Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2020/05/20 23:25 #201312

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 51738
Żanetko! Dziękuję Ci bardzo! :buziak Wszystkie korzenie rodków - mizeraków płukałam pod ciśnieniem studzienną woda. W ogóle do podlewania rodków trzeba stosować miękką wodę. To zapobiega zasoleniu.

Swietka! Oj dziękuję Ci bardzo. Wiesz, że takie słowa od Ciebie bardzo dopingująco na mnie działają! :jupi Drabina miała być już w zeszłym roku, ale nie miałam desek na półki. Okazało się, że sąsiad ma palety i zdemontował kilka dla mnie.

Nowinko! Moje narcyzy recurvussą bodajże z Lidla.. Pewnie i tak dokupię jesienią, jak będą. Gosia, która ze mną prowadziła cebulowe pisała, że trzeba wrzucić cebulki narcyzów do wody przed posadzeniem i nie sadzić tych, które pływają po powierzchni, bo maja komorę z jajami szkodników. czy jakoś tak. Musze odszukać ten wpis.
Ja nigdy nie sieję orlików, bo wysiewają mi się same. Bardzo rożne i w różnych miejscach. A co? Zebrać nasionka?

Dziś obiadek w ogrodzie, trochę dyndania w hamaku i podlewania. No i wreszcie dokończyłam wyrywanie podagrycznika. Został gdzieniegdzie, ale będzie pod kontrolą. Może mi się uda bardziej nad nim zapanować.

Na dziś:

Sesja orlikowa (już takie dziwadła powychodziły z tych siewek)

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, Kalmia, edulkot, Olusia, VERA, inag1, Elżbieta, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/05/21 22:12 #201440

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26459
Orliki też mi się sieją różnorakie :lol: ale najbardziej lubię takie zwyczajne :zielony , są bardzo fotogeniczne :fotka
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

--=reklama=--

Ogród takisobie 2020/05/22 21:51 #201579

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24958
I ja jestem fanką orlików ,posiałam kiedyś pełne ,ale były tylko sezon czy dwa a zwykłe też się sieją same hu_rra
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2020/05/24 20:31 #201893

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Żanetko! uwielbiam takie kwiaty w ogrodzie, które sieja się same. Oprócz orlików fajne są dzwonki brzoskwiniolistne, rudbekie, kosmosy. Ile pracy zaoszczędzam! 2smiech A pełne też mi się skądś posiały. Nie siałam i nie miałam, nie wiem skąd są.

Wiesiu! Tylko trochę słonka i czasami jakis bączek by sie przydał. Wtedy nic lepszego! :fotka

Net mi kiepsko działa na tyle, że zaplanowane uzupełnianie bazy tulipanów muszę odłożyć na lepsze czasy. Jak otwiera mi się baza, to najczęściej bez zdjęć. W ogóle odwiedzanie z kompa forum jest dość uciążliwe, ale się staram.

Posadziłam do końca dynie i ogórki. Porozmawiałam z nimi, chyba zrozumiały o co mi chodzi. Chodzę i cmokam wokół host. Złapałam się na tym, że nie pamiętam niektórych nazw, tabliczki gdzieś poznikały, pomimo, ze Maciej mi uszykował z 3 lata temu i miałam piękne do każdej. Najważniejsze, że teraz cudnie wyglądają.
Pięknie kwitną rododendrony, zaczyna Duke of York, ale zdjęć mu jeszcze nie zrobiłam.
Popadało u nas wczoraj i dzisiaj. Mam podlane, mam wolne!

na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, Isia, Gosia1 ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/05/25 08:33 #201969

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3562
Widzę że nie tylko u mnie internet działa kiedy chce.Deszcz padał również u mnie i było by fajnie gdyby było cieplej.Ja muszę ze swoimi warzywami porozmawiać żeby się nie poddawały ale nie wiem czy moje słowa coś zmienią ,podejrzewam że wolały by żeby zrobiło się cieplej.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2020/05/25 10:09 #201977

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Z warzywami to chyba będzie ciężko w tym roku ...będę siać ogórki , cukinię i fasolkę następny raz,ale wzeszła pietruszka i to jest sukces bo nie chciała rosnąć przez ostatnie trzy lata,rodki cudne hu_rra
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2020/05/25 11:31 #201988

• Isia
  • Isia Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 559
Piękne zdjęcia :slonko clap
W Isiowym Ogrodzie - Pozdrawiam ciepło Isia

Ogród takisobie 2020/05/26 13:14 #202114

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dziękuję Isiu! :buziak

No właśnie Żanetko! Pietruszka mi wzeszła też w tym roku bardzo fajnie, a różnie bywało. Cukinię sieję zawsze w doniczkach, a potem sadze, bo ślimaki też mi ją zjadają, jak ogórki. Rodki dziękują! vishenka

Gosiu! Ja zrezygnowałam z wielu warzyw, bo nie chciały w ogóle rosnąć. Została praktycznie zielenina, buraki i dyniowate. No i pomidorki. Korzeniowe nie udają mi się. Zastanawiam się, czy można teraz posiać marchewkę. Bo mam miejsce i nasionka B) Może zrobi się cieplej i wzejdzie think:

Dziś Dzień Matki, a kwiatów dla mamy nie mam w ogrodzie. Rodki kwitną i orliki. Będę improwizować, przecież do kwiaciarni nie pójdę, bo mama się pogniewa.
Możliwe, ze będę miała jeszcze gratisową kostkę i zakończy się moja walka z obrzeżami. Tylko trzeba po nią jechać.
Pięknie, zielono, deszczyk czasami pada, dalie wychodzą... Niestety za 2 tygodnie wracam do biura, ale wiosna w domu była piękna, choć z ograniczeniami.

na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, Semper, Dagusia, nowababka, Elżbieta, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/05/26 14:16 #202118

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25213
Miłko dobrze że tyljo deszczyk pada, u mnie kolejny raz przeleciał grad, jest tak zimno że przykryłam pomidory bo jeszcze jakieś opady wróżą, dalie te co wystawiły noski tak siedzą, innych nawet nie widać, nawet wysypałam kilka doniczeķ żeby zobaczyć co tam słychać to niektóre rosną, ale nad ziemię nie chcą wyłazić.
Oj zimna ta wiosna.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka

Ogród takisobie 2020/05/26 23:04 #202179

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Majeczko! U nas dość głośno grzmiało, ale burza przeszła północą. Widok był fajny na kłębiące się chmury, ale pogromu zaoszczędziło. Jak tylko temperatura podskoczy o kilka stopni, to dalie wyskoczą też.

Zimno nadal. Ja porządkuję warzywnik, obcinam zeschłe liście wiśni. Nie mam pojęcia co to jest, ale po kwietniowych i majowych przymrozkach padają mi młode końcówki wiśni. Nie wiem czy to mróz, czy zaraza jakaś. :nie_wiem
I niestety mam zaatakowane przz mszyce i cos jeszcze liście śliw. Sikorki się uwijaja przy tym robactwie więc nie mogę siknąć. spisałam na straty... :mur

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, halszka, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/05/27 08:30 #202196

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8062
Miłko, cudnie sielankowo u Ciebie. Fajne masz orliki. U mnie właściwie są one dopiero od tego roku w większej ilości i bardzo je polubiłam. Lubią je też rozmaite bzyki :owady Uwielbiam majowe odcienie zieleni, jeszcze są takie świeże i lekkie :kocham .
Pozdrawiam
Halina

Ogród takisobie 2020/05/28 14:59 #202349

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dziękuję Halinko! :buziak Masz rację, zieleń w maju jest wyjątkowa! Uwielbiam ją!
Szkoda tylko, ze jest tak chłodno. Chodzę po ogrodzie w kurtce i szukam kawałka słońca (dziś akurat nie znajdę).

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, Semper, Elżbieta, zanetatacz, Franusiowa, Danusia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/05/28 16:15 #202354

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Te "na dzisie" bardzo urokliwe, zresztą jak większość Twoich fotek wink-3 U mnie też zimno, nawet bardzo - skoro już nawet Hugo ucieka w pierzyny to znaczy że jest zimno polewkamax
Orliki mam na razie chyba ze 3, ciągle na niebie bura szmata, co to za maj taki niemajowy :mur Twoje "dziwadła" pełne wdzięku!

Ogród takisobie 2020/05/28 20:20 #202385

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24272
Miłeczko u mnie od sobotniej nocy co chwilę deszcz-albo leje albo pada rotfl fotki oczywiście jak zwykle :bravo ale dzisiaj zachwyciła mnie pierwsza :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2020/05/28 21:16 #202404

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25213
takasobie napisał:
Majeczko! U nas dość głośno grzmiało, ale burza przeszła północą. Widok był fajny na kłębiące się chmury, ale pogromu zaoszczędziło. Jak tylko temperatura podskoczy o kilka stopni, to dalie wyskoczą też.

Zimno nadal. Ja porządkuję warzywnik, obcinam zeschłe liście wiśni. Nie mam pojęcia co to jest, ale po kwietniowych i majowych przymrozkach padają mi młode końcówki wiśni. Nie wiem czy to mróz, czy zaraza jakaś. :nie_wiem
I niestety mam zaatakowane przz mszyce i cos jeszcze liście śliw. Sikorki się uwijaja przy tym robactwie więc nie mogę siknąć. spisałam na straty... :mur

Miłko te wiśnie to może nie być wina przymrozków, to może być Monilioza (brunatna zgnilizna drzew pestkowych). Dobrze że wycinasz te liście, polecam wycinanie całych końcówek pędów. Na chemię już za późno bo pryskać trzeba na początku kwitnienia.
Fotki jak zwykle śliczne :bravo
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka

Ogród takisobie 2020/05/28 21:44 #202413

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Majeczko! Dziękuję! :buziak Ja podejrzewałam, że to ta zgnilizna uczepiła się moich wiśni. Opryskałam je porządnie przed kwitnieniem. Nie uchroniłam ich... :(

Danusiu! Weigle są bardzo fotogeniczne i u mnie rosną w fajnym miejscu, gdzie bywa dobre światło.

Nela! Orliki Ci się na pewno rozsieją. Pozwól im na to. Ciesze się bardzo, że zdjęcia Ci się podobają. :buziak

Dziś chłopaki przywiozły kolejną partię kostki na obrzeża rabat. Wreszcie będzie ładnie. Maciej pewnie ułoży ale trzeba mu będzie pomóc think:
Dziś deszcze, nie robiłam w końcu nic w ogrodzie.
Ale dostałam od Stanisława sadzonki dalii hu_rra Muszę gdzieś posadzić te 20 sztuk. mam miejsce na 10 think:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, halszka, edulkot, VERA, Semper, Elżbieta, zanetatacz, Franusiowa ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/05/28 21:56 #202419

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8062
takasobie napisał:
Ale dostałam od Stanisława sadzonki dalii hu_rra Muszę gdzieś posadzić te 20 sztuk. mam miejsce na 10 think:

Skąd ja to znam rotfl
Pozdrawiam
Halina

Ogród takisobie 2020/05/28 22:39 #202429

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Już się cieszę na fotki kwitnących dalii-im więcej tym lepiej hu_rra ,też zmarzłam przy podlewaniu krecigl
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2020/05/29 17:09 #202494

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5605
Miłko ,poczytałam o tych cebulach narcyzowych ,o tej kąpieli w wodzie i tak się zastanawia ,czy to jest test na wszystkie cebulowe ? ale chyba tak .
Człowiek się całe życie czegoś uczy i całe życie czegoś nie wie :nie_wiem Fotki ,to już mistrzostwo :na_ucho

Ogród takisobie 2020/05/29 23:07 #202588

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Nowinko! Dziękuję! :buziak Wiesz, że kocham fotografowanie i sprawia mi to radochę. Łapię się na tym, ze sadzę rośliny z myślą, jak będą wyglądały na zdjęciu! 2smiech
Ja może nie zanurzam cebul we wodzie, ale ważę je w ręce, czy oby nie są zbyt lekkie. Można powiedzieć, że powtórzyłam to, co Małgosia napisała, nie wypróbowawszy w praktyce.

Żanetko! Oj ja też się cieszę! Dziś robiłam obchód pól daliowych i wiem, że ... będzie się działo!

Halina! Już udało mi się 10 sztuk posadzić hu_rra w wolnych miejscach! Jeszcze mam donice i kilka miejsc na poletku.

Dziś robiłam inwentaryzację dalii. Kilka wypadło niestety w tym moja ukochana Ginger Snap. :mur Ale ona nie pierwsza, nie ostatnia. Jutro dokończę, nawiozę i podsypie na ślimaki, bo niestety część jest już podjedzona.
Przy okazji trochę wypieliłam wkoło nich, żeby miały światło i jedzenie. Mak pełny rozbisurmanił się strasznie, a miał gdzieniegdzie kwitnąć pomiędzy daliami.

W takiej postaci dostałam dalie od Stanisława.

Duke of York

Sierpówek sporo wkoło lata, czasami jakas wyląduje

Kwitnie jaśmin sąsiada, przewiesza się u mnie.

Kermesina

Catawbiense Grandiflorum
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, wojtek, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.203 s.