Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2020/11/16 14:25 #218353

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 51780
Verka! Nasiona rdestu zebrane i suszą się w domku. Podeślę niebawem. Jakieś chciałaś jeszcze nasionka? Kto jeszcze chciał?

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, chester633, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, dultom

Ogród takisobie 2020/11/16 14:42 #218354

• Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3922
Na rdest i ja się piszę :lol: .

--=reklama=--

Ogród takisobie 2020/11/16 14:58 #218355

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 26037
Miłeczko, dla mnie tylko nasionka rdestu :mniam

Ogród takisobie 2020/11/16 16:43 #218360

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26460
Na szarłata już się cieszę mogę w zamian mazurkom trochę słonecznika podesłać :zielony
Dalie ładne jeszcze u Ciebie, u mnie już tylko pojedyncze kwiatki, na razie wykopałam pierwszą bo badylki już suche były ale bulwa zdrowa mam więc nadzieję że dobrze przezimuje :)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2020/11/16 18:20 #218373

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5935
Miłko, ja swoje dalie zostawiłam w donicach, w których je podpędzałam.
Miały tam trochę kompostu i granulowanego obornika, ale chyba zbyt rzadko były podlewane.
W przyszłym sezonie pójdą do gruntu, bo jednak tam sobie lepiej poradzą bez zbytniej troski,
byle tylko ślimory nie dowiedziały się o nich.
Jak czytam o daliowych wykopkach u Ciebie, to cieszę się, że trochę daliowo przyhamowałam,
bo jesień jest porą roku, kiedy mam najmniej czasu na ogród a nie wszystko można robić z czołówką wink-3 .
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2020/11/16 19:11 #218377

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24281
Miłeczko to ja też bym nasionka rdestu prosiła jeśli by coś zastało :buziak
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2020/11/20 20:36 #218729

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Danusiu! Odłożyłam również dla Ciebie. Coś jeszcze duszyczka życzy?

Elu! Tak, to prawda! W gruncie jakoś sobie poradzą, bo w donicach to praktycznie przy ciepłym lecie trzeba podlewać codziennie.
Wykopki nadal u mnie trwają, ale już zbliżam się ku końcowi. gwizdac Całe szczęście teraz pracuję zdalnie i mam ruchomy czas pracy więc jakoś ogarniam.
Rozumiem brak czasu i nawet ochoty do sadzenia i wykopywania dalii. już nawet ludzi nie namawiam, bo wiem o co chodzi.

Wiesiu! Szarłat już w saszetkach gotowy do wysyłki. Może po niedzieli powysyłam. Mazurki dostają słonecznik, nie martw się!
A ja muszę Ci się odwdzięczyć za te wszystkie cudowne nasiona, które mi do tej pory wysłałaś!

Asiu! Verka! Nasionka gotowe, powysyłam w przyszłym tygodniu. Zastanówcie się, czego jeszcze potrzeba!

Mało czasu na forum nadal. Złapałam się na tym, że są dni, kiedy tylko wieczorem przez fona przejrzę, pomoderuję chwilkę, jak trzeba. Mam zamiar nadrobić zaległości, uzupełnić bazę dalii i chyba jakieś tulipany niedawno znalazłam, których nie ma w bazie.
Dalie prawie wykopane. Zostało dosłownie kilka sztuk przed domem i w skrzyniach. reszta schnie w skrzynkach i jeden karton już wypełniłam i zasypałam trocinami.
Dziś rano był przymrozek. Nic z roślin nie ucierpiało. Kanny nie są zwarzone. Ale skrzynki z daliami pochowałam do altany, bo zapowiadają w nocy minus 2.
Kaktusy też już pochowane. część jeszcze w altanie, ale część juz na docelowym zimowisku.

A dziś od ranka cudna pogoda. byłam na kijach, potem musiałam popracować, ale w ramach lunchu zarządzałam kolejna partia wykopków (synuś wykopywał, bo muszę oszczędzać kregosłup).
Ale umyłam szybę i podglądałam, jak ptaszki jedzą z nowego karmnika.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, Efkaraj, edulkot, VERA, Semper, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/11/25 14:45 #219253

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Od dziś w zasadzie zima, bo mróz przyszedł i skutecznie i ostatecznie zamknął sezon.

Dalie pozostałe w gruncie już zwarzone. Kanny też. W weekend dokończę wykopywanie.

Tymczasem:

Modraszka też zainteresowana karmnikiem, ale jest atrakcja, bo bogatek jest tyle, że ją zdominowały.

Różane resztki. Pięknie wyglądają w jesiennym slońcu:

Hakonechloa

Przewidziałam, ze turzyca palmowa będzie fajnie wyglądać wrośnięta w pysznogłówkę
Ostatnio zmieniany: 2020/11/25 14:46 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, Efkaraj, edulkot, VERA, chester633, Semper, nowababka, Elżbieta ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/11/25 14:48 #219254

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ostatnie listki klonika

Kupiłam krokusy jesienne własnie w takich pąkach wink-3

dalia pozostała

szarłat jeszcze nie zjedzony
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, Efkaraj, edulkot, Olusia, VERA, chester633, Semper, Elżbieta ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/11/25 18:55 #219271

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
U mnie zima już od wczoraj.............................. :(

Ogród takisobie 2020/11/26 10:03 #219337

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
I u mnie Verka też!!!

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, dultom

Ogród takisobie 2020/11/26 10:04 #219338

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, dultom

Ogród takisobie 2020/11/26 21:21 #219404

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26460
Śliczności pokazujesz Miłko :kocham , u mnie jeszcze tak nie pocukrowało ale dalie już czekają na wykopki flower
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2020/11/27 11:28 #219437

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wiesiu! Tylko dwa dni tak było teraz wszystko wygląda jak psu z gardła wyciągnięte! 2smiech

Dziś muszę z maczetą wejść pomiędzy płot i rodki, bo kabel będziemy wkopywać. A tam makleja, kolczaste berberysy i nad wyraz rozbisurmaniony powojnik Polish Spirit.
Przy okazji tam w okolicy jeszcze trzy dalie rosną więc wykopię nieszczęśnice. Musze się trochę poruszać, bo aura przygnębiająca. Po lekko słonecznym poranku znów nastąpił mordor.

na dziś cd mrożonek:

I ptaszki:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, Olusia, VERA, Semper, nowababka, Elżbieta, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/11/28 11:09 #219476

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6340
Moje chabazie przymrozek ściął już dwa tygodnie temu.
Sekator cały czas w używaniu.
Głodomory już się domagają.Trzeba się zaopatrzyć w słonecznik.
Ostatnio zmieniany: 2020/11/28 11:11 przez Semper.

Ogród takisobie 2020/11/28 13:53 #219482

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 34279
A u mnie całe stada ptaszków pod lasem i na przekopanych rabatkach, a w karmniku ze słonecznikiem pustki...

Ogród takisobie 2020/11/28 22:04 #219545

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ewka! Może tam pod lasem więcej białka! 2smiech Niech tylko przymrozi, lub śniegiem przysypie, to zmienią front! Mam tak z ziębami. jak tylko 0st. to już ich wypatruję. I tego dnia na pewno kilka przyleci.

Jureczku! Ja mam fajnie, bo do słonecznika mam 200 m. Pan w sąsiedztwie handluje ziarnem.
Ja dużo suchelców zostawiam na zimę, bo ładnie wyglądają, jak śnieg spadnie, ale czy spadnie? :nie_wiem

Ja dziś do ogrodu praktycznie miałam zakaz wstępu, Na altanie zakładamy fotowoltaikę i panowie montowali, ale ruchy ich były nieprzewidywalne i schodziłam im z drogi. Chyba będzie kilka strat, bo Maciej zakopał kabel w miejscu, gdzie rosły paprocie, a on (tak się tłumaczył) pracował już po ciemku. mam nadzieję, ze wszystkiego nie przeorał. :mur
Na jutro jednak planuję kilka prac, ale panowie mają już niewiele do roboty. Zobaczymy... gwizdac

Nie mam nowych zdjęć, pokażę mrożonki - część dalszą.

Ostatnio zmieniany: 2020/11/28 22:10 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, piku, Efkaraj, edulkot, VERA, chester633, Semper, sierika, Elżbieta, Danusia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/11/29 17:09 #219632

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłko, u mnie już po zimie :mur za to chlapa, zimno i ciemno :(
........a taka piękna zima się zapowiadała krecigl

Ogród takisobie 2020/11/29 18:01 #219645

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
U mnie też Verko ciemno i zimno! Próbowałam dziś robić zdjęcia ptakom. ISO na maksa (12500), czyli ziarno straszne więc nawet nie pokażę.
Od kilku dni pokazuje się w karmniku zięba jer. To dość rzadki gość z północy, pewnie jest w drodze na południe. W ogóle jest sporo ptaków. Dziś nawet jednocześnie siedział grubodziób z jerem, takie rarytasy, a są i to razem!

Pogoda była na tyle paskudna, że podarowałam sobie zupełnie jakiekolwiek prace w ogrodzie. Muszę tylko dalie ze skrzyń wykopać. I została jeszcze ta ciemna lejdi (chyba Black Jack, ale nie jestem pewna), jedna donica mieczyków jeszcze stoi. W ogóle to w tym roku to była porażka z mieczykami. Posadziłam chyba z 50, a zakwitły dwa. :mur Chyba w przyszłym roku dam sobie spokój. Jeszcze kilka eukomisów w gruncie. No i kanny.

Instalacja fotowoltaiczna już na ukończeniu. Na szczęście panowie się tym zajmują. Trochę strat (paprocie), ale też zyskałam, bo ta największa makleja wykopana. niestety ja złamałam na niej widły, a Maciej łopatę. gwizdac Pozostał jeszcze jakiś paskudny chmiel do wytrzebienia, który się rozbisurmanił pod rodkami.

Zięba jer z wczoraj:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, chester633, Semper, Elżbieta, nelu-pelu, Danusia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/11/29 19:55 #219664

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 78073
Miłeczko, super ten nowy karmniczek. Dla takiego widoku, to i ja bym szyby wymyła. :lol:
Proszę, zdawaj nam relację z tego, jak spisuje się instalacja fotowoltaiczna, bo tyle sprzecznych opinii sie czyta/słyszy a my też zamierzamy założyć na potrzeby nowego domu.
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.224 s.