Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2020/12/03 13:50 #219922

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 51780
Na razie się nie spisuje. Czekamy na podłączenie nowego licznika. pewnie efekty będą wiosną.
Na razie wygląda to tak:

Wczoraj sadziłam irysy dopiero. Zostało mi kilka paczek tulipanów, a tu śnieg zaczął padać:

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, edulkot, VERA, nowababka, zanetatacz, Danusia, a.nia, dultom

Ogród takisobie 2020/12/03 13:53 #219923

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
A! I jeszcze ptaszki chciałam pokazać moje, bo co mam pokazywać teraz.

Zięba

Jer

Mazurki i bogatki

Samica dzwońca

Modraszka
Za tę wiadomość podziękował(a): th, edulkot, VERA, chester633, nowababka, Elżbieta, Danusia, dultom

--=reklama=--

Ogród takisobie 2020/12/03 14:08 #219925

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
I ostatnie malunki .teraz dobry czas na malowanie, ale co z tego, jak czasu ... mało ;-)

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, Olusia, VERA, chester633, Semper, nowababka, Elżbieta ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/12/03 20:14 #219960

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3663
Jaki super karmnik, taki stylizowany :woohoo: a ptaszki żywe i jak żywe :lol: zdolna dziewczyna jesteś, dlaczego nie masz czasu? think: :)

Ogród takisobie 2020/12/03 20:38 #219967

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25221
Nawet u Ciebie jest zima :woohoo: ptaszki słodkie, a malowane śliczne :bravo
Co takiego robisz że brak Ci czasu question
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka

Ogród takisobie 2020/12/03 22:54 #219998

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ano czasu mało, bo dzień krótszy 2smiech Rano przed praca idę na kije, potem 8 godzin szychty, potem obiad, sprzątanie, pranie i inne duperele.
Potem jakiś film, książka koniecznie i inne szperanie hobbystyczne.
Do malowania szykuję się często 2 dni. Bo muszę mieć luźne popołudnie plus wenę. W końcu malowanie to ponoć sztuka! wink-3
Ostatnio mieliśmy sporo zamieszania z panelami, jak pisałam (chyba nikt nie czyta 2smiech ). Musiałam pilnować zwłaszcza podczas wkopywania kabla.

Dziewczyny! Dziękuję w imieniu ptaszków tych żywych i tych malowanych. Miałam zamiar bliskim pomalować takich szczygiełków i sikorek z ostrokrzewem i takie tam, ale chyba nie dam rady, nawet nastroju nie mam na takie malunki...

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, chester633, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/12/04 08:35 #220010

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25221
Czytali my i widzieli my więc trochę Cię to usprawiedliwia. A że malowanie jest sztuką to wiadomo że muszą być odpowiednie warunki u wena. Może jak przyjdzie zimowy czas to przyjdzie i spokój i wena.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2020/12/04 11:25 #220012

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7093
Miłeczko, ptaszki żywe czy malowane, jednakowo cudne. recourse
Myślę, że kiedy minie grudzień - wiadomo, przygotowania świąteczne, krótki dzień itd... czasu będzie więcej i wroci wena.
Malować musisz, bo nie możesz marnowac talentu. teacher

W temacie fotowoltaiki jestem zupełną ignorantką, ale zastanowił mnie fakt, dlaczego instalacja nie jest na Waszym domu, tylko
na budynku gospodarczym. :oops:

Ogród takisobie 2020/12/04 13:38 #220018

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Aniu! Na domu już nie mamy miejsca, bo są panele grzewcze do wody i okna dachowe. Za tą altanę płacimy straszne podatki od nieruchomości, więcej niż za dom. Więc niech na siebie zarobi! 2smiech
Nie wiem, czy zauważyłaś, ale wśród malunków jest sosnówka gwizdac Ale będą jeszcze inne, bo własnie dziś przyleciała i będę miała z czego malować. wink-3
Obiecuję, że talentu marnować nie będę. zamówiłam wczoraj passe partout do malunków. Może coś wreszcie w domu powieszę. No i szukam rynków zbytu polewkamax Muszę poczuć pustkę w zbiorach, żeby tworzyć następne arcydzieła B)
Przygotowania świąteczne zacznę 2 dni przed Wigilią. Zawsze tak robię. ;-) Teraz święta będą w mniejszym gronie więc przygotowań niewiele.

Majeczko! Koniecznie spokój i wena, i dobry grzaniec z cydru! hu_rra

Dziś sikorka sosnówka z karmnika!

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, dultom

Ogród takisobie 2020/12/04 14:27 #220020

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko, zauważyłam. :buziak
Sosnówkę na żywo widziałam tylko raz w życiu, więc tym bardziej się cieszę, że przylatuje do Ciebie i będziesz ją pokazywać.
Wiesz, że do sikorek mam szczególny sentyment. :kocham

Ogród takisobie 2020/12/04 22:03 #220057

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26460
Śliczności Miłko zarówno w karmnikach jak i na papierze :kocham . Sowa ma niesamowite oczy :woohoo: , a ta czupurna sikorka rozbawiła mnie swoją miną :woohoo:
Grzaniec z cydra zaintrygował mnie think: , chyba muszę spróbować :lol:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2020/12/04 22:05 przez piku.

Ogród takisobie 2020/12/05 21:22 #220136

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dziękuję Wiesiu! Teraz zimą (w sumie jeszcze jesień) to tylko ptaszki będą. No chyba, że jakieś spektakularne zjawiska nastąpią. No to wtedy wejdę chętnie do ogrodu z aparatem.
Grzaniec cydrowy jest pyszny. Brzegi pucharków obtaczam w cukrze z cynamonem.

Aniu! Dziś już jej nie widziałam, ale mało siedziałam przy oknie, bo zajęłam się pieczeniem chleba i szarlotki. Praktycznie dziś nie założyłam teleobiektywu. Ale mam nadzieję, że przyleci. Malunek już zarezerwowany, ale namaluję dla Ciebie na pewno do kompletu i dostaniesz! Sikorki są nas najbliżej i chyba wszyscy je lubią. A ciężko się maluje, bo mają maleńkie dzioby i oczy! wink-3

Oj dziś się napracowałam! rano 6,6 km na kijach, potem pieczenie chlebka i szarlotki, potem sadziłam ostatnie cebulki. jest cieplutko i ciągu dnia było słonecznie. W karmnikach pustki więc miałam wolne 2smiech
Posprzątaliśmy trochę wokół altany, ale to jeszcze nie koniec. Muszę na amen schować kaktusy, bo na razie są w altanie, a docelowo idą na zimę do pomieszczenia daliowego.
Kanny nadal nie wykopane, eukomisy też. Może jutro...

Szarlotka dla Was (przepis w wątkach kulinarnych)

I ptaszki:

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, Gabriel, piku, Efkaraj, edulkot, VERA, chester633, nowababka, Elżbieta ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/12/05 21:57 #220139

• dultom
  • dultom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14746
Miłko, fotki Ci wyszły niebagatelne. :bravo
Pozdrawiam, Tomek

Mój ogród jest mym najpiękniejszym arcydziełem (Claude Monet)

Ogród na kółkach

Ogród takisobie 2020/12/05 22:24 #220144

• DorotaZ
  • DorotaZ Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6744
Ooo, super wyszły zdjęcia poglądowe - widać różnicę między bogatką a sosnówką - ten biały irokezik jest bardzo wyraźny.

Ogród takisobie 2020/12/05 23:17 #220145

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ale cudna seria, :kocham Miłeczko :buziak
Na szarlotkę poleciała mi ślinka, bo wiem, że robisz pyszną. :mniam

Ogród takisobie 2020/12/06 18:13 #220188

• Olusia
  • Olusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10668
Szarlotki tez bym kawałek podjadła :mniam
Byłam dzisiaj w Czaczu i coś dla Ciebie wypatrzyłam zdziwko

I aby odciążyć drzewa

OLUSIA !!
Zapraszam do podziwiania: Moje hosty od A do Z
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, edulkot, VERA, Elżbieta, Danusia

Ogród takisobie 2020/12/06 19:57 #220218

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8079
Też zakładaliśmy w tym roku panele. Trochę było przy tym nerwów, bo okazało się, że firma ma bajzel i ciężko się było z nimi skontaktować, gdy wynikły pewne problemy przy montażu. Ostatecznie panele zaczęły pracować 2 miesiące później niż planowaliśmy, czyli pod koniec listopada i na razie za dużo nie produkują z powodu wszechogarniającej ciemnicy. W każdym razie w ciągu 2 tygodni uratowaliśmy 2 drzewa :)
Sesje z ptactwem świetne :)
Pozdrawiam
Halina
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Ogród takisobie 2020/12/06 20:53 #220226

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 26037
Poll napisał:
Miłeczko, super ten nowy karmniczek. Dla takiego widoku, to i ja bym szyby wymyła. :lol:
Proszę, zdawaj nam relację z tego, jak spisuje się instalacja fotowoltaiczna, bo tyle sprzecznych opinii sie czyta/słyszy a my też zamierzamy założyć na potrzeby nowego domu.

Mamy drugą zimę i jesteśmy bardzo zadowoleni. Cały dom bazuje na prądzie elektrycznym produkowanym przez fotowoltaikę :slonko
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Ogród takisobie 2020/12/06 22:22 #220241

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Verka! taki jest nasz cel! Mamy zamiar korzystać z czystego prądu. Jesteśmy naprawdę zadowoleni z naszej decyzji. A sąsiad pali w piecu wszystkim, że w płucach gryzie... :mur

Halinko! Dziękuję w imieniu ptaków! :buziak
Nam projektował i zakładał przyjaciel syna i w sumie chłopaki zakładały razem z moim Maciejem. Chciałabym jeszcze uzyskać dotację, ale nie wiem, czy zdążę, bo energetyka z licznikiem się ociąga...

Dziękuję Olusiu! :buziak :buziak :buziak Zapisałam sobie zdjęcia i pokażę w blogu! Drogie były? Hamak na pewno wielu osobom kojarzy się ze mną! 2smiech Ale taki to jest samodzielny i można postawić sobie nie mając drzew.

Aniu! Szarlotka fajnie wyszła! Może kolejnym razem, jak się spotkamy, zjemy do kawki!
Zdjęcia wychodzą, bo kawałek szyby umyłam, ptaki uroczo się krzątają, a karmnik nad wyraz fotogeniczny.

Dorota! Pierwszy raz widziałam sosnówkę 27 lat temu w ogródku rodziców, właśnie na sośnie. I stwierdziłam jedno! Że ona jest jakaś inna... 2smiech I tego się trzymam! Na irokezika nie zwracałam nigdy uwagi think: Bardziej zwracam uwagę, że ma dwa rzędy białych plamek na skrzydle.
Cieszyłam się, jak usiadły z bogatką. Chciałam jeszcze dorwać z modraszką, ale się nie udało. :(

Dziękuję Tomku! :buziak To motywujące! Lubię słowo "niebagatelne" :mniam

Dziś planowałam dużo porządków i prac ogrodowych, ale ... nie robiłam nic. Zupełnie weny nie miałam. ptaki tylko nakarmiłam i wyrwałam 2 ususzone aksamitki. A napracowałam się przy tym!!! rotfl
Nawet aparatu do ręki nie wzięłam gwizdac

Więc nowych zdjęć brak, ale wrzucam mazurki i gawrona. Gawrony u mnie nie bywają, wiec rzadkość, jakby bocian przyleciał! 2smiech

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, Pani Bestia, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/12/07 18:03 #220272

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24281
Miłeczko cudne te Twoje ptaszki i te żywe i malowane :bravo :bravo u mnie coś nie przylatują na razie do karmnika :nie_wiem
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.234 s.