pięterka robię zdjęcie tak co jakiś czas bo widać jak się ogród zmienia
Natyrałam się dzisiaj niesamowicie...już nawet czekałam ,żeby deszcz zaczął padać co by mnie przegonił -bo co jedną robotę skończyłam to już miałam pomysł na następną w końcu o 18 .30 zaczęło kropić ,ale już nie pada choć chmury wiszą
-królowa Jadwiga pierwszy kwiatek

-Red Jack
-Brasilia coraz ładniejsza
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2021/05/17 19:57 przez zanetatacz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, piku, Ave, nowababka, nelu-pelu, elakuznicom, Danusia, a.nia, dultom, Katarzyna2021

597 metrów zieloności 2021/05/17 19:56 #237086

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25212
Żanetko widzę nowy Avatar, cukierkowy różowy rodek hu_rra
Mączki kupiłam 40 kg, na ile wystarczy zobaczymy, najwyżej dokupię jak zabraknie.
Obojętnie czym pryskać czy sypać i tak część pożytecznych owadów zginie bo nieostrożnie wleci w strumień. Już wiem że multum pączków różanych będzie podcięte przez kwieciaka, nie zrobiłam jeszcze żadnego oprysku, nawet żelazem nie pryskałam roków bo nie dało się.
Deszcze do Ciebie podobno dojdą jutro :deszcz
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka

597 metrów zieloności 2021/05/17 20:09 #237092

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Majeczko -właśnie zaczyna popadywać......u mnie wszystkie róże oprócz starych nn pnących startują od ziemi ,więc jeszcze na nie poczekam a kwieciaka nie znam ,muszę poczytać krecigl ,szkoda każdego pączka bo masz takie ślicznotki, no tak 40 kg to sporo...
-kolejna azalia zaczyna Feuerkopchen ładnie pachnie
-wiem ,ze nudzę ,ale świeci z daleka Sunte Nectarine
-Mieszko
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2021/05/17 20:18 przez zanetatacz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, takasobie, edulkot, Ave, nelu-pelu, elakuznicom, Danusia, a.nia, Maryna44, dultom ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

597 metrów zieloności 2021/05/17 20:45 #237109

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 34275
Żanetko zdziwko ile u Ciebie już kwiecia zdziwko
Ja nie wiem czy u mnie będą japonki wyględne... niby zime spędziły pod śniegiem, ale coś się nie mogą zebrać z pąkami...
Z podagrycznikiem można wygrać. Walczyłam z nim dwa sezony pod lasem i zwalczyłam... teraz mam ziarnopłon... natura nie lubi próżni krecigl

Misia :kocham :kocham :kocham
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave, zanetatacz, elakuznicom, Katarzyna2021

597 metrów zieloności 2021/05/17 21:01 #237122

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Efciu -dziękuję ,lubię ten czas gdy codziennie coś rozkwita hu_rra ,podziwiam ,że dałaś radę podogrycznikowi -ja walczę bezskutecznie krecigl ....a Misia to najbardziej rozpuszczony przez córkę kot...wychodzi z nią na spacer i chodzi za nią jak piesek i nawet się słucha 2smiech
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, edulkot, Ave, elakuznicom

597 metrów zieloności 2021/05/18 09:18 #237233

• elakuznicom
  • elakuznicom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 995
Pięknie wszystko u Ciebie kwitnie, ja stracę chyba 6 letniego catawbiense grandiflorum, serce mi pęka, ładnie wyglądał cały czas aż tu nagle połowa jakby podwiędnieta, ma bardzo dobre warunki,
w zeszłym roku to był jedną wielką kwitnącą kulą, zawiązał mniej pąków ale tak ma, jak w jednym roku dużo to następny trochę mniej, nic nie wskazywało że coś z nim nie tak. Teraz jak będziemy na działce to go eM. wykopie, wymienię ziemie, włożę do wanny i pomoczę kilka godzin i wsadzimy, wywalić zawsze zdążę, Druga jego część wygląda dobrze.Pozostałe stare nie kwitną jeszcze, pąków sporo ale czy zakwitną??? się okaże.
pozdrawiam Ela

597 metrów zieloności 2021/05/18 09:33 #237236

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26459
Szybkie te Twoje rodki Żaneciu :woohoo: , u mnie zakwitły wyrywne dwa a azalki jeszcze w pączkach B)
Z podagrycznikiem podobna walka jak z perzem, a z tym walczyłam na jednej małej rabatce przez kilka lat rwąc sukcesywnie i wreszcie się udało :silly:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

597 metrów zieloności 2021/05/18 10:15 #237239

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4579
Tak, jak Ewcia powiedziała... natura nie lubi próżni... to może się jeszcze zastanów nad tym podagrycznikiem wink-3

597 metrów zieloności 2021/05/18 14:24 #237285

• Brydziasia
  • Brydziasia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2820
Smakowicie, kolorowo, z przepychem, uwielbiam za to maj. Żanetko moje rododendrony też tak trafia, po zimie wznowiły wzrost, po czym zaczynają wypadać... o ile Danuta faktycznie ma książkowe objawy grzyba i o nią walczę, tak dwa inne, po prostu padają. Z podagrycznikiem też walczę i już mi wychodzi nosem, gdzie mogłam tam koszę, część zakryłam kartonami... życia mi nie starczy, żeby z sadu go wytępić, a zza siadki od sąsiadów już czeka w kwiecie żeby się wysiać.... polewkamax
Pozdrawiam

Joanna zwana Brygidą

597 metrów zieloności 2021/05/18 15:40 #237302

• elakuznicom
  • elakuznicom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 995
Efkaraj napisał:
Żanetko zdziwko ile u Ciebie już kwiecia zdziwko
Ja nie wiem czy u mnie będą japonki wyględne... niby zime spędziły pod śniegiem, ale coś się nie mogą zebrać z pąkami...
Z podagrycznikiem można wygrać. Walczyłam z nim dwa sezony pod lasem i zwalczyłam... teraz mam ziarnopłon... natura nie lubi próżni krecigl

Misia :kocham :kocham :kocham

Ewciu jeśli można wiedzieć jak go wytępiłaś, też go mam w przydomowym pod rodkiem, ale już nie mam siły, teraz chyba zacznę pryskać jakimś Effect 24, uważając żeby Rh nie zniszczyć.
pozdrawiam Ela

597 metrów zieloności 2021/05/18 16:10 #237304

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 51720
No popatrz Pani! A czemu moja azalia jeszcze nie kwitnie? Dwa rodki mam w pełni kwitnienia, trzeci zaczyna, ale azalia jeszcze nie raczyła.
Jadwiga pięknie się zapowiada.

597 metrów zieloności 2021/05/18 19:28 #237354

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Elu -coś w tym roku dzieje się niedobrego z rodkami bo zewsząd słyszę o stratach ,ja niby już się przyzwyczailam ,że co roku coś tracę ale i tak serce boli..... :placz ,część rodków mnie oszukała bo pąki zamiast kwiatowe są liściowe 2smiech ,ale jak chcą rosnąć to niech rosną
Wiesiu -powolutku ,powolutku ruszają i cieszą hu_rra ,perz łatwiejszy do usunięcia ,bo mi też udało go prawie wyeliminować...
Ewo -wczoraj latałam i szukałam ziarnopłonu a tak się cieszyłam ,jak zobaczyłam ,że przyjechał z jakąś roślinką 2smiech
Joasiu -i to jest najsmutniejsze bo po zimie pięknie zapączkowane ,liscie zdrowe,i ciemnozielone i kilka dni wystarczy ,żeby było po krzaczku :placz
Efciu -też jestem ciekawa jak sobie poradziłaś z tym zielem ,z podgrycznikiem variegatą sobie radzę jest dużo łatwiejszy do usunięcia
Miłko -azalie też u mnie jeszcze za troszkę ,te dwie wystartowały szybciej ....fotki Twoich rodków poproszę
Chciałam deszczu to ....padał prawie dobę ,tylko znowu zrobiło się zimno zaledwie 13 stopni....także dzisiaj dzień lenia...

dzisiejszy zakup z Biedry
-kolejne pąki rozkwitają

pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2021/05/18 19:44 przez zanetatacz.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, Efkaraj, edulkot, Ave, nowababka, elakuznicom, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

597 metrów zieloności 2021/05/18 20:44 #237379

• dultom
  • dultom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
zanetatacz napisał:
Tomku -a to nie wiedziałam ,że owadom szkodzi think: ,ja w tym roku stosowałam polyversum ,biosept i previcur energy -wszystko dosyć drogie ,ale chemii ciężkiej nie chcę stosować bo jest dużo bzyków
Żaneto, ja też nie wiedziałem. Wydawało mi się, że jest niegroźny, bo nietoksyczny. I faktycznie jest nietoksyczny, ale w przypadku stosowania przeciwko szkodnikom niszczenie polega na zaczopowywaniu przez pył przewodów powietrznych na skórze owadów, zwłaszcza tych, które mają miękką skórę. Maleńkie kryształki mączki osiadają miedzy poszczególnymi segmentami ciała i ocierają skórę tak silnie i boleśnie, że owady giną z głodu. W podobny sposób mogą ginąć niektóre owady pożyteczne, niestety nie wiem, które najbardziej, bo tej informacji nie mogłem na razie znaleźć. Wiem tylko, że opylanie zaleca się przeprowadzać bardzo ostrożnie, zwracając uwagę, czy na krzewie nie ma akurat pszczół.
Pozdrawiam, Tomek

Ogród na kółkach
Ostatnio zmieniany: 2021/05/18 20:50 przez dultom.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave, zanetatacz, elakuznicom

597 metrów zieloności 2021/05/18 21:50 #237406

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Tomku -dzięki takie informacje są ważne i dobrze wiedzieć ,żeby nie zaszkodzić.......
To jeszcze rodkowe nowości dzisiejsze
-Fantastica ma tylko jeden kwiat
-Belcanto
-Schneekrone bieleje
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2021/05/18 21:57 przez zanetatacz.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, Ave, nowababka, elakuznicom, Danusia, a.nia, Maryna44, dultom, DorotaZ

597 metrów zieloności 2021/05/19 21:28 #237544

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dzisiaj sprzątałam pod balkonem czyli w swojej rupieciarni.......uzbierałam chyba z 200 doniczek :mur
-Mieszko w roli głównej
nn z Pisarzowic -śliczne drobne kwiatki

-pontyjka ,ach ten zapach
-Verciowy
-Claudine ładnie się zapowiada
Dzisiaj w końcu zmienił mi się avatar hu_rra
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2021/05/19 22:23 przez zanetatacz.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, nelu-pelu, Danusia, a.nia, Maryna44, dultom

597 metrów zieloności 2021/05/19 22:09 #237552

• dultom
  • dultom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
U mnie problem z małymi doniczkami częściowo rozwiązała Wika. Rozczłonkowała na kawałki, więc nie było dylematu, zostawiać, czy wyrzucać? Teraz trochę dojrzała, więc już mniej ją takie szczeniackie wybryki rajcują, choć czasami zdarzy jej się jeszcze podwędzić. Trochę doniczek po ostatnich zakupach się uchowało, ale nie ma tego dużo. Liczba doniczek poniekąd świadczy o licznych zakupach. :diabelek Ładny ten rodek, ma bardzo ciekawe, smukłe liście.
Pozdrawiam, Tomek

Ogród na kółkach
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.261 s.