Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2025/09/05 20:06 #350006

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 54063
Majeczko , dziś trochę poleżałam w leżaku, ale od rana faktycznie chodziłam. :oops: No teraz siedzę. wink-3

Aniu! Pogoda o dziwo całkiem przyzwoita, tylko wczoraj wieczorem i w nocy lało. Jak to w górach... gwizdac

Swietko! Trzymaj zatem kciuki ! :buziak

Gosiu! Cały czas stałam z rozdziawiona gębą! :woohoo:

Nelu! Jutro Lautenbrunen. Mam nadzieję, że zobaczę całą dolinę, a nie zwisającą ścierę chmur.

A dziś migawki z Berna :

Ogród botaniczny (tylko impresje, może cos jeszcze potem pokażę)

Zielono w mieście:

I miejskie migawki

Ostatnio zmieniany: 2025/09/05 20:09 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, edulkot, Semper, Ave, nowababka, nelu-pelu, elakuznicom, Danusia ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/09/06 20:59 #350048

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dziś też żyję. Mieliśmy iść doliną z pięknymi wodospadami, ale okazało się, że biegnie tam dziś maraton uwieńczony wspinaczką więc nasz nie wpuszczono. Wybraliśmy kanion z rzeką z roztopów lodowca.

Widoki z okolicy

Dalie w wiejskim ogródku

Ostatnio zmieniany: 2025/09/06 21:09 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, Kalmia, piku, edulkot, Semper, Ave, nowababka, elakuznicom, Danusia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

--=reklama=--

Ogród takisobie 2025/09/07 21:47 #350106

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dziś roślinność dzika z ponad 2800 m. n.p.m.. Ja nadal na wakacjach zagranicznych, a że mam spore ograniczenia internetowe, nie piszę za dużo.

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, Kalmia, piku, halszka, edulkot, Semper, nowababka, nelu-pelu, elakuznicom ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/09/07 23:27 #350113

• Grażka
  • Grażka Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 409
Cudowne miejsce :kocham góry to mój ulubiony kierunek wakacji :slonko
A co tam robi ten brunatny jegomość? 2smiech

Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Danusia

Ogród takisobie 2025/09/08 11:43 #350133

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 11166
Miłeczko strasznie dawno mnie nie było.
Przegapiłam wystawę. i Tyle pięknych kwitnień.
Podziwiam Twoje historie przetwórcze.
Mi się nie chce. Jakoś jestem ostatnio strasznie leniwa.
Też mam cały czas problem z jakimś kaszlem, też nie wiem, czy to alergia, czy coś innego.
Od Covida borykam się ciągle z jakimiś niestandardowymi infekcjami.
Dalie jakz wykle przepiękne. Tym razem zachwyciłam się żółtym pomponem (nie pamietam nazwy) oraz jaśniutką nasturcją.
Udanego urlopu
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2025/09/08 15:41 #350145

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Gosiu! Nie szkodzi, wiem , że jesteś :buziak Dziękuję, urlop na razie udany, nawet pogoda jest :slonko
tez mi się strasznie nie chciało robić przetworów, ale musiałam . Nie mogłam zmarnować tego dobra. Obyłabym się bez kompotów, np derenia w tym roku nie robiłam.
Mi na szczęście kaszel przeszedł, jak tylko wyjechałam na wakacje. I szybciutko o nim zapomniałam. Może to ze stresu wszelakiego miałam krtań ściśniętą.
Nasturcji nasiałam jak zawsze sporo różnych. Zawsze o tej porze zachwycają. Dalia to pewnie Golden Scepter. Stara, niezawodna odmiana.

Grażka! Też lubię góry, bardzo! Lubię też odmianę więc wyjeżdżamy to do lasu, to nad morze czy jezioro, to w góry.
Ten niedźwiedź wraz z rodziną zamieszkuje wybieg w Bernie. Takie zoo tam zrobili, bo to symbol miasta.

Ja na wakacjach jeszcze do niedzieli wiec ponudzę nieco górami. Wczoraj mieliśmy sporo wrażeń, no i wydatków, ale to chyba była wycieczka naszego życia:

Ostatnio zmieniany: 2025/09/08 15:42 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, Kalmia, piku, halszka, edulkot, nowababka, nelu-pelu, elakuznicom, Danusia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/09/08 17:29 #350146

• halszka
  • halszka Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8373
Miłko, widoków naocznych Matterhornu zazdroszczę :) Dobrej pogody na kolejne dni życzę!
Pozdrawiam
Halina

Ogród takisobie 2025/09/08 22:39 #350200

• IK-W
  • IK-W Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1262
Miłko, przepiękne zdjęcia.A te kwiatki na 2800 urocze. Dzielnie się tam wspinałaś?
Wyjeżdżaj jak najczęściej i przysyłaj zdjęcia.
Dobrej pogody i światła na następne dni.

Ogród takisobie 2025/09/09 20:42 #350245

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Irminko! Dziękuję! :buziak 20 lat temu to bym tam wbiegła, ale teraz staram się oszczędzać i korzystam z kolejek górskich. W Austrii wiosną weszłam sporo pod górę, bo myślami byłam właśnie te 20 lat wcześniej, ale moim zdaniem było to przegięcie. Wyjeżdżać pewnie jeszcze będę, ale kiedy i gdzie, to nie wiem. wink-3

Halszka! Dzięki! :buziak Pogoda zmienna, jak to w górach. Ale i tak nie jest źle. 2 lata temu to byliśmy i tylko 2 dni nie padało 2smiech
Pole polodowcowe pod Matterhornem jest nad wyraz malownicze. Siedzielismy tam pół dnia, nawet się zdrzemnęłam. Powietrze nieco rozrzedzone więc ciężko się potem szło z powrotem do kolejki. Ale było pięknie :kocham

Dziś z Furkapass - drogi wijącej się serpentynami wśród gór i dolin z elektrownia wodną, jęzorem lodowca i pastwiskami. Tyle, że połowę dnia jechaliśmy we mgle. Na szczęście postanowiliśmy wracać tą sama drogą, a pogoda wtedy była łaskawsza więc coś zobaczyliśmy. Teraz rośliny alpejskie z wysokości ok 2400 oraz owce inne niż zazwyczaj.

Ostatnio zmieniany: 2025/09/09 20:45 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, halszka, edulkot, Pani Bestia, Semper, nowababka, elakuznicom, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/09/09 20:51 #350249

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26766
Śliczności pokazujesz Miłko :kocham , owieczki rozkoszne tylko gdzie one mają oczy :woohoo: . A ta droga między górami-bajka :mniam
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, IK-W

Ogród takisobie 2025/09/09 21:48 #350266

• IK-W
  • IK-W Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1262
Cudowne.
Powiem, że nawet bardziej podobają mi się w tej mgle, w tej szarości niż gdyby była lampa i błękit.
Tym nie mniej życzę słoneczka.
Czekam z ciekawością na następne.

Ogród takisobie 2025/09/10 08:14 #350287

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6453
Ja tam jako góral niskopienny do gór przyzwyczajony, ale nie do takich zdziwko
Pięknie wyglądają Twoimi oczami :bravo

Ogród takisobie 2025/09/10 12:03 #350293

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Jurek! Dziękuję bardzo. Też mnie zachwycają. Ale też swoim rozmachem uczą pokory. Staram się chłonąć wszystkie widoki, by je zapamiętać w sercu, a nie tylko na zdjęciach.

Irminko! Mgła nadaje tajemniczości, ale trochę mnie ta pogoda wkurzyła, bo widoki przy słońcu tam są nieziemskie. Tam właśnie Sean Conory pędził jako James Bond. Słoneczko ma być jutro i wybieramy się na kolejną wycieczkę.

Wiesiu! Też próbowałam spojrzeć im w oczy. Choć były blisko, nie widziałam ich. wink-3

Na dziś jeszcze z wczoraj

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, edulkot, Pani Bestia, Semper, Ave, nowababka, nelu-pelu

Ogród takisobie 2025/09/10 19:55 #350299

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7363
Fantastyczne krajobrazy i zdjęcia!
Dzięki :przytulam

Ogród takisobie 2025/09/11 20:06 #350333

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Swietko! Dziękuję w imieniu Alp! Są piękne i pewnie jeszcze tu wrócę.

Bardzo wszystkim dziękuję, ze tu do mnie zaglądają i oglądają moje fotki z wakacji. Po watkach poserfuje po przyjeździe, bo internet tu bardzo drogi i tylko mam 1/2 godz. dziennie za darmo.

Dziś wędrowaliśmy przez Eiger Trail. To malownicza ścieżka po północnej stronie szczytu Eiger. Niestety cały czas w cieniu, jak to po północnej stronie. wink-3

Kilka zdjeć flory. Z fauny były tylko wieszczki, kopciuszki i krowy (niżej się pasły) Na wysokości ok 2300m n.p.m. królował... dębik. Zadarniał skały i poza nim niczego nie było. Dopiero na ok 2000 m n.p.m.. zaczęły się jakieś trawki, potem reszta. Także rododendrony.
I tam gdzie 2 lata temu w Alpiglen napiłam się mleka, tym razem od prawdziwych krów, które pasły się za płotem. Wtedy dostałam mleko z kartonu, bo krowy były wysoko na pastwiskach.

Ostatnio zmieniany: 2025/09/12 16:32 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, Kalmia, piku, halszka, edulkot, Semper, Ave, nowababka, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/09/11 20:36 #350336

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17726
Cudowna wyprawa Miłko!
I moja ukochana góra Matterhorn..!! Kawał Szwajcarii zwiedziliście, to niby mały kraj, ale wiem jak jeździ w górach.

Podziwiam kondycję... gwizdac
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Ogród takisobie 2025/09/11 21:22 #350340

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6102
Super wyprawa i zdjęcia (ta krowa na fajną minę :lol: ).
Łap chwile w obiektyw, bo potem łatwiej odtworzyć wyprawę w pamięci.
Wracając do wystawy dalii (wydawało się, że pisałam, ale jednak nie), to wielkie uznanie ślę za jej zorganizowanie.
Anioły mogą pomóc, ale ktoś musi zacząć recourse .
Danusia jako niespodzianka, w dodatku w sukience, no niespodzianka :) .
Pięknie pokazujesz dalie zarażając nimi.
Czasem układ płatków, barwa czy kształt kwiatu powodują, że je chcemy mieć.
Patrząc na Twoje zdjęcia poznaję wiele, które rosły też u mnie.
Mając mało słonecznego miejsca, oddaję zachłannie kupiony nadmiar w dobre ręce.
I jestem zachwycona, gdy widzę je np. u mojej siostry lub kuzynki w wielkiej obfitości kwitnienia.
Zachowałam kilka w gruncie i kilka w pojemniku, Hapet Duplo mam także, jakby co :) .
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....

Ogród takisobie 2025/09/12 16:54 #350374

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Elu! Strasznie tęsknię za moimi daliami, wiele zostawiłam w pąkach i jestem ciekawa co zakwitło. Tu w Szwajcarii często widuje dalie w ogrodach. Wsadzają je wszędzie: do donic, pomiędzy warzywa, w cienki pasek pomiędzy drogą a chodnikiem.
Cały czas zastanawiam się nad fenomenem tej wystawy. Ludzie ja polubili, ja nadal, choć już nie zawsze chcę ją robię - oczywiście - robimy, bo Kluska i Asia napracują się więcej ode mnie. Dalie są fascynujące w swojej różnorodności i za to je kochamy. Danusia była ubrana cudnie, kieckowo, odświętnie, bo to wielkie święto jest i właśnie z jego powodu to robimy.
W razie czego - Hapet Duplo zamawiam, bo marzy mi się wielki bukiet z niego na wystawę.

Wyprawa planowana od półtora roku, pieniążki od tego czasu na nią były zbierane. Zdjęcia robię, bo pięknie jest. Alpy są urocze.

Nelu! Wczoraj zrobiliśmy w górach ponad 18 km. Co prawda w większości w dół, ale dziś czuję wszystko w stawach i mięśniach. Z podziwem oglądałam starsze panie z kijkami, które zgrabnie wędrowały w moim tempie. Maternhorn w realu to cudo, chce się klęknąć i cały czas na nią patrzeć. :kocham

Dziś miasteczko Brienz. Mamy tam niedaleko. Piękne stare szwajcarskie chaty i urocze ogródki wokół nich. Także piękny deptaczek wzdłuż jeziora Brienzersee.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, edulkot, Pani Bestia, Semper, nowababka, elakuznicom

Ogród takisobie 2025/09/12 16:58 #350376

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
I ciąg dalszy Brienz. Nie byliśmy tu zbyt długo, czuję niedosyt. Niestety to niewielkie miasto. Od rana sklepy i knajpki zamknięte, bo już sezon dobiegł końca.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, halszka, edulkot, Pani Bestia, Semper, nowababka, elakuznicom

Ogród takisobie 2025/09/12 18:25 #350384

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25849
Wędruję po Alpach razem z Tobą, cicho z tyłu drepczę, ale dzisiaj poruszyła mnie krowa. Kocham krowy a ta ma taki wyraz mordy jakby gardziła całym światem.
Dziękuję za już.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.295 s.